Защо котката ми се разхожда с играчка и мяука

котка и играчка Снимка: iStock

А ко имате котка, която обича да носи играчката си за дъвчене и да мяука, вероятно се чудите какво е това странно поведение. Повечето хора вярват, че това е начинът на котката да привлече вниманието ви, за да ви уведоми, че е време за игра. Може би ще се изненадате, но това не е единствената причина за това любопитно котешко действие.

1. Вашата котка иска да играе

Много хора вярват, че котките носят играчки и мяукат, за да привлекат вниманието на стопаните си, за да им кажат, че е време за игра. Котките обичат вниманието и често намират креативни начини да ни кажат какво мислят. Донасянето на играчка обикновено е ясен знак, че котката ви иска да си играе.

2. Котката ви изразява любов

котка и играчкаСнимка: iStock

Много собственици на котки знаят, че техните котки имат любима играчка. Те обикновено ще държат играчката близо и дори ще я носят из къщата, като я крият, за да си играят с нея по-късно. Ако ви донесат играчката, това е добър знак, че ви вярват и изпитват дълбоки чувства към вас, особено ако има други хора в дома.

Dogsandcats.bg

3. Вашата котка ви учи да ловувате

Котките са стриктни месоядни животни, които в дивата природа прекарват голяма част от времето си в лов на плячка. Майките котки често носят плячка на своите котенца, за да ги научат как да ловуват. Така че мяукащият приятел може да се опитва да следва инстинктите си и да прави същото с вас.

4. Котката ви се перчи

Тъй като котките прекарват голяма част от живота си в лов, естествено е да вярваме, че обичат да показват улова си, което може би е причината много котки да носят на собствениците си мъртва мишка, която са уловили. Но ако всичко, което вашата котка има, е любима играчка, тя може просто да се преструва, особено ако тича диво из къщата.

5. Играчката е счупена

котка и играчкаСнимка: iStock

Някои котки харесват играчки по конкретна причина. Ако играчката е повредена и вече не работи както преди, котката ви може да ви я носи, за да ви покаже, че е счупена. Може би е издавала шум или към нея е била прикрепена връв, която вече я няма. Затова прегледайте дали нещо не липсва в играчката.

6. Котката е самотна

Друга причина, поради която котката ви може да носи играчка и да мяука, е, че скучае и търси нещо за правене. Ако мяукането на вашата котка звучи по-стресирано, отколкото игриво, тя може да няма какво да прави, да е самотна и да иска внимание, особено ако е единствената котка и често сте далеч от дома.

Много хора вярват, че котката носи играчка и мяука, защото искат да играят, и въпреки че това е вероятно да е така през повечето време, може да има и други причини. Например, може да демонстрират уменията си на ловец или дори да се опитват да ви научат как да ловувате. Може дори да се опитват да ви кажат, че играчката има нужда от подмяна или че са самотни. Каквато и да е причината, обърнете им внимание и се насладете да прекарате няколко минути заедно.

котка и играчкаСнимка: iStock

Вижте още:

Защо котката ми ме „закача“, когато спя

Защо котките обичат да се крият

4 идеи за игри, които ще накарат котката ви да се забавлява

Виж още