Какви хранителни нужди имат по-възрастните котки

домашна котка Снимка: iStock

С напредването на възрастта нашите котки преминават през много значителни физически промени. Наред с това се променят и хранителните им нужди. Липсата на познания в областта на физиологията на животните кара много собственици на домашни любимци несъзнателно да прехранват стареещите си пухкави спътници, което води до голям брой домашни любимци с наднормено тегло и заболявания, които съпътстват тези състояния.

Начинът, по който тялото използва енергията, се променя, заедно с количеството вещества, необходими за производство на енергия. Този процес, известен като метаболизъм, има тенденция да се забавя с годините, така че нуждата от мазнини и калории намалява. Котките обикновено могат да поддържат почти същото ниво на калории в по-късните си години, но все пак трябва да се наблюдават промени в теглото и диетата им да се коригира.

Вижте още: Затлъстяване при котките

Риск от развитие на болести при възрастните котки

По-възрастните котки вече са изложени на повишен риск от развитие на бъбречни и сърдечни заболявания, диабет, артрит и различни форми на рак. Имунната система също отслабва с възрастта, оставяйки старите котки изложени на по-висок риск от инфекции и забавяне на времето за лечение. За някои има значение и породата, тъй като някои определени са предразположени към различни проблеми със здравето. За да се преборят или поне да смекчат ефектите от тези състояния, има диети, които са специално разработени за специалните нужди на котките.

Dogsandcats.bg

домашна коткаСнимка: iStock

Например, по-възрастните котки с бъбречно заболяване се хранят с високо смилаеми протеини, а тези със сърдечни заболявания се хранят с диети с по-ниско съдържание на натрий. Котки, които са развили проблеми с мозъчната функция, могат да се възползват от добавянето на определени антиоксиданти към ежедневната си диета. Мяукащите животни страдащи от рак, често имат нужда от добавянето на омега-3 мастни киселини, заедно с допълнителни антиоксиданти в диетата си.

В зависимост от здравословното състояние на вашата котка може да са необходими незабавни промени в диетата, за да се спре прогресията на възникналото заболяване. Дори когато болестта не може да бъде разрешена напълно, промените в диетата често могат да намалят по-тежките последици от заболяването.

Дори ако котката ви не страда от проблеми със здравето, винаги е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар, когато мяукащият спътник стане на повече години и начинът му на живот започне малко по-малко да става все по-застоял.

Прегледите при ветеринар са важни, независимо от възрастта на котката

Тъй като искате да поддържате здравето на вашата котка, важно е да запомните, че ветеринарните прегледи са също толкова важни, колкото когато котенцето е било малко. Мониторингът на функциите на органите на вашата котка ще позволи на вашия ветеринарен лекар да определи дали е необходима специална диета или можете просто да се придържате към модифицирана диета за поддържане и укрепване на здравето за застаряващи котки. Но освен диетата, годишният преглед може да улови първите симптоми на предстоящо заболяване, преди то да е станало очевидно за вас, спестявайки ви разходи и тъга.

Вижте още:

Как да се грижа за възрастната ми котка

6 ползи от осиновяване на възрастна котка

Колко често трябва да храня котката си

Виж още