Защо котката ми драска по огледалото?

котка в огледало Снимка: iStock

И ма много причини, поради които котката може да реши да надраска огледалото. Откриването на отговора до голяма степен зависи от контекста на поведението. Някои котки може да се опитват да маркират територията си, тъй като имат ароматни жлези в лапите си, които оставят своя мирис, когато драскат. Те правят това, за да обявят района за свой.

Гальовните приятели могат също така да драскат по огледалото, за да привлекат вниманието ви. Ако обикновено взаимодействате с котката си, когато тя драска по огледалото, тя може да е научила, че така получава внимание.

В други случаи котката може да е объркана от отражението си. Тя може да си помисли, че това е друга котка, и да се опита да си играе или да се бори с нея.

котка в огледалоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Как да попреча на котката си да драска огледалото?

Има няколко начина да накарате котката си да спре да драска огледалото. Кой от методите е подходящ за вас, зависи до голяма степен от причината, поради която тя прави това.

Първо, не обръщайте внимание на котката си за това поведение - положително или отрицателно. Не искате да възпитавате котката си, че щом драска значи ще получи внимание от вас, тъй като тя ще продължи да го прави.

Можете също така да опитате да предоставите на котката си нови, интересни играчки, които могат да я разсеят и да ѝ помогнат да изразходва енергията си. Опитайте с играчки-пъзели, за да добавите малко умствена стимулация. Дърветата за котки, драскалките и интерактивните играчки също могат да подействат добре.

Стресират ли котките огледалата?

Огледалата могат да стресират някои котки, но не всички. Това до голяма степен е въпрос на темперамент и социализация.

котка в огледалоСнимка: iStock

Понякога котките може да не разберат, че котката, която виждат в огледалото, са те, особено ако са по-млади и наскоро са се запознали с огледалата. Те могат да възприемат отражението си като натрапник и да се опитат да го нападнат. Разбира се, когато заплахата не изчезне, това може да предизвика безпокойство. Някои котки могат да се скрият, вместо да атакуват директно огледалото.

По същия начин котките могат да се опитат да съскат или ръмжат върху огледалото, за да изплашат „другата котка“. Ако мяукащият ви приятел прави това, това е добър знак, че огледалото не го стресира.

Как да помогна на котката си да свикне с огледалото?

Единственият начин да накарате котката си да свикне с огледалото е чрез редовно взаимодействие и обучение с награди.

Запознайте котката си с огледалото постепенно и внимателно. Започнете, като позволите на котката си да помирише огледалото и да се запознае с аромата му. След това позволете на котката да види отражението си от разстояние, като използвате детска вратичка или врата, за да ги разделите. Награждавайте котката си с лакомства или похвали за това, че е спокойна и любопитна.

Трябва да ограничите тези сеанси само до толкова, колкото котката може да издържи, преди да се стресира. На много страхливите котки може да им е трудно да издържат на отражението само няколко секунди. Искате огледалото да бъде източник на игра, а не на стрес.

Когато запознавате котката си с огледалото, направете опита положителен. Може да си играете с котката в близост до огледалото, като използвате играчки, за да отвлечете вниманието ѝ от отражението.

котка в огледалоСнимка: iStock

Избягвайте да принуждавате котката си да се изправи пред огледалото или да ѝ се карате, че се страхува или е агресивна. Това само ще домашния любимец ви по-стресиран и уплашен от огледалото. Вместо това уважавайте темпото и личността на котката си и ѝ дайте време и пространство да се приспособи към огледалото. Ако котката ви е твърде уплашена или враждебно настроена към огледалото, може да се наложи да го покриете или да го премахнете от погледа на котката си.

Защо котката ми е обсебена от огледалата?

Котките могат да се вманиачат по огледалата по различни причини. Някои гальовни животни могат да ги възприемат като източник на игра. Виждайки как се движат в огледалото, те могат да предизвикат силен инстинкт за игра, особено при котенцата. Поради тази причина те могат да възприемат огледалото като положително преживяване, което ги кара да се връщат редовно към него.

От друга страна, вашата котка може и да не харесва огледалото. Тя може да е стресирана от съществуването му или да смята, че котката в огледалото е натрапник. В тези случаи може би е най-добре да премахнете огледалото, за да премахнете стреса, който изпитва котката ви.

Така или иначе, само някои котки са обсебени от огледалата. Много от тях нямат нищо против огледалата и дори никога не ги поглеждат. Всичко зависи от темперамента на котарака.

котка в огледалоСнимка: iStock

Огледалата често се игнорират от котките. Те обаче могат да бъдат и източник на безпокойство. Някои котки не разбират, че котката в огледалото е самата тя, и могат да повярват, че това е натрапник. Поради тази причина някои мяукащи приятели могат да драскат по огледалото като начин да прогонят натрапника.

Други котки могат да се опитат да си играят с „другата котка“ или просто да се опитат да си играят с всичко, което се движи в огледалото.

Вижте още:

Котките разпознават ли други котки

Как виждат котките и могат ли да различават цветове

Котките могат ли да броят

Виж още