Защо котките се въргалят в тоалетната си

котки и котешка тоалетна Снимка: iStock

В ъпреки че това е място, което е предназначено за извършване на определени нужди - котките често могат да се търкалят или дори да играят там. Не се притеснявайте, защото това е напълно нормално поведение, което има различни причини, включително e израз на щастие или маркиране на територия. Гальовните животни имат ароматни жлези по хълбоците, опашката, възглавничките на лапите, бузите, устните и челото. Търкането им позволява да „депозират“ своите феромони на място, за да го заявят като свое собствено.

И все пак, защо тоалетната?

Тъй като постелката (пясъкът) на котешката тоалетна е изградена от подходящи материали, а именно - камъчета - тя се превръща в много добро място за търкаляне. Мяукащият приятел може дори да изпитва удоволствие от почесването по грапавата повърхност.

В допълнение - това е начин, по който мъркащият приятел разпространява аромата си, както споменахме по-рано. Макар че със сигурност го прави доста успешно докато уринира или се изхожда на това място, може би това не е достатъчно за котката ви и тя иска да „затвърди“ територията си, като се търкаля там. Това може да се случи, ако наскоро сте почистили тоалетната с топла вода и препарат и тя е загубила до известна степен аромата на мяукащия приятел, а той със сигурност ще иска да си върне „владението“.

Макар че това поведение е нормално, все пак ако котката ви прекарва очевидно много време в тоалетната си - играейки, търкаляйки се или спейки - това може да е знак за физическо неразположение. Прекомерното чесане може да е знак, че котката ви има бълхи или някакъв вид кожна алергия, например. За да изключите медицинска причина - ще е добре да посетите ветеринарния си лекар.

Dogsandcats.bg

Защо котките обичат да се търкалят в мръсотия

котки и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Макар и да звучи парадоксално за тези толкова чисти животни, които се мият дори след като ги докоснем с нашите чисти ръце - котките обичат да се въргалят на не особено чисти места.

Със сигурност сте забелязвали как уличните котки се забавляват в пръст или пясък, като се търкалят по гръб. Това може да се приеме отново като някакъв вид грижа за козината или просто забавление. След това котката ви ще се измие старателно.

Въпреки всичко, ако забележите, че мяукащия приятел много настойчиво се търкаля в постелката си за тоалетна и дори я яде - това не е добър знак, защото тя може да навреди на котката ви. Дори и котешкият пясък от естествени материали - дървесина, соя и други - не е предназначен за ядене и може да доведе стомашни проблеми на котката ви, макар и да не е токсичен. Със силиконовите постелки например, трябва доста повече да се внимава, ако котката ви ги погръща.

Макар че това действие може да е забавно за котката ви - все пак имайте едно на ум. Ако мъркащият приятел си играе с пясъка за тоалетна от време на време - няма масто за паника, но ако го прави твърде често и дори яде камъчетата - тогава не е зле да проверите с ветеринарния лекар дали това не е израз на някакво състояние или дискомфорт.

Вижте още:

Защо котките разравят пясък извън тоалетната си и как да ги спрем

Защо някои котки ядат котешката си постелка и как да ги спрем

Основни видове постелки (пясък) за котешка тоалетна

Виж още