7 вида котешки драскалки

котешка драскалка Снимка: iStock

Д раскането е нормално котешко поведение. Мяукащите животни могат да правят това по различни причини, като например да изразят определени емоции, да поддържат ноктите си в добро състояние или да маркират предмети с миризмата си. Точно както котките имат различни причини, поради които драскат, те също имат различни предпочитания към предмети, които обичат да драскат. За щастие можете да намерите доста различни вида драскалки, които отговарят на уникалните вкусове на вашата котка. Ето някои видове котешки драскалки, които вашата котка може да хареса.

1. Класическият стълб за драскане

котешка драскалкаСнимка: iStock

Стълбовете за драскане са един от най-често срещаните видове драскалки за котки. Обикновено са увити в сизал, а котките стоят на задните си крака, протягат предните лапи, за да наточат ноктите си по тях. Стълбовете за драскане се срещат с различна дължина, така че можете да закупите дълъг, ако имате котка, която обича да се катери. Те също така обикновено са задължителен елемент в котешките дървета, но можете да намерите и самостоятелни стълбове за драскане, които се предлагат в забавен дизайн.

2. Картонени драскалки

котешка драскалкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Много котки също се радват на усещането за картон. По-мек е от сизала, но все пак могат да го хванат достатъчно здраво, за да им свърши работа. Може да намерите гладки картонени котешки драскалки или по-назъбени и вашата котка може да хареса само един вид или и двата.

Повечето картонени драскалки лежат хоризонтално или са оформени като легла. Те обикновено са много по-евтини от другите видове драскалки, но не са склонни да издържат много дълго, така че трябва да ги подменяте по-често.

3. Постелка за драскане

Подложките за драскане са друг популярен вид драскалка за котки. Някои котки не обичат да стоят и предпочитат да са на четири крака, когато драскат. Подложките за драскане са направени от всякакви материали, включително сизал, картон или друго, така че можете лесно да намерите такава, която да хареса на вашата котка.

Друго страхотно нещо при постелките за драскане е, че след като котката ви приключи с драскането, тя може да се излежава и да се отпусне върху нея.

4. Мека постелка за драскане

котешка драскалкаСнимка: iStock

Този вид драскалки са предназначени за поставяне върху мека мебел, но могат да служат чудесно и на пода. Те са чудесни за монтиране върху страните на дивана, така че котката ви да използва драскалката, не да съсипва мебелите ви.

5. Играчки за драскане

котешка драскалкаСнимка: iStock

Тези играчки позволяват на котките да драскат, като същевременно предлагат умствено стимулираща дейност. Можете да намерите играчки за драскане с топки и играчки с пера, за да насърчите котките да спортуват и да играят. Някои са изградени с отделения и дупки, където можете да скриете лакомства. В някои случаи играчките за драскане на котки също са напоени с котешка билка, за да добавят допълнителен забавен компонент за котките.

6. Драскалси за монтиране на стена

Този вид драскалки са същите като подложките, но с една залепваща страна. В зависимост от лепилото можете да ги залепите върху всякакви повърхности. Те често се използват за предотвратяване на повреди на стълбовете на вратите, стените и мебелите. Така че, ако котката ви има навика да драска отстрани на дивана ви, може да опитате да залепите стикер за драскане върху мястото, което котката ви обикновено драска.

7. Драскалки от дърво

Дървените котешки драскалки са по-рядко срещани, но много котки им се радват, защото се чувстват най-естествено. В природата гальовните животни използват дърветата, за да точат ноктите си. Този вид драскалки са чудесна алтернатива за котки, които имат навика да драскат стълбовете на вратите.

Драскалките за дърво обикновено са по-скъпи, но висококачествената драскалка за дърво обикновено издържа дълго време. Просто се уверете, че внимавате за всякакви трески и дървени стърготини, тъй като се износват с употреба.

котешка драскалкаСнимка: iStock

Вероятността вашата котка да използва драскалка за котки ще зависи от формата на драскалката и материала. Може да се наложи да експериментирате с различни комбинации и вашата котка може да се радва да използва няколко различни вида драскалки. Винаги е забавно да научите нещо ново за вашата котка, така че не забравяйте да се забавлявате с процеса на изследване на различни опции за драскане за котки и откриване на уникалните вкусове на вашата котка.

Вижте още:

Как да спра котката ми да драска килима

Видове котешки играчки

Как да спасим мебелите си от котешките нокти

Виж още