Как котките „молят за помощ“

котка у дома Снимка: iStock

В секи, който някога е живял с котка, сигурно неведнъж се е чудил какво се опитва да му каже неговият космат приятел. Котките мяукат, гледат втренчено и дори побутват стопаните си, за да привлекат вниманието, но има ли начин да разберем дали искат помощ, или търсят лакомство или няколко ласки? Макар че не винаги е възможно да се разбере какво точно искат котките, понякога можете да разберете дали дали имат нужда от помощ главно чрез по метода на изключването.

Гальовните животни показват, че се нуждаят от помощ, по различни начини в зависимост от ситуацията. Много котки мяукат, когато искат да им се помогне с нещо, например да слязат от висок шкаф. Мяукането често показва, че котката изпитва болка и се нуждае от незабавна помощ. В настоящата статия ще обсъдим още нначини, по които мъркащият спътник може да демонстрира, че има нужда от вас.

1. Мяукане

котка у домаСнимка: iStock

Възрастните котки обикновено мяукат, само за да общуват с хората. Така че, когато котката ви мяука, има голяма вероятност да ви „казва“, че нещо се е случило, или да ви моли да я нахраните, да ѝ помогнете или да си поиграете с нея. Котките мяукат, когато са гладни, а някои дори стоят до купичките си за храна, когато настанало времето за хранене.

Dogsandcats.bg

Те мяукат също така, ако имат нужда от вашата помощ, за да слязат от високи места като етажерки, или ако са се заклещили някъде, например зад заключена врата.

2. Отказ от използване на тоалетната

Котките често отказват да използват миризливи тоалетни и това е единственият начин, по който могат да съобщят за нуждата си от чисто място за облекчаване. Котките имат невероятни носове, така че е напълно логично да са особено внимателни към миризмите на тоалетната кутия.

Тоалетните трябва да се изгребват ежедневно, за да се запази свежестта на пясъка за котката. Сменяйте постелката на според вида, който използвате, и не забравяйте да измиете добре тоалетната с неароматизиран сапун и гореща вода, за да премахнете миризмите.

Някои котки не харесват миризмата на ароматизирана постелка за тоалетна и могат да излязат извън тоалетната, ако са отблъснати от аромата.

3. Маркиране с урина

Котките често маркират, когато се чувстват несигурни или застрашени. Съседските котки могат да предизвикат тази реакция, както и появата на бебе или друга котка в дома. Това е начин за маркиране на територия, тъй като котешката урина съдържа феромони, които котките използват, за да предават информация за себе си и да уведомяват другите животни, че определена зона вече е била заета.

котка у домаСнимка: iStock

Както мъжките, така и женските котки могат да маркират, но най-често това се наблюдава при некастрираните мъжки котки. Идентифицирането и отстраняването на стресовите фактори често отстранява проблема. Този вид урина обикновено е по-остра на мирис от обикновената котешка урина, затова помислете за използването на добър ензимен почистващ препарат, за да предотвратите задържането на миризми. Може да сведете до минимум маркирането с урина на вашия домашен любимец, като го кастрирате или стрерилизирате.

4. Виене и плач

Котките могат да издават други звучи освен мяукането като виене и плач, когато изпитват силна болка. Тези дълбоки, сърцераздирателни мяукания са поразително различни от повечето вокализации, тъй като често имат различен тон и продължават по-дълго от обикновените мяукания.

Домашните любимци с остеоартрит и болки в ставите често стоят, седят и лежат в неудобни позиции. Някои домашни любимци, борещи се с болезнени стави или други проблеми с придвижването, имат проблеми с влизането и излизането от тоалетните, което понякога води до инциденти. Агресията и промените в режима на сън също могат да показват болка при котките.

5. Криене

Котките често се крият, когато са стресирани, особено след появата на бебе или нов животински спътник. Те могат също така да бъдат свръхстимулирани от силни, повтарящи се шумове и промени в околната среда, например по време на ремонт на дома. Осигуряването на подходящи за котките пространства, в които те се чувстват сигурни и защитени, често допринася за намаляване на стреса и тревожността.

Предвиждането на стая, която е далеч от силни шумове и е забранена за всякакви други животни или нови хора (поне в началото) дава на котките място, където да се уединят, когато са тревожни. Дърветата и рафтовете за котки осигуряват вертикално пространство за игра и почивка, което често помага за успокояването на котките, тъй като те естествено се чувстват по-сигурни на голяма височина.

6. Не се грижат добре за козината си

Повечето възрастни котки са прилежни, когато става въпрос за поддържане на чистота. Котетата често прекарват часове в оформяне на козината си ежедневно, така че обикновено е знак, че нещо не е наред, когато котките престанат да се грижат ефективно. Мъркащите животни със ставни проблеми, понякога изпитват затруднения с почистването поради намалената си подвижност. Гальовните животни, изпитващи болка, причинена от други състояния, често имат проблеми и с почистването на козината си. Домашните любимци, които се имат проблеми с хигиената, често имат рошава козина, петна от урина по лапите си, а парченца храна понякога остават по гърдите им след хранене.

7. Отказ от хранене

котка у домаСнимка: iStock

Котките често ядат по-малко или проявяват липса на интерес към храната, когато не са добре физически или психически. Незаинтересоваността към храната може да е признак на заболяване или инфекция, но се наблюдава и при стресирани и тревожни котки. Загубата на апетит може да възникне по няколко причини, но това е сериозно състояние, което изисква незабавна ветеринарна помощ. Ако заболяването на котката ви е свързано със стрес, ветеринарният лекар може да ви предпише успокояващи лекарства или да ви насочи към ветеринарен специалист по поведение, ако проблемът е сериозен.

Макар и котките да не го правят директно - те „молят“ за помощ чрез определени поведения. Те често мяукат, когато искат храна или внимание, но могат и да „крещят“ силно, когато изпитват болка. Някои от признаците, че котките се нуждаят от помощ, обаче са по-незабележими. Промените в поведението, включително проблемите с котешката тоалетна, са сигнал, че мяукащият приятел се нуждае от вашата помощ. Интерпретирането на физическите и емоционалните сигнали на котката за помощ е предизвикателство, но ако сте загрижени за поведението на вашия домашен любимец, най-добре е да посетите ветеринарния лекар за пълен преглед.

Вижте още:

Четири неща, които стресират домашната ви котка

Котките също изпитват тъга

Защо котките обичат да се крият

Виж още