3 причини, поради които котките спят свити на кълбо

котка спи на кълбо Снимка: iStock

И ма нещо възхитително в това да гледате как котката ви спи, свита на кълбо. Гальовните животни в този момент изглеждат толкова сладки и спокойни и е удивително как гъвкавите им тела могат да спят удобно в това положение.

Ако някога сте се чудили защо котката ви предпочита да спи на топка, ще бъдете заинтригувани от причините, но и няма да се изненадате да разберете, че те избират тази позиция по същите причини, по които и вие избирате позициите си за сън. В тази статия ще обсъдим трите основни стимули, поради които обикновено намирате котката си на сгушена на топка.

1.  Топло е

Сънят винаги е по-добър, когато ви е топло, и това важи и за нашите котешки приятели. Когато котките се свиват на кълбо, им е по-топло, което означава повече комфорт и по-добър сън. Телесната топлина се задържа около органите и стомаха на котката, когато е свита на кълбо, което е особено полезно през студените зимни месеци.

котка спи на кълбоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Освен това телесната температура на котките варира от около 38-39 градуса, което е по-топло от нашата средна телесна температура, и те губят топлина от корема си, което обяснява защо обикновено се протягат, когато се опитват да запазят прохлада. Свиването на кълбо им помага да запазят допълнителната топлина и осигурява изолация.

Котките не са единствените бозайници, които заемат това положение, за да се стоплят. Кучетата също го правят, а ако си помислите за себе си в някоя изключително хладна нощ, може би ще се свиете в ембрионална позиция, за да се стоплите.

2. Позицията осигурява безопасност

Котките са естествени хищници и макар че сънят им позволява да се отпуснат и да се заредят с енергия, той ги прави и уязвими, тъй като не са нащрек и не са готови да се защитят от потенциални заплахи. Спането в кълбо позволява на котките да се чувстват в безопасност. Тази позиция им позволява да защитят лицето и жизненоважните си органи.

Когато сте свити на кълбо, докато спите, изпитвате допълнително чувство на сигурност и комфорт, точно както когато ви покрива одеяло, и се чувствате по-изложени на риск, когато то се махне. Това малко сравнение може да ви помогне да разберете защо котките и другите животни се чувстват по-сигурни и по-малко уязвими, когато са свити на кълбо.

3. Позата просто е удобна

котка спи на кълбоСнимка: iStock

Комфортът може да е причината, поради която котката ви избира да спи на топка. Тази позиция може да е любима и удобна, което е довело до превръщането ѝ в позиция по подразбиране. Котките могат да се свият на кълбо почти навсякъде: на леглото, на мебелите ви, в раниците и в скута на любимия си човек. Това е и практична позиция за спане.

Обикновено ще видите котките, свити на кълбо, докато спят, защото освен че е удобно, то осигурява топлина и безопасност. След като се свият на кълбо, те могат да спят удобно и дълбоко, знаейки, че са в безопасност и на топло. Спането на топка е любима котешка поза и въпреки че може да откриете котката си в няколко други пози, свитата на кълбо обикновено е любимата им.

Вижте още:

Какво означава позата, в която спи котката ми

Котките сънуват ли

Признак на болест ли е, ако котката спи на необичайни места

Виж още