7 миризми, които котките обичат

котка играе с маслина Снимка: iStock

Н осовете на котките са мощни уреди, които и ако попаднат на аромат, който им харесва, могат да му се отдадат с цялото си сърце.

Това е нещо, което много собственици обичат в своите котки - как могат да се изгубят в аромат, който обичат. Те ще се търкат в него или ще правят каквото и да било, за да се доближат до него, и губят всякакво усещане за външния свят в процеса.

Ако обичате да гледате как котката ви се наслаждава на миризма, която тя обича, тогава знайте, че всяка миризма в този списък със сигурност ще подлуди мъркащия ви приятел! Е, разбира се котките са различни и няма общовалидна формула за всички, но може да експериментирате.

1. Коча билка/котешка мента

котка играе с маслинаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Това не е изненада - асоциацията е толкова силна, че растението всъщност е кръстено на котките. Разбира се, котките може да не се радват толкова на миризмата на кочата билка, колкото на мощния ефект, който може да има върху тях.

Всъщност това растение има различни ефекти върху котките в зависимост от начина на поглъщане и възрастта и генетиката на котката. Ефектите могат да бъдат като стимулант или седатив и дори могат да накарат котката да се превъзбуди. Котешката мента също може да предизвика наркотичен ефект върху котките. Това означава, че ако вашата котка изглежда, че е надрусана, след като е подушила котешка билка, това е, защото вероятно е така. Все пак растението изглежда напълно безопасно за тях и дори може да се използва като помощно средство за обучение. Интересното е, че някои котки не усещат никакъв ефект или привличане към кочата билка.

2. Корен от валериана

Коренът от валериана действа почти по същия начин като котешката билка, създавайки еуфоричен ефект при повечето мъркащи животни - за известно време. След няколко минути ефектът изчезва и билката действа като успокоително, карайки котката да стане сънлива.

В резултат на това коренът от валериана може да бъде чудесен начин да поддържате котката си спокойна преди пътувания или посещения при ветеринар. Също така е идеален за котки, които не реагират на кочата билка, тъй като има различна активна съставка.

3. Маслини

котка играе с маслинаСнимка: iStock

Изненадващо, маслините са друга алтернатива на коча билка. Въпреки това, вместо да раздразни котката ви, това трябва да я накара да се почувства спокойна и отпусната - може дори да я остави в състояние, почти подобно на транс.

Това е така, защото маслиновите листа съдържат съединение, което предизвиква наркотичен ефект при мъркащите животни. Маслините не са токсични за котките, но ако решите да почерпите с тях мъркащия си приятел - уверете се, че нямат никакви подправки, измили сте ги старателно за да премахнете солта и сте махнали костилката. Също така не бива да давате на котката си повече от една маслина на определено време, така не бива да ги използвате като всекидневно котешко лакомство.

4. Цветя

Много цветя могат да бъдат доста привлекателни за котките и те ще прекарат много време в подушване на венчелистчетата им. Розите, маргаритките и лилиите изглеждат особено привлекателни, но внимавайте какви цветя носите у дома, тъй като много цветя и растения са силно токсични за котките.

5. Мръсни дрехи

Може да ви изненада, но мъркащите животни често проявяват голям интерес към коша ни с мръсни дрехи. Предполага се, че тези миризми се харесват на гальовните животни, защото миришат силно на собствениците им. Друга възможна причина е, че с тези дрехи сме били навън, което ги прави изключително интересни за изследване от мъркащите приятели - те с удоволствие ще искат да разберат къде сме били, какво сме правили и дали ще донесем опасност у дома.

6. Котешката храна и лакомства

котка и хранаСнимка: iStock

Макар че тази точка е излишна в тази статия, все пак ще я споменем. Познаваме отлично реакцията на котката ни когато отворим шкафа с храната и лакомствата. Но да не пропускаме и човешката храна. Гальовните животни често се опитват да си откраднат от нашата порция!

7. Вашата миризма

Може да не изглежда така през цялото време, но има вероятност вие да сте едно от абсолютните любими неща на вашата котка – и те обичат миризмата ви, тъй като му напомня за вас, а вие сте синоним на безопасност и любов.

Ето защо котките постоянно се търкат във вас. Това не само, за да ви маркират като тяхна лична собственост, но също така им позволява да усетят вашия аромат в целия му блясък.

котка играе с маслинаСнимка: iStock

Ако наистина искате да покажете на котката си колко много я обичате, тогава обграждането ѝ с някои от любимите ѝ аромати е чудесен начин да го направите. Това не само ще направи средата им много по-приятна, но в някои случаи ще има и дълбок ефект върху тяхното благосъстояние.

Вижте още:

Безопасни ли са маслините за котките

Защо котката ми ме облизва

Какво прави мръсното пране толкова привлекателно за котките

Виж още