Обичат ли котките да ги галим по корема

котка по гръб Снимка: iStock
Д окато коремът е едно от любимите места, на които можем да размачкаме някое куче, при котките нещата стоят по малко по-различен начин. Гальовните животни не са склонни да показват коремите си на непознати, защото за тях, това е слабо място. Въпреки това, повечето домашни котки спят съвсем спокойно по гръб, с лапички сгънати нагоре, а собствениците им едвам издържат да не ги смутят и да не погалят пухкавото коремче, което като балон се издига и спада.

Някои хитри представители пък ни спретват много неприятен номер, като ни показват корема си, но след като ги докоснем - ни ухапват или драскат. Тези двусмислени сигнали ни карат да се запитаме - котките обичат ли да докосваме корема им?

Как да тълкуваме, когато котката си покаже корема

Мяукащите животни, както повечето бозайници, са сложни същества, с индивидуални желания и нужди, които могат да се променят за секунда. Макар че ние наблюдаваме домашните си приятели и по езика на тялото тълкуваме как се чувстват, понякога тези сигнали могат да бъдат объркващи. Все пак, хората дори и когато комуникираме с реч, пак не винаги успяваме да се разберем, а какво остава да разсъждаваме върху котешкия език на тялото.

Коремът е чувствителна област за котките и това е причината, поради която те често не обичат да го показват, нито да ги пипат там.

Dogsandcats.bg

В допълнение, се наблюдава, че космените фоликули в областта на корема и опашката (още едно място, което е добре да избягваме) са свръхчувствителни на докосване и галенето там, вероятно е неприятно или свръхстимулиращо.

котка по гръбСнимка: iStock

В крайна сметка съществуват различни причини, поради които гальовните животни могат да покажат корема си:

  • Те се чувстват сигурни и имат доверие на вас или другия домашен любимец, с който си съжителстват, ако има такъв.
  • Вероятно сте виждали гальовния приятел в моменти на щастие или любопитство изведнъж да се „пльосне“ на гърба си и да покаже корема си. Това може да се тълкува като радост и вълнение, че ви вижда.
  • Позата може да е удобна и на мъркащият приятел да му харесва да стои в това положение.
  • Когато женските котки се разгонят, те също са склонни да се търкалят по гръб и да показват пухкавите си кореми.

Ако котката ни легне по гръб - можем ли да погалим корема ѝ

Отговорът на този въпрос зависи от характера на домашния любимец и вашите отношения. С течение на времето докато живеете с котката си и тя свикне с вас, със сигурност се научавате кога тя иска внимание, кога уединение или пък игра, гушкане и разтривки по корема.

Ако мъркащият ви приятел се чувства комфортно с това и видимо се наслаждава - честито, можете да мачката тази пухкава топчица! От друга страна, в ситуации, в които гальовният домашен любимец скача, наострил козина и уши и се крие в най-затънтеното място на дома ви, когато посегнете да го погалите по корема - значи това не е негово любимо място и по-добре да го избягвате.

Вижте още:

Защо котките обичат да ги галим по главата

Наръчник как да погалим котка

Котките обичат ли да ги галят

Виж още