Токсични ли са коледните елхи за котките

котка и коледна елха Снимка: iStock

К акто всички знаем, котките са любопитни същества. Те ще си позволят да проучат всеки нов предмет, който се появи в дома, независимо дали трябва да го правят или не. Така че, когато настъпят празниците, разбира се, те искат да изследват дървото, което изглежда като чудесно място за скриване, игра и катерене.

Но колко безопасно е да позволите на котката си да се навърта около коледната елха?

Коледните елхи отровни ли са за котките

Най-често срещаните видове дървета, които се използват за празниците, са ела, смърч и бор. Всички игли от тези дървета са леко токсични за котките, ако ги изядат.

Иглите могат да причинят стомашно-чревно разстройство и дразнене на устата поради маслата. Вашата котка обаче ще трябва да погълне много от тях, за да се отрови сериозно. Падналите игли също могат да засегнат, възпрепятстват или дори да пробият лигавицата на хранопровода, стомаха и червата, което води до тежко заболяване.

Dogsandcats.bg

котка и коледна елхаСнимка: iStock

Ако коледното ви дърво е в саксия, за което вие се грижите, трябва да се уверите, че няма опасни торове консерванти, аспирин и други, защото те могат да бъдат токсични и много вредни за котките. Те могат да причинят коремно разстройство, но и гърчове, проблеми с черния дроб и бъбреците.

Други опасности за котките, които играят с коледната елха

Самото дърво не е единствената грижа, когато става въпрос за безопасността на мъркащия домашен любимец по време на празниците. Също трябва да внимавате и за:

  • Декорации

Декорациите могат да бъдат още по-вредни от иглите или водата за нашите котешки приятели. Орнаментите, особено стъклените, могат да причинят опасност от задавяне или разкъсвания на устата и стомашно-чревния тракт, ако паднат и се счупят. Фрагментите могат също да причинят запушвания или перфорации в червата или стомаха, които могат да бъдат лекувани само с операция.

Гирляндите също са опасни за котките, ако бъдат погълнати. Дълги, тънки, подобни на нишки материали като тези често водят до запушване на стомашно-чревния тракт. Също така, мъркащите приятели могат и да се удушат с тях.

котка и коледна елхаСнимка: iStock

  • Светлини и електрически кабели

Коледните светлини и електрическите кабели са голяма опасност, ако бъдат сдъвкани, тъй като могат да причинят шок, който да доведе до изгаряния, сърдечна аритмия, проблеми с дишането и дори смърт.

Как да направите коледно дърво, безопасно за котки

Това, че има определени опасности за котките, не означава, че не можете да имате коледно дърво. Ето няколко съвета как да предпазите котката си около елхата през празниците.

  • Изкуствената коледна елха може да ви помогне да избегнете опасностите от поглъщане на игли. Все пак ще трябва да бъдете внимателни, тъй като дъвченето на пластмаса или алуминий също може да доведе до дразнене на устната кухина, както и до запушване на червата, ако парчета бъдат погълнати.
  • Ако искате истинско дърво, опитайте да намерите такова, на което иглите не падат толкова много. Борът обикновено е добра опция.
  • Преграждането на цялото коледно дърво може да бъде трудно и не е най-елегантният избор. Можете обаче да опитате да блокирате дървото, така че гальовният приятел да достига трудно до него с помощта на преграда.
  • Използването на тежка дървена основа или закрепването на тежести към основата може да предпази вашето коте да не го събори. Можете също така да прикрепите дървото към стената, за да избегнете преобръщане.
  • Опитайте да напръскате разреден оцет или възпиращи спрейове около основата на дървото, които имат отблъскващ ефект за котките. Някои котки дори ще се отдръпнат от миризмата на тези спрейове. Те ще трябва да се приложат отново, тъй като ароматът или вкусът ще избледнеят.
  • Използвайте захранвани с батерии лампи за дърво и скрийте батерията в самото дърво, за да намалите риска от токов удар. Също така не забравяйте да завържете всички допълнителни кабели и електрически кабели, за да избегнете лесен достъп до опасност.

котка и коледна елхаСнимка: iStock

Като цяло, е трудно да предпазите котката си от коледната си елха, независимо как се опитвате да я защитите, трябва да държите котката си далеч от стаята, където се съхранява елхата. Могат да възникнат твърде много наранявания и това е най-добрият начин да поддържате котката си щастлива и здрава през празничния сезон. Поставянето на недостъпно, високо място също е вариант, стига да има как да се случи това в жилището ви.

Вижте още:

Как да спасим коледната елха от домашната си котка

4 причини защо котките харесват толкова много коледни елхи

Отровно ли е цветето коледна звезда за котките

Виж още