Кои породи кучета копаят най-много

куче копае дупка Снимка: iStock

Д а станеш свидетел на момента, в който кучето копае дупка в земята, е невероятна гледка! Колкото комична, толкова и впечатляваща. Защото скоростта и уменията на четириногите, които копаят, действително са изумителни! Те го правят да изглежда лесно и сякаш не са ни най-малко уморени след това. 

куче копае дупкаСнимка: iStock

Няколко са нещата, които могат да предизвикат желание за копаене у четириногите, като то е по-характерно и забележимо при някои породи, отколкото при други. И така, кои кучета копаят най-много? 

Защо кучетата копаят

В дивата природа животните копаят, за да си създадат подходящи зони за спане, където да им е топло или хладно. Макар да нямат такава нужда, домашните кучета все още имат този инстинкт – някои дори „прекопават“ редовно килимите и чергите в дома си. На открито пък, тези зони обикновено са стратегически разположени – най-често под дърветата или в ъглите на двора. 

Dogsandcats.bg

куче копае дупкаСнимка: iStock

Търсенето на храна и чистото забавление са други инстинктивни причина за копаене. Корените на различните растения, заровени в богатата почва, например, предоставят възможност за страхотна игра на дърпане на въже!

Говорейки за забавление, някои кучета прибягват до копаещо поведение, водени от скука. При тях решението на проблема е повече стимулация и интересни неща за правене. 

Породи кучета, които обичат да копаят

Кучета, отглеждани за по-студен климат, като Сибирско хъски, Чау Чау, Маламут и други кучета от типа шпиц, са известни с това поведение. Ако имате у дома представител на някоя от тези породи, не забравяйте да му осигурите сенчесто място за почивка на открито и да го държите вътре в по-горещите дни.

куче копае дупкаСнимка: iStock

Някои кучета са естествени копачи, тъй като са били отглеждани именно поради тези си поведенчески характеристики. Териерите, например, в миналото са използвани главно от фермери за лов на дребни животни и вредители, включително невестулки и попови прасета. „Бързите“ породи като Уипетите и хрътките пък, се справят повече от добре с извличането на плячка от дупките на плъхове и мишки – те просто нямат равни по скорост щом надушат миризмата на потенциалната плячка! И накрая, истинските шампиони – гончетата, няма да се спрат пред нищо, за да достигнат потенциалната си мишена в лицето на катерици и лисици. 

куче копае дупкаСнимка: iStock

От друга страна, работни породи като Бордър коли или Шелти, се нуждаят от много игра, активности и различни дейности, които да раздвижат както ума, така и тялото им. Ако не им се осигурят достатъчно, те може да прибегнат до копаене. 

Как да предотвратим копаенето при домашния ни любимец

Недостатъчно добре социализираните кучета също са склонни да бъдат проблемни копачи, същото важи и за четириногите, страдащи от тревожност при раздяла. Така че, първата стъпка е да се поставите в лапите (образно казано, разбира се!) на вашия питомец. Така ще видите по-добре какво би направило деня на животното по-стимулиращ. 

куче копае в килимаСнимка: iStock

Заравянето на лакомства, остатъци от вечерята и кости на „безопасни“ места за извличане по-късно, е инстинктивно поведение у кучетата. В дивата природа това им помага да си гарантират, че ще имат налична храна, когато имат нужда от нея.

За домашните кучета правенето на „тайници“ на различни места в двора ви, е по-скоро поведение на игра. Нещо повече – те дори могат да преместят съкровищата си на друго място, ако случайно ги откриете! Ние ви съветваме да се включите в играта, вместо да се ядосвате за поредната дупка в средата на двора ви...

Вижте още: 

10 най-добри кучета за защита на дома ви от натрапници

Пойнтерите – верни ловни другари и прекрасни домашни любимци (СНИМКИ)

Виж още