6 от най-бързите домашни котки

котка Снимка: iStock

Н ашите обичани котки притежават завидна бързина, особено когато са гладни и чуят звука от отварянето на шкафа с храната или лакомствата! Чудили ли сте се кои са най-бързите породи домашни котки - представяме ви в тази статия! 

1. Египетска Мау

Египетската мау заема първо място като най-пъргавата и атлетична порода домашни котки. Тези забележителни спътници могат да достигнат скорост до 48 км в час.

Египетските мау са една от най-старите породи домашни котки и може да са роднини на петнист подвид на африканската дива котка. Археолозите дори са открили котки в древни гробници, които приличат на Египетската мау, която познаваме днес. Те са рядка порода, която е трудно да се намери извън Египет.

2. Абисинска котка

коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Абисинската също е известна като една от най-бързите домашни котки наоколо и може да не е изненада, когато станете свидетели на нейното елегантно и опростено тяло. Максималната му скорост почти съвпада с Египетската мау при приблизително 45 км в час. Освен това е сред най-популярните спътници на котките поради своя енергичен и игрив характер.

Абисинецът е изключително атлетичен и също така много любопитен и ако забележи потенциална плячка, ще го видите да изтича за секунди! Освен това тези гальовни животни са отлични катерачи, а дребните птици и гризачите обикновено нямат шанс.

3. Бенгалска котка

коткаСнимка: iStock

Бенгалските котки са хвалени за атлетизма си и ако някога сте притежавали такава, знаете колко активни са те. Те са пълни с енергия през по-голямата част от деня. Те се появяват чрез кръстосване на азиатски леопардови котки с домашни породи, което им придава вид на екзотична порода с домашен темперамент.

Бенгалските котки могат да достигнат скорост от 40 км в час в кратък спринт. Те имат силни задни крака и диви гени, които ги правят отлични бегачи. Те често обичат да се разхождат със стопаните си и да се катерят по дърветата.

4. Савана

коткаСнимка: iStock

Савана котка е друг хибрид, който се кръстосва със Сервал и Сиамка. Това обяснява защо те влизат в списъка на едни от най-бързите породи домашни котки. Те обаче не отговарят на скоростта на своите предци, но все пак са бързи. Когато видите Савана котка, нейните диви гени веднага се разпознават. Те имат дълги крака, големи уши, петниста козина и пронизващи диви очи, много като гепард, но са дружелюбни и любящи като своите Сиамски предци.

Тази голяма, атлетична порода може да е плашеща, но те са приятелски настроени и привързани към собствениците си.

5. Оцикет

коткаСнимка: iStock

Оцикет подражава на дивия Оцелот, придавайки му екзотичния вид на дива котка без капка дива ДНК. Създадени са чрез кръстосване на Абисинска със Сиамска котка, така че не е чудно, че са едни от най-бързите домашни котки.

Те имат кучешки характер, което ги прави много социални. Те са невероятно активни и имат превъзходни атлетични умения и въпреки че скоростта им не е добре документирана, това е свидетел на тези, които са имали удоволствието да притежават такъв.

6. Манкс

коткаСнимка: iStock

Въпреки тялото без опашка, котките Манкс са бързи малки котки! Те имат невероятна способност да скачат и да ускоряват, а също така са известни със своите легендарни ловни умения. Въпреки че могат да дават вид, че са много независими, те са общителни и игриви по отношение на своите собственици.

Виж още