Как да поддържате котката си психически стимулирана

котка играе Снимка: iStock

Д а бъдем добри родители на котка е нещо повече от това да задоволяваме най-основните физиологични нужди на домашния любимец. За да се отличите като наистина невероятен собственик на котка трябва също да се уверите, че отговаряте на умствените нужди на мяукащия приятел. Стимулацията на котката у дома е също толкова важна колкото осигуряването на храна, почистването на тоалетната и ветеринарните грижи.

Ето какво трябва да знаете за поддържането на вашия котешки приятел психически стимулиран и емоционално здрав.

Как да осигурим необходимата ангажираност на котката у дома

Умственото стимулиране е жизненоважна част от цялостното благосъстояние на вашата котка. Мяукащ домашен любимец, който отчаяно търси умствена стимулация, често ще започне да действа и да измисля свои собствени начини да ангажира мозъка си, като драскане и унищожаване на мебели, игра с ваши предмети или пакости.

В името на вашия диван вероятно трябва да сте проактивни по отношение на психическото благополучие на вашата котка. За щастие има много начини да стимулирате умствено вашата котка и много продукти на пазара, предназначени да направят процеса възможно най-лесен. Пробвайте различни играчки, а ако нямате възможност да инвестирате - може дори да изобретите. Често най-обикновената кутия за обувки и хартиени топчета правят чудеса.

Dogsandcats.bg

котка играеСнимка: iStock

В допълнение към играчките е важно и да отделяте малко време всеки ден, за да играете с котката си. Насърчаването на котката да „ловува“ е чудесен начин да раздвижи мозъка си.

Можете също така да внесете интерактивна игра в часовете за хранене на вашата котка. Това е един от най-добрите начини да включите ежедневните умствени упражнения в рутината на вашата котка. Пъзел хранилките са чудесен начин да направите времето за хранене по-активно умствено. На пазара има много опции, от обикновени топки, които разпределят гранули, когато се ударят, до сложни интерактивни постелки.

Ако предпочитате да си направите сами, прости домакински предмети като хартиени торби и празни ролки от тоалетна хартия могат да се използват за създаване на прости, достъпни хранилки за пъзели.

Кучетата привличат по-голяма част от вниманието, когато става въпрос за научаване на трикове, но котките също могат да се обучават. Когато обмисляте идеи как да стимулирате психически котка, помислете дали да не посветите известно време на обучение и да научите котката си на някои трикове. Това определено ще стимулира нейния ум, а и вашия също.

Поставете котешко дърво

Когато решавате как да стимулирате мяукащия домашен любимец, подготовката на дома ви, така че тя да има безопасно място за игра и катерене, е от ключово значение. Изграждането или инвестирането в котешки дървета и рафтове е друг чудесен начин да спасите мебелите си от котешки нокти.

Котките обичат да се катерят и скачат и те ще се отдадат на тези инстинкти, независимо дали сте подготвени за това или не. Ако поставите котешки дървета и рафтове с техните атрактивни стълбове за драскане и меки повърхности, е по-малко вероятно котката ви да скочи от дивана ви или да драска вратата ви.

Други идеи за стимулиране на котките у дома

котка играеСнимка: iStock

Само защото ви няма цял ден, не означава, че не можете да участвате в деня на игра на вашата котка. Преди да тръгнете за работа, организирайте игра на криеница за вашата котка. Скрийте някои от любимите ѝ лакомства и играчки из къщата. През целия ден тя може да ги търси и да се забавлява преди да се отпусне в дълга дрямка.

Не е лош вариантът и да помислите за втора котка, ако смятате, че ще се отрази добре на сегашната ви. Разбира се, трябва да потърсите подходящо коте, което евентуално би се разбирало със сегашния ви домашен любимец, за да сте сигурни, че няма да се появят търкания между животинчетата.

Въпреки че няма точна наука, за да се знае от колко физически упражнения се нуждае дадена котка на ден, можем да кажем, че между 15-30 минути на ден може да е оптимално за мяукащия приятел. Разбира се някои котки са много активни и играят доста по продължително, докато други - по-скоро ще гонят няколко минути мишка и след това ще поспят. Какъвто и да е характерът на вашата котка, не позволявайте тя да скучае у дома. Забавлението и игрите са част от поддържането на щастлив живот на вашия домашен любимец!

Вижте още:

Колко време трябва да отделям на котката ми за игра

4 идеи за игри, които ще накарат котката ви да се забавлява

Как да запозная котката ми с ново коте

Виж още