5 причини, поради които котката ви уринира в коша за пране

котка в кош за пране Снимка: iStock

К огато котката ви върши работите си някъде, където не би трябвало, това може да бъде едновременно тревожно и напълно объркващо. Бъдете сигурни, че котката ви не прави това от злоба или за да ви дразни . Всъщност уринирането извън тоалетната може да е резултат от различни проблеми, но със сигурност не е злонамерено.

Първо, важно е да не наказвате котката си за това действие. От една страна, просто няма да работи. Второ, може дори да влоши проблема, като накара котката ви да бъде още по-стресирана. Ако срещате у дома този проблем с гальовния приятел - представяме ви често срещани причини за това поведение, които могат да ви помогнат да стигнете до разковничето на ситуацията и да помогнете на котката си.

1. Котешката тоалетна е мръсна или котката не харесва постелката

котка в кош за пранеСнимка: iStock

Ако не почиствате тоалетната достатъчно често, това може да попречи на котката да използва тоалетната си и да търси зони с по-свежа миризма - дори това да е вашето мръсно пране!

Dogsandcats.bg

Можете да се справите с това, като сменяте редовно постелката или дори опитате с друг вид. Възможно е тази конкретна постелка да не се харесва на мъркащия приятел.

Ако използвате ароматизирана тоалетна, например, ароматът може да откаже мъркащия приятел от използването на тоалетната. Друга възможност е гальовният приятел да не хареса структурата на тоалетната. Може да се наложи да изпробвате няколко различни вида тоалетна, за да разберете какво отговаря на одобрението на вашата котка.

2. Тоалетната не е на правилното място

Може би тоалетна е твърде висока, за да може котката ви да стъпи удобно или да скочи в нея. Или тоалетната е поставена твърде близо до определени зони, като купичките за храна и вода. Опитайте да поставите кутията в спокойна, тиха зона, като например в банята или извън нея.

3. Няма достатъчно тоалетни

Ако имате повече от една котка у дома, в идеалния случай трябва да се опитате да предоставите поне по една тоалетна за всяка котка. Мяукащите животни са териториални и не обичат да споделят тоалетни. Често използването на една и съща тоалетна може да доведе до стрес поне за една от двете котки.

4. Стрес

котка в кош за пранеСнимка: iStock

Като заговорихме за тревожност това е друга често срещана причина котките да уринират в коша за пране и изобщо на всички други места освен тоалетната си. Ако наскоро е имало промяна в рутината, тоалетната не е на най-доброто място или едната котка тормози другата, това може да ги накара да се чувстват тревожни и да ги накара да потърсят място, което се чувства по-малко страшно.

Мяукащите животни обикновено се чувстват спокойни, когато усещат миризмата на собствената си урина. Ето защо някои котки намират тихо, лично място, където да уринират, когато са стресирани. Наблюдавайте котката си, за да се опитате да установите какви може да са причините за стреса - това може да е споделяне на тоалетна с друга котка, тормоз, силни шумове в близост до тоалетната или тоалетна за отпадъци сред други възможни причини.

5. Болест

Болните котки понякога уринират извън тоалетната, защото изпитват болка или дискомфорт. Някои от медицинските състояния, които могат да причинят това поведение, включват:

  • Камъни в пикочния мехур
  • Инфекции на пикочните пътища
  • Заболяване на бъбреците
  • Хипертиреоидизъм
  • Диабет
  • Артрит
  • Котешки цистит

Кога трябва да посетите ветеринарен лекар?

котка в кош за пранеСнимка: iStock

Ако сте се уверили, че проблемът не е в тоалетната или вашата котка изглежда изпитва болка или дискомфорт или проявява симптоми на неразположение, време е да я заведете на ветеринар, за да разберете какво се случва.

Котката може да уринира в кутията за пране вместо в кутията за отпадъци поради различни причини – причината може да е поведенческа, медицинска или свързана със състоянието или разположението на тоалетната. Ако промените в кутията за отпадъци (честота на почистване, видове отпадъци и т.н.) не решат проблема, препоръчваме да поговорите с вашия ветеринарен лекар.

Вижте още:

Котката ми маркира жилището с урина - как да се справя

Къде да поставя котешката тоалетна

Как уринират котките

Виж още