Как да се справим с тревожността при раздяла при кучето ни

куче Снимка: iStock

М ожем със сигурност да кажем, че като стопани на домашни любимци бихме искали нашите опашати другари да са с нас през цялото време. И, убедени сме, при голяма част от кучетата това чувство е взаимно. Особено ако работите от дома си, то със сигурност косматият ви другар няма нищо против, че прекарвате много време у дома! 

Дистанционната работа стана особено популярна през последните години, но колкото и много да са предимствата й, тя, за съжаление, доведе и до увеличаване на случаите на тревожност при раздяла при домашните любимци.

кучеСнимка: iStock

Какво причинява тревожност при раздяла при кучетата

Държим да започнем с уточнението, че всяко куче е различно. За това и няма едно конкретно събитие, което да отключва във всички случаи безпокойство при раздяла – реакциите на всеки домашен любимец към стресори са индивидуални. Има обаче три общи промени, които в повечето случаи могат да предизвикат появата на тревожност при раздяла. 

Dogsandcats.bg
 • Промени в семейството

Кучета, които наскоро са се разделили със стопанина си, били са изоставени или обратното – осиновени, могат да развият тревожност при раздяла.

кучеСнимка: iStock

 • Промени в рутината на деня

Внезапни и драстични промени в дневния график, като например, увеличаване на времето, което животното прекарва само у дома, също могат да доведат до тревожност при раздяла при домашните любимци.

 • Промени в домакинството

Преместването в нов дом или промените относно хората, с които делите едно домакинство може да накара кучето ви да се почувства несигурно и стресирано, а с течение на времето това да прогресира в безпокойство при раздяла. 

кучеСнимка: iStock

Признаци на тревожност при раздяла при домашните ни любимци

Точно както няма една причина за безпокойство при раздяла, така и не всяко куче показва едни и същи признаци. Най-честите от тях включват:

 • Разрушително поведение

Това може да включва неща като дъвчене или унищожаване на мебели или други предмети от бита, особено тези близо до врати и прозорци. 

 • Прекомерна вокализация

Неспирен вой, лай и хленчене, които започват няколко минути след тръгването ви.

 • Инциденти в къщата

Напълно обучено куче, което е свикнало да ходи до тоалетна навън, изведнъж започва да се изпуска, когато остава само вкъщи. 

кучеСнимка: iStock

 • Повтарящо се поведение

Крачене, облизване на лапите, хапане на опашката им или други части на тялото.

 • Видимо безпокойство

Прекомерно слюноотделяне, треперене, задъхване или повръщане.

Ако домашният ви любимец проявява някое (или повече) от тези поведения, когато остава сам вкъщи, той вероятно изпитва безпокойство при раздяла. Но имайте предвид, че някои от тези признаци са подобни на тези, характерни и за други здравословни проблеми. Ето защо е важно да уговорите час за преглед при ветеринарния си лекар, за да проверите дали всичко с питомеца ви е наред. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

Как да помогнем на кучето си да преодолее тревожността от раздялата 

След като сте се уверили, че домашният ви любимец няма здравословни проблеми, можете да потърсите начини да се справи с безпокойството при раздяла. Това е поведенчески проблем, който се среща по-често, отколкото подозирате! За четириноги, които имат лека форма на тревожност при раздяла, можете да опитате следните методи:

 • Започнете с кратки периоди насаме

Ако кучето ви е свикнало с вашето присъствие и респективно – няма много опит да бъде само вкъщи, започнете, като го оставяте само за кратки периоди от време – от 5 до 10 минути. Преди да излезете не се сбогувайте и не обещавайте продължително на животното, че „скоро ще се върнете“. Това само ще привлече допълнително вниманието на кучето ви върху факта, че излизате и той остава сам. Вместо това – кажете бързо чао и излезте спокойно.

куче самоСнимка: iStock

 • Намерете му занимание

Когато кучето ни е улисано в някаква дейност или умът му е активен, е по-малко вероятно да се почувства тревожен. Конг, пълен с любимото му лакомство или прясно приготвено от вас, ще го занимава до час или дори повече – ако го замразите, преди да му го дадете.

 • Дайте му специална играчка

Наличието на специална играчка, с която кучето ви може да си играе само докато ви няма, е чудесен начин да му помогнете да започне да свързва времето насаме с нещо положително.

куче самоСнимка: iStock

 • Оставете го в тиха среда

Някои кучета могат да се разстроят от гледки и звуци отвън, когато са сами вкъщи. Пуснете щорите, дръпнете пердетата и оставете телевизора/радиото включени, за да заглушите шума – това може да бъде много успокояващо за домашния ви любимец.

 • Наемете гледач 

Ако се налага да отсъствате дълги часове всеки ден и знаете, че това може да притесни домашния ви любимец, помислете дали да не наемете гледач, който да прави компания на животното. Можете да помолите и приятел, роднина или друг човек, който е познат на питомеца ви, да се отбие – поне през първите дни (ако сте се върнали в офиса след продължителна дистанционна работа, например). 

 • Обсъдете го с ветеринарния си лекар

Ако тези методи сами по себе си не работят, ветеринарният ви лекар може да препоръча допълнителни лекарства, за да помогнете на домашния си любимец да се справи по-добре с безпокойството при раздяла. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

Вижте още:

Да подготвим кучето за завръщането ни в офиса

5 опасни кучешки навика, които да не пренебрегвате

Кога можем да кажем, че кучето изпитва тревожност при раздяла

Виж още