Можем ли да организираме среща за игра между две котки

две котки играят Снимка: iStock

С рещите за игри може да са по-често срещани при кучетата и са чудесен начин за социализация, учене на нови неща и разбира се - забавление. При котките нещата стоят по-различно, но със сигурност срещите за игри между котки биха били голямо удобство за стопани, които нямат възможност да отглеждат втори домашен любимец, но въпреки това искат котката им да се забавлява с друг мъркащ приятел от време на време.

Особено за социални и активни мяукащи приятели - това би било чудесен начин да общуват с друга котка. Всъщност е възможно да се организират срещи с котки, за да си играят, но те трябва да се случват по определен начин.

От къде да започна?

две котки играятСнимка: iStock

Първо - трябва да сте сигурни, че мяукащият ви домашен любимец е „социална пеперуда” и би се зарадвал на среща с друга котка. Най-лесно е да се уговорите с някой ваш приятел, който има котка, която също като вашата е игрива, спокойна с нови хора и любопитна да се запознава с други животни. Макар и да е трудно да се предвиди котешкото поведение - убедете се, че вашият мъркащ приятел не е агресивен, както и котката, с която ще си играе.

Dogsandcats.bg

За да ги съчетаете добре, те трябва хем да си приличат, хем да се допълват. Ако гальовният ви спътник е доста спокоен и дори непукист - може би някой по-любопитен и активен другар може да му повлияе добре и обратното. 

Имайте предвид, че когато съберете котките за първи път, те вероятно ще се нуждаят от период на адаптация. Не ги насилвайте да си играят. Нека се справят сами. Котките са социални същества и знаят как да се опознаят или в някой по-лош случай - да се скарат или да се сбият.

Бъдете търпеливи, дори ако нищо не се случи при първото посещение. С достатъчно време и търпение гальовните животинчета могат да свикнат едно с друго, ако решите да ги събирате често. 

Съвети за социализиране на котка

две котки играятСнимка: iStock

Има няколко неща, които може да направите, за да обучите мяукащия спътник да се отнася отзивчиво към нови хора или дружи животни:

  • Започнете докато котето е още малко

Колкото по-рано успеете да го обучите, че съществуват други хора и животни, които няма да му навредят- толкова по-добре. Колкото по-възрастна става котката, толкова по-утвърдена е и толкова по-малко вероятно е да се социализира правилно. Малките котета са склонни да учат по-бързо. Никога не е твърде късно, но не отлагайте общуването на котката.

  • Намерете подходящ котешки приятел

Въпреки че намирането на подходящия другар за игра може да бъде страхотна възможност за вашата котка, изборът на грешния може да накара домашния любимец да се тревожи около други котки и да се настрои негативно спрямо други домашни любимци. 

  • Останете последователни

Ако искате да извлечете максимума от срещите за игра на вашата котка, трябва да ги продължите. Само едно или две посещения няма да се свършат работа. Опитайте се да ги събирате поне веднъж месечно, особено в началото.

Колкото повече се събират, толкова по-комфортно ще се чувстват един с друг. Колкото по-удобно им е, толкова по-вероятно е да си играят един с друг, което е целият смисъл на социализирането им.

две котки играятСнимка: iStock

Всеки има нужда от време с приятелите си и вашата котка не прави изключение! Така че, намерете подходящия другар за нея, уговорете дата за игра и след това гледайте как котката ви се забавлява в социална среда. Въпреки всичко - ако зебележите, че гальовният домашен любимец се стресира от тези срещи и видимо не се чувства добре - прекратете ги. Поне знаете, че сте опитали и просто отделяйте повече време вие да играете с вашия гальовен приятел. 

Вижте още:

Кога и защо котките съскат

Как котките комуникират помежду си

Котките разпознават ли други котки

Виж още