Как котките "автоматично" се научават да използват котешка тоалетна

котка котешка тоалетна Снимка: iStock

В много случаи, поставяме мъничко коте в тоалетната за първи път и то веднага започва да я използва, сякаш на магия. Със сигурност много собственици на котки са си задавали въпроса - от къде идва този инстинкт? А какво се случва, когато се появяват лоши навици и мъркащият домашен любимец изведнъж спре да използва тоалетната си?

Нека научим малко повече за естественото поведение на мяукащите животни и навиците им за ходене до тоалетна.

Защо котките използват тоалетни

Котките имат естествено желание да прикриват отпадъците си. Това е една от причините, поради които мяукащите животни са много стриктни в ровенето в тоалетната си. Те усещат естествените гранули на лапите си и това предизвиква реакция да покрият изпражненията или урината си.

В дивата природа котките използват тази тактика като начин да отблъснат потенциални хищници, тъй като така прикриват миризмите, което прави трудно по-големите животни да ги проследят и открият.

Dogsandcats.bg

За щастие на собствениците на котки, този инстинкт е дълбоко вкоренен в съзнанието на котката и ние виждаме това всеки ден - домашните котки прикриват отпадъците си.

котка котешка тоалетнаСнимка: iStock

Кое е нормалното поведение на котките за прикриване на отпадъците

След раждането на едно мъниче, всичко зависи от майката да стимулира всяко коте в котилото да ходи до тоалетна. Това се случва като почиства интимните им части с грапавия си език и така изпраща сигнали, че мъничетата трябва да отидат до тоалетна.

С напредването на възрастта процесът започва да се променя. До 3 седмици е време котенцата да използват тоалетна сами. Всеки, който отглежда котенцата, ще започне да ги въвежда малко по малко в процеса по ходене до тоалетна.

Когато поставите коте в котешката тоалетна, след като сте го донесли у дома, то може вече да е запознато с това, което трябва да се случи. Повечето котенца започват да се учат да използват тоалетна на около три седмици.

Дори котета, държани навън, са имали опит да покриват отпадъците си в двора. Така че, когато усетят камъчетата на постелката, инстинктите им бързо ще проработят.

Често срещани проблеми с тоалетната при обучение на малки котета

В някои ситуации нещата не се случват автоматични и може да се наложи да проявите малко повече търпение в обучението на мъничетата. Някои котенца може да имат проблеми с разбирането на концепцията, поради различни причини:

  • Тоалетната е твърде далеч - често, когато едно коте използва котешката тоалетна, която е поставена в банята, в някои моменти то не може да си спомни къде се намира това място.
  • Котето се учи бавно - мъничето може просто да има нужда от повече време, за да се научи на тази концепция.
  • Майката я няма, за да научи котето - в случай че кралицата я няма и вие сте отгледали или спасили котето, то няма от кого да се учи на всички хигиенни навици. Затова трябва да сте търпеливи и да положите усилия да научите котето.

Обучение на възрастна котка да използва тоалетна

котка котешка тоалетнаСнимка: iStock

Ако спасите котка или намерите бездомна такава, може да се чудите дали те могат да направят преход към живот на закрито. В някои случаи е възможно, но имайте предвид, че котка, която е започнала живота си навън - може би трудно ще свикне с живота на закрито. Въпреки това, в случай че мъркащият приятел не се противи и изгледа сякаш ще живее при вас, значи трябва да го научите да ходи до тоалетна.

Трябва да проявите търпение и разбиране към котката. Подобно на котенце, те се нуждаят от време, за да свикнат с новата концепция за тоалетна на закрито. След като сте купили котешка тоалетна и поставили пясък, слагайте котката си там след всяко хранене или, ако я видите да пие вода. Също така, ако имате няколко капки нейна урина (ако е напишкала пода или някое неподходящо място), можете да попиете с памук и да го поставите в котешката тоалетна.

Обучението за ходене до тоалетна на котките не е твърде сложно, стига да бъдете търпеливи и да действате умно. Купете подходяща тоалетна и постелка към нея, помислете кое е най-подходящото място и започнете да поставяте котката си там. Съвсем скоро инстинктите ѝ ще проработят.

Вижте още:

Как да науча котката ми да ползва друг вид котешка постелка

Основни видове постелки (пясък) за котешка тоалетна

Как да научим малкото коте да използва тоалетна

test
Виж още