Котките могат ли да се усмихват

котешка усмивка Снимка: iStock

О коло котките често се въртят шеги с негативен оттенък и се акцентира на това, че те често гледат „сърдито“, на моменти осъдително, а често имаме чувството, че ни се карат, когато сме се забавили с храната или пък сме отишли на ваканция и сме ги „изоставили“ няколко дни.

Докато кучетата в различни моменти имат вид на животни, които се усмихват, няма как да не се зачудим - котките могат ли да се усмихват и дори да се смеят?

Котешката усмивка

Преди да тълкуваме дали мъркащият приятел е намусен или пък напротив- с усмивка „до уши“, трябва да отбележим, че тази гримаса не е естествена за повечето животни. „Коцепцията“, която имаме хората за усмивката, вероятно не съществува за животните.

котешка усмивкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки това, всички можем да потвърдим, че сме виждали котката си с физиономия, която изразява блаженство и много прилича на усмивка. Това можем да видим често особено когато галим мъркащия приятел на любимите му места - около главата и брадичката. Котките притварят очи и изглжда сякаш наистина се усмихват от кеф.

Макар че котките не се усмихват както го правим ние, хората, те могат да покажат задолоство или щастие чрез езика на тялото.

Ако мъркащият приятел бута главата си във вас, мърка докато го галите или ви гледа и бавно отваря и затваря очи (дава ви котешка целувка), тогава можем да заключим, че домашният любимец се чувства добре и, ако можеше - щеше да се усмихва.

Можете да познаете, че котката ви е доволна по някои от следните сигнали, които я „издават“:

  • Мъркане
  • Търка се във вас.
  • Ушите са нагоре и обърнати напред
  • Опашката може да трепти, да бъде високо вдигната или да лежи спокойна.
  • Показване на корема. Ако мъркащият приятел позволи да погалите корема му, можете да бъдете сигурни, че е на върха на щастието. Това е много чувствителна област и котките позволяват това, само ако имат доверие на стопанина си.

Могат ли котките да се смеят?

котешка усмивкаСнимка: Pixabay

Разбрахме, че мъркащите приятели не са способни да се усмихват, но какво да кажем са смеха?

За нас, хората, смехът е начин, по който ние изразяваме положителни емоции - веселие, радост, забава, щастие.

Според проучвания, кучетата издават звук, който би могъл да се тълкува като кучешки смях и наподобява бързо и тежко задъхване.

За котките най-близкият звук, който би могъл да прилича на смях или поне да изразява положителна емоция е мъркането.

Все пак, можем да се съгласим, че мъркането не прилича толкова на смях, колкото е просто спокоен, равномерен и дори лечебен звук.

В обобщение - не можем да приписваме човешки качества на животните, защото природата им е друга. Докато ние се смеем, за да покажем, че сме щастливи - котките мъркат. Докато плачем - мъркащите приятели може би са унили или спят на някое сигурно място. Важно е не дали котката ни се усмихва, а дали се чувста доволна и ангажирана у дома. Ако искаме да видим мъркащия си приятел кипяш от сили и в свои води - 15-20 минути игра на въдица с него ще свършат прекрасна работа!

Вижте още:

Защо котките мъркат

6 начина, по които котката ви комуникира с вас

Как котката показва, че ви обича

Виж още