Харесва ли им на котките да им говорим

жена с котка у дома Снимка: iStock

В ъпреки че мяукащи спътници не могат да говорят, това не спира голяма част от стопаните да разказват на котенцата всичко, което се случва в живота им или пък да се оплачат след тежък ден. Следващия път, когато сте по средата на „разговора“ с вашия котешки приятел, може да спрете, за да се чудите дали на него му харесва да ви „слуша“.

Според специалисти котките изглежда се радват или поне търпят хората да им говорят. Колко разбират обаче не се знае. В тази статия ще говорим за това защо котките обичат да им говорим, колко разбират от разговора и дори защо общуването с вашата котка може да бъде от полза за вас.

Защо котките харесват, когато им говорите

Въпреки репутацията си на сдържани и независими, истината е, че повечето котки създават силни връзки с хората си с течение на времето. Мъркащите приятели, които не получават достатъчно внимание, могат да развият поведенчески проблеми.

Когато говорите с котката си, тя знае, че общувате с нея и се радва на възможността за внимание. Някои котки дори изглежда разбират, че говоренето е начин за общуване и отговарят с мяукане или други звуци.

Dogsandcats.bg

Котките разбират ли какво им казвате

Способността на котката да разбира истинските думи не е много силна. Едно проучване установява, че котките могат да научат и разпознават собствените си имена, но въпреки всичко доказателствата са слаби.

Котките обаче са много по-талантливи в разчитането и тълкуването на езика на нашето тяло. Гальовните приятели могат да разпознаят кога сме ядосани или щастливи въз основа на изражението, тона на гласа ни или стойката на тялото ни. Те също могат да различат гласа на собственика си от този на непознат.

котка у домаСнимка: iStock

Според някои изследователи се наблюдава, че котките могат да бъдат добър спътник за хора с депресия, защото тези приятели променят поведението си, тъй като усещат, че не се чувствате добре. Със сигурност много котешки стопани ще потвърдят, че домашният им любимец е бил неотлъчно до тях когато са били болни, тъжни или нещо неприятно се е случило в живота им.

Защо да говорите с котката си е добре за вас

Като цяло притежаването на котка носи много психически ползи за хората. Присъствието на домашен любимец помага на хората да се чувстват по-малко стресирани, когато изпълняват трудни задачи. Други потенциални ползи за здравето от притежаването на котка включват по-ниско кръвно налягане, намалена тревожност, по-нисък холестерол и чувство за по-малко самота.

Комуникацията е много важна за котките, но техният начин на говорене е невербален. Гальовните животни използват езика на тялото, за да покажат как се чувстват, както може да ви каже всеки, който е виждал ядосана котка, на която ушите клепват назад, а погледът става „сърдит“. Маркирането с аромат, чрез отъркване в различни повърхности, е друг начин, по който котките общуват.

Въпреки че нашите котки може да не са в състояние да се присъединят, когато говорим с тях чрез говорене, те все още могат да разберат, че показваме любов и привързаност, като си взаимодействаме по този начин.

Вижте още:

„Слез от масата!“ – котките разбират ли какво им казваме

Котките могат ли да мислят

Виж още