Какво означава буквата „М“ на челото на котката

котка в близък план Снимка: iStock

П одобно на хората, животните имат отличителни белези и цветове, които ги правят уникални. Интересни шарки на козината имат всички видове животни - от зебри и гепарди до тукани и жирафи...

Домашните котки не правят изключени и може да се открият в различни нюанси на козината. Хората отдавна се питат защо някои мъркащи приятели имат буквата „М“ на челата си. Оказва се обаче, че мистериозното котешко „М“ съвсем не е мистериозно. В тази статия ще обясним защо се появява този знак, но и няма да подминем легенди за котката М.

Защо някои котки имат буквата „М“ на челото си

Знакът „М“ на челото е част от шарката на козината таби. Много хора смятат, че цветът таби е порода, но всъщност това е шарка на козината. Съществуват пет различни вида шарки на козината таби, които вероятно сте виждали, и всички те имат класическата буква „М“.

    Класически таби: Известен още като петнист или мраморен, този модел на козината на таби е най-разпространеният. Котките с тази шарка имат кръгли завихряния, включително дизайн на биче око и М на челото.

Dogsandcats.bg

котка в близък планСнимка: iStock

  • Агути таби: тази шарка може да е малко трудна за идентифициране като таби, тъй като шарките по тялото им са прекъснати и не приличат на типичните шарки таби.
  • Шарено таби (скумрия): тези мъркащи приятели имат тъмни, тънки вертикални ивици, които се простират по тялото. Тези линии се преминават от дълга ивица по средата на гърба им. Това прави шарката да прилича на рибена кост, откъдето идва и името. Ивиците са и около очите им. Смята се, че това е автентичната шарка таби, тъй като наподобява козината на африканска дива котка.
  • Петнисто таби: тетнистите таби имат шарка на козината, подобна на класическото или скумрийното таби, с изключение на това, че вместо ивици имат малки или големи петна.
  • Оранжево таби: оранжевото таби прилича на всеки от горните модели, но козината е оранжева вместо сива, кафява или черна. Повечето оранжеви табита са мъжки - 80%.

Няма конкретна причина, поради която котките таби да имат буквата „М“ на челото си. Това е маркировка, която ги прави уникални спрямо другите модели козина.

Легенди за котешката буква „М

Преди учените да успеят да разгадаят мистерията на котешкото М, няколко легенди са имали своя идея защо табиите имат този отличителен белег.

  • Знакът на Луната

котка в близък планСнимка: iStock

Древните египтяни са наричали котките „Мау“ най-вероятно заради котешкото мяукане, но са имали и други причини. „Мау“ означава „виждам“ или „светлина" и древните египтяни свързвали това с отражението в очите на котката, особено със светлината на Луната. Легендата гласи, че котките са получили „М“, за да отбележат връзката си с Луната.

  • Мохамед и Муеза

В ислямската религия се разказва за Мохамед и неговата любима котка Муеза. Според историята, коварна змия се промъкнала в робата на Мохамед. Котката видяла змията и я убила веднага, спасявайки живота на Мохамед. Той бил безкрайно благодарен на своя котешки закрилник. Той отбелязал Муеза с буквата „М“ на челото ѝ, за да напомня на света да обича и уважава котките.

  • Мария и Исус

В една приказка за Мария, майката на Исус, се разказва, че през студена нощ Исус треперел в яслата си. Мария направила всичко възможно, за да стопли Исус. Тя добавила още сено в яслата, дала му повече одеяла и помолила всички животни да се съберат около него, за да се стоплят. Въпреки това нищо не помогнало.

Накрая една котка скочила в яслата на Исус и го стоплила. Мария разтрива лицето на котката от благодарност, оставяйки следа от „М“.

Легендите за котката „М“ са забавни и говорят много за това колко верни са котките в действителност на своите стопани. Независимо от това какво казва някоя легенда или наука за котките, те винаги ще имат някаква загадка. Въпреки че не означава нищо конкретно, хората, които притежават котки таби, могат да си измислят и собствени истории за буквата „М“ на тяхното чело.

Вижте още:

Котките с шарка таби - произход и любопитни факти

Всички оранжеви котки ли са мъжки

Винаги ли трицветните котки (calico) са женски

Виж още