Какво се случва с котките, когато имат дефицит на таурин

котешка храна Снимка: iStock

А минокиселините са градивни елементи за протеините и са от съществено значение за правилното функциониране на повечето телесни системи. Есенциалните или незаменими аминокиселини са група от аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани в тялото и следователно трябва да се приемат чрез диета.

Тауринът е един от тези видове аминокиселини и е установено, че играе съществена роля в диетата на котките. Липсата на тази аминокиселина води до тежки последици за здравето, като слепота и проблеми със зъбите, наред с други неща. Поради тази причина всички котешки храни са допълнени с таурин, за да се избегне хранителен дефицит, така че състоянието е рядкост за котки, които се хранят с котешка храна.

Някои мъркащи животни обаче може да имат дефицит на таурин във връзка с определено заболяване и може да изискват добавяне на таурин към диетите им. Друга възможност за отсъствието на достатъчно таурин в тялото на домашния любимец е, ако той се храни основно с домашно приготвена диета, дори вегетарианска диета или диети с варено месо, което също може да ги изложи на по-висок риск от дефицит на таурин.

Тауринът се разпределя в цялото тяло с висока концентрация в определени тъкани, включително мускулите на сърдечната стена, в ретината на окото и мозъка. Точната функция на таурина в тези тъкани остава неуловима, но е добре известно, че дефицитът на таурин може да доведе до слепота и сърдечна недостатъчност поради уголемяване на сърцето .

Dogsandcats.bg

Симптоми и причини на дефицит на таурин при котките

котешка хранаСнимка: iStock

За съжаление трудно могат да се открият определени симптоми. Въпреки това, тъй като дефицитът на таурин причинява разширена кардиомиопатия, симптомите обикновено се установяват като свързани с последното заболяване.

Както споменахме - причините, поради които мяукащият домашен любимец има дефицит на таурин могат да бъдат:

  • Домашно приготвени диети с ниско съдържание на храни, богати на таурин
  • Друг вид диети като например вегетарианство (което е пагубно за котките, тъй като те са хищници)

Поставяне на диагноза на котката

Тъй като дефицитът на таурин се открива когато е налице друго заболяване - проблем със сърцето или зрението на котката - ветеринарният лекар ще изследва точно тези области. В допълнение с кръвен анализ може да се установят ниските нива на таурин в кръвта на мяукащия спътник.

Ако е налице сърдечно заболяване, ще бъдат предприети рентгенография на гръдния кош или други диагностични мерки за диагностициране и оценка на тежестта на заболяването. Тъй като ретината на окото е с висока концентрация на таурин, увреждането на ретината е често срещана „находка“ при котки с хронично нисък таурин. Следователно вашият ветеринарен лекар ще извърши подробен очен преглед, за да види дали има увреждане на ретината.

Лечение на котка, страдаща от дефицит на таурин

котешка хранаСнимка: iStock

Съвсем логично - лечението на мяукащия приятел ще се състои от диета, богата на таурин. При някои котки обикновено се изисква доживотна добавка на таурин, за да се предотврати повтарящ се дефицит на тази аминокиселина. Това ще зависи от тежестта на дефицита и способността гальовния домашен любимец да поддържа необходимите нива на таурин. При някои мъркащи пациенти добавките с таурин могат да бъдат прекратени след отшумяване на симптомите.

По време на лечението са необходими добри грижи в домашни условия. Ако ветеринарният лекар предпише лекарства - те трябва да се дават стриктно в необходимата честота. В случай на сърдечно заболяване, вашата котка ще се нуждае от подходяща почивка в среда без стрес.

Обикновено се изискват рутинни прегледи, за да се следи отговорът на лечението и да се гарантира, че нивата на таурин се поддържат от тялото. Въпреки че при повечето животни се наблюдава драматично подобрение, някои животни не реагират добре на добавките с таурин.

Вижте още:

Какво е таурин и защо е толкова важен за котките

Защо котките не трябва да се хранят с кучешка храна

Основни въпроси относно храненето на котката, които си задавате

Виж още