Чувстват ли котките болка по същия начин, по който хората?

котка на преглед при ветеринар Снимка: iStock

К ато собственици на домашни любимци, ние обичаме да се отнасяме към нашите мяукащи животни и котки като към нашите „бебета с козина“, като ги глезим с удоволствие. Когато са болни или не се чувстват добре, родителите на домашни любимци често търсят ветеринарна помощ.

Но какво да кажем, когато котката ви изпитва болка? Чувстват ли котките болка по същия начин, както хората? Как можете да разберете дали котката ви изпитва болка? В тази статия ще обсъдим как гальовните приятели възприемат болката и за какво да внимавате, за да разберете дали вашата котка наистина изпитва болка.

Накратко за котките и болката

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

Не всички болки са еднакви. Острата или внезапна болка при котка обикновено сигнализира за някакъв вид опасност. Това е от съществено значение за оцеляването на животните, защото сигнализира за непосредствена заплаха, често инициирайки реакция на бягство или битка. Острата болка обикновено ще изчезне, след като първоначалното нараняване или стресорът е излекуван или е отстранен. Пример за това е котка, която ухапва друга котка. Контактът с ухапването ще нарани, карайки жертвата или незабавно да избяга, или да контраатакува.

Dogsandcats.bg

Има и хронична болка от множество причини (напр. артрит), която обикновено не предизвиква същия тип реакция на бягство или борба. Хроничната болка е трудна за диагностициране и класифициране, но обикновено е болка, която е налице в дълъг преиод от време.

От друга страна мъркащите приятели имат нервна система, която е много подобна на човешката. Както хората, така и гальовните приятели имат централна и периферна нервна система. Централната нервна система включва главния и гръбначния мозък. Периферната нервна система включва мускулите и нервите в останалата част на тялото. Така че докато котките и хората са различни видове, общият състав на тяхната нервна система е много подобен на нашия.

Възможно ли е котките да имат по-висок праг на болка от хората?

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

Мит е, че нашите съвременни домашни котки могат да понасят болката по-добре от хората.

Често ние като хора не забелязваме фини промени в поведението на нашата котка, които може да означават, че изпитва болка.

Затова приемаме, че гальовните приятели изпитват болка по-рядко. Това е грешно, тъй като котките са живи същства с много подобна нервна система на нашата, което означава, че не ги боли по-малко от нас, когато им се случи нещо.

Не лекувайте болката на котката с човешки лекарства

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

Едно важно напомняне – че въпреки че котките изпитват болка подобно на хората, те не трябва да бъдат третирани по същия начин. Повечето лекарства за болка при хора са силно токсични, ако не и фатални за котките. Затова в никакъв случай не бъркайте в аптечката си и не давайте на котката си собствено лекарство за болка. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, за да може вашата котка да получи подходящи лекарства за болка и правилното лечение.

Вижте още:

5 причини, поради които котката ви не иска я докосвате

Как да се погрижа за котката ми, ако се нарани

Изпитват ли котките болка когато са разгонени, но не могат да се чифтосат

Виж още