Как да успокоите агресивна котка: 6 полезни съвета

ядосана котка Снимка: iStock

А гресията не е личностна черта, което означава, че котките не се раждат агресивни. Като цяло агресията е израз на това как се чувстват мъркащите животни, което означава, че има причина за това поведение и евентуално решение. Въпреки че на теория знаем това, със сигурност не е лесно да успокоим агресивна котка.

В тази статия ви представяме 6 съвета как да подходите с гальовния си спътник, който е станал агресивен.

1. Спазвайте дистанция

Важно е да не блокирате пътя за бягство на вашата котка, особено ако се е ядосала. Възможността да избягат или да се отдалечат от „опасността“ им дава свободата да се отдалечат, когато пожелаят. Звучи по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но се опитайте да действате спокойно. Ако сте уплашени, това може да се види в поведението ви и котката ви може да започне да гледа на вас като заплаха. Дайте пространство на гальовния спътник и го оставете да се утеши.

2. Запазете спокойствие

ядосана коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Никога не трябва да крещите на вашия домашен любимец, но разбираме, че това може да е първата ви реакция, когато сте стреснати или уплашени (и може да бъде страшно да се сблъскате с агресивна котка). Спокойният подход винаги работи най-добре.

Вашият отговор на ситуацията е толкова важен, колкото и причината за агресията, защото вие сте в позиция да направите ситуацията по-добра или по-лоша. Реагирането с агресия само ще увеличи страха или безпокойството на вашата котка, което в крайна сметка ще направи нещата по-лоши.

3. Осигурете безопасно пространство

Котешката агресия може да е зов за помощ и начин да отговорите на този зов е да осигурите на мяукащия домашен любимец място, където да се отпусне и да преодолеяе стреса си. Ако имате други домашни любимци или малки деца, можете да ги разделите, за да осигурите спокойствие на вашия мъркащ приятел, а и да предпазите другите животни или деца от котката, която е агресивна в този момент и готова да се нахвърли.

4. Опитайте с феромони

На пазара може да откриете спрейове с феромони, които имат успокояващ ефект върху котките. Те могат да помогнат за намаляване на поведението и тревожността при гальовния домашен любимец.

5. Използвайте положителни методи на обучение

ядосана коткаСнимка: iStock

След като котката ви се успокои, важно е как ще подходите към нея. След като мъркащия приятел се успокои и от агресията няма и следа - може да му дадете лакомство, като го похвалите за това, че е спокоен.

6. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар

Ако агресията не е характерна за вашата котка, свържете се с вашия ветеринарен лекар. Внезапните промени в поведението могат да бъдат знак, че има някакво състояние налице. Ако котката изпитва болка, например от инфекция или артрит, тя може да реагира, като се нахвърли агресивно. Колкото по-рано вашият ветеринарен лекар открие здравословен проблем, толкова по-добре и толкова по-скоро котката ви може да се върне към обичайното си, щастливо състояние.

Защо котката ми е агресивна?

Разбира се, дори и да използваме различни техники, за да успокоим мяукащия домашен любимец, трябва да разберем причината за неговата агресия. Ако искате да се справите с агресията, трябва да намерите източника. Затова помислете за някои от основните причини, поради които мяукащите животни са склонни да показват агресия.

  • Здравословно състояние

Вече засегнахме това, но когато една котка е ядосана, може забележите, че тя се нахвърля и не само на вас. Други домашни любимци, други членове на семейството или близки предмети могат да станат мишени. Сред някои от признаците, че мъркащият приятел може да изпитва физическа болка са промени в навиците при ходене до тоалетна, кашлица, кихане, секреция от очите или носа, намален апетит, неглижиране на грижата за козината и други.

  • Проблем със средата

В случай че нещо се е променило със вашия дом - преместили сте се, осиновили сте втори домашен любимец, нов човек се е появил или пък друг вече не е наоколо... Това са все неща, които могат да се отразят на котката ви. Мъркащите приятели са чувствителни същества и тази промяна едва ли ще остане незабелязана от тях. Затова се погрижете да направите средата възможно най-комфортна за тревожния домашен любимец.

ядосана коткаСнимка: iStock

  • Страх

Ако котката възприеме заплаха във вашия дом, тя може да реагира агресивно. Това може да е човек, друг домашен любимец, звук или предмет. Освен това е по-вероятно мяукащите животни да действат агресивно, ако смятат, че не могат да избягат от опасността. Други признаци, че вашата котка се чувства отбранително са са съскане, ръмжене, драскане или хапане.

За да се справите с котка, която е започнала да се държи агресивно - трябва да разберете каква е причината за поведението. В зависимост от тази информация ще може да опитате различни методи на реакция, за да успокоите мъркащия приятел и да го предразположите се чувства спокоен.

Вижте още:

Как котките създават групов аромат

8 звука, които издават котките и какво означават

7 признака, че котката ви изпитва болка

Виж още