6 признака, че котката ви остарява

възрастна котка Снимка: iStock

М яукащите приятели са фини създания, които не показват признаци, когато се чувстват лошо. Но едва доловимо или не, котките са податливи на точно толкова много симптоми на стареене, колкото и всички нас, особено когато навършат повече години. Добрата новина е, че проницателните собственици на домашни любимци, търсещи малки промени, могат да забележат много признаци на стареене, стига да знаят какво да търсят.

1. Проблеми със зрението при котките

Проблемите с очите при застаряващите котки могат да се проявят като първично или вторично състояние на по-големи здравословни проблеми. Някои от най-често срещаните първични очни заболявания при котки са травма, рак и глаукома (повишено вътреочно налягане).

възрастна коткаСнимка: iStock

Очите са прозорец към душата, но те са и прозорец към сърдечно-съдовата система. Очното заболяване може да се прояви вторично към друго основно състояние, като например повишено кръвно налягане. Хипертонията често се наблюдава при котки, страдащи от хипертиреоидизъм и/или бъбречно заболяване. Това може да се прояви като препълнени кръвоносни съдове на ретината, забелязани по време на физически преглед, или в тежки случаи като отлепена ретина, наблюдавана от собствениците като внезапна слепота или намалено зрение.

Dogsandcats.bg

Всеки от следните признаци изисква посещение при ветеринарен лекар за внимателен преглед:

  • Стискане на окото с лапа или прекомерно мигане
  • Набъбнали кръвоносни съдове в бялото на очите
  • Зеници, които остават разширени дори при силна светлина или са с два различни размера
  • Удряне в предмети или други признаци на намалено зрение
  • Мътност или видими остатъци в предната част на окото

2. Бъбречно заболяване при котки

Бъбречното заболяване е една от водещите причини за заболяване при възрастните котки. Първоначално може да забележите повишено пиене на вода и уриниране, тъй като бъбреците губят способността си да концентрират урината. С напредването на болестта котките губят тегло и апетит, тъй като токсините се натрупват в кръвта. Въпреки че бъбречната (бъбречна) недостатъчност е необратима, ранното откриване и специално разработените диети за бъбреците могат да забавят прогресирането на заболяването.

Обратно, внезапната липса на уриниране също може да е признак на сериозно бъбречно заболяване или запушване на уретрата. Когато котката не може да уринира, това се счита за спешна ситуация, която изисква незабавна ветеринарна помощ.

3. Зъбни заболявания при котки

възрастна коткаСнимка: iStock

Въпреки че видимият зъбен камък и пародонтозата са важни открития при котките, те са податливи на зъбни проблеми, които са още по-сериозни. Между 30 и 70 процента от възрастните котки изпитват резорбция на зъбите. Това състояние кара тялото да разтваря зъбите в корените. Това много болезнено за котките и може да остане незабелязано, тъй като видимите корони над линията на венците може да изглеждат напълно нормални, дори когато корените се разпадат.

Редовното почистване на зъбите при ветеринарен лекар е от съществено значение за поддържане на пародонталното здраве, но също и рентгеновите снимки на зъбите. Това е единственият начин да се диагностицира окончателно резорбцията на зъба. По-възрастните котки, които изглежда изпитват нежелание да се хранят, лигавят се или изглежда имат затруднения с дъвченето, трябва да бъдат прегледани час по-скоро.

4. Бучки и подутини по тялото

Ракът се среща при повечето бозайници и котките не са изключение. Някои видове се срещат по-често от други: белите котки, например, са по-податливи на плоскоклетъчен карцином в непигментираните области на носа и ушите, докато някои видове ваксини са свързани със саркома на меките тъкани. Въпреки това, коварната болест може да удари всяка котка по всяко време. Ако забележите необичайна бучка или маса по тялото на вашата котка - заведете я на преглед при ветеринар.

5. Промени в теглото при котките

Въпреки че един килограм може да не ви се струва много, това представлява 10% разлика в теглото на котка, тъй като тези приятели са малки на размер. Внезапните спадове на теглото могат да показват множество проблеми, вариращи от диабет и бъбречни заболявания до рак и хипертиреоидизъм. Всяка забележима промяна в теглото на вашата котка изисква преглед от ветеринаря. Понякога това е първият и единствен ранен признак на значимо заболяване.

6. Болести на ставите при котките

възрастна коткаСнимка: iStock

Последните проучвания показват, че остеоартритът, дегенеративно състояние на ставите, може да е по-разпространен при котките, отколкото се е предполагало доскоро. Клиничните признаци на остеоартрит се различават от тези, наблюдавани при кучета; те могат да запазят нормален обхват на движение в ставата и са склонни да накуцват по-рядко от техните кучешки събратя, което кара собствениците да заключат, че техният домашен любимец „просто остарява“, за разлика от това, че действително изпитва болка.

Често нежеланието за скок е единственото нещо, което собственикът забелязва. Други признаци могат да включват намалено използване на тоалетната, поради болка, свързана с влизане и излизане от нея, намален апетит, летаргия и лоша грижа за козината.

Въпреки че възможностите за лечение са по-ограничени при котките, отколкото при кучета поради метаболитни разлики, има начини да се помогне за намаляване на болката при гальовните приятели, страдащи от това заболяване. Никога не давайте на котката си човешки или кучешки лекарства против болка, а се консултирайте с ветеринарния лекар, който ще ви даде необходимите лекарства.

Колкото и да ни се иска нашият домашен любимец да е вечно малко коте, това няма как да се случи и с годините освен любов и забавление, ще дойде момент, в който котката ни ще започне да остарява. С подходящи грижи и много любов, мъркащият спътник може да се наслаждава на старините си грациозно и комфортно.

Вижте още:

Как да се грижа за възрастната ми котка

6 ползи от осиновяване на възрастна котка

Възрастната ми котка не иска да играе - каква е причината

Виж още