Защо котките толкова обичат да дебнат

котка дебне у дома Снимка: iStock

С лучвало се е на всички котешки стопани - разхождате се из дома, занимавате се за собствените си работи, когато забелязвате, че котето ви следи внимателно, преди изведнъж да нападне, атакувайки глезените ви! Виждали сте също така как мъркащият приятел преследва своите играчки, буболечки, прашинки или странни предмети.

Причините защо мяукащите животни преследват (каквото и да е) се коренят в тяхната природа. Не бива да забравяме, че колкото и да са сладки, пухкави и миловидни, котките са хищници, които в природата яростна разкъсват плячка, за да се нахранят. И така - кои са основните причини, поради които котките дебнат?

1. Естествен инстинкт

котка дебне у домаСнимка: iStock

Мяукащите животни споделят значителен процент от ДНК-то си с лъвове, тигри и други големи котки. Съществува теория, че домашните и големите диви котки произхождат от един и същ прародител, но домашните котки са се отделили от родословното дърво преди милиони години. Но тази обща ДНК означава, че вашето сладко коте все още има инстинктите на див хищник.

Dogsandcats.bg

Бихте си помислили, че след като на вашата котка не ѝ се налага да дебне и да ловува плячка, за да се нахрани, тя ще е загубила желанието за това поведение, но това не е толкова просто. Тялото на котето е изградено така, че да бъде скрит хищник, а мозъкът му по естествен начин е насочен към преследване, лов и хвърляне. Така че, когато котето ви преследва вас или някоя от играчките си, това е, защото този инстинкт се е задействал.

2. Фрустрация

Котараците могат да се разочароват също като нас. Но за разлика от нас те нямат много възможности да изразят това разочарование. Докато ние бихме ударили възглавница, бихме отишли на фитнес или дори бихме крещяли, вашата котка има много по-ограничени възможности за освобождаване от фрустрацията. Така че понякога, когато видите котето да преследва някакъв предмет, вашият домашен любимец е разочарован от нещо и има нужда да излее натрупаната енергия.

3. Заучено поведение

котка дебне у домаСнимка: iStock

Нашите котешки приятели са доста интелигентни и се учат, като ни наблюдават. Така че, ако котката ви редовно се взира в глезените ви и ги атакува, разгледайте реакцията си на това поведение. Ако след като направи това, обърнете внимание на котето си (положително или отрицателно) или започнете да си играете с него, това е положително стимулиране и вашият домашен любимец ще продължи да ви дебне. Същото важи и за всяко поощрение, което котката ви получава, докато преследва играчките си или летящо насекомо.

4. Скука

И понякога вашето коте преминава в режим на преследване, защото му е скучно. Ако домашният любимец не получава достатъчно умствена и физическа стимулация, това лесно може да доведе до преследване на вас или на други неща. Може би си мислите, че котката ви не се нуждае от много упражнения - в края на краищата котките прекарват по-голямата част от деня в сън - но това не е вярно.

Нашите котешки приятели се нуждаят от ежедневна активност и изискват и умствена стимулация. А ако не получават достатъчно от двете, могат да станат пакостливи и да се насочат към вещите ви.

Как да намалим нежеланото преследване на котката

котка дебне у домаСнимка: iStock

Не забравяйте, че преследването е естествен инстинкт за нашите мяукащи приятели, така че не бива да го предотвратявате напълно. Но ако котето ви е започнало да преследва глезените ви всеки път, когато се движите, може да се опитате да го обучите да не го прави.

От вас се изисква да пренасочите вниманието на домашния любимец, за да може той да не играе с грезените ви, а с играчки. Извикайте ясно „Ох!“ или „Не!“ и му хвърлете играчка, към която да се насочи. Така ще хапе и напада нея, а не глезените си.

Също така не е лоша стратегия да игнорирате котката си докато ви напада, тъй като тя може да види, че вие и глезените ви сте скучни, не реагирате и по-добре да се обърне към играчка. Важно е да научите котето да не възприема вас или вашите крайници като играчки и неща, върху които може да се нахвърли. Колкото по-рано го обучите, че не бива да хапе и драска вас - толкова по-добре.

Вижте още:

Как да отучим малките котета от драскане и хапанe

Защо котката ми ме „закача“, когато спя

Как да спра котката ми да драска килима

Виж още