Защо някои котки не харесват коча билка

котка и коча билка Снимка: iStock

Н е е нужно да сте собственик на котка, за да знаете, че гальовните приятели са луди по коча билка или котешка мента. Само един дъх на мъркащите животни се търкалят и мяукат в чист екстаз. Ако котката ви не проявява особен интерес към растението, вие със сигурност се чудите каква ли може да е причината.

Какво е коча билка

Първо, ще поговорим накратко за растението - коча билка, Nepeta cataria или често котешка мента е малък храст, който съдържа летливи масла, по-специално непеталактон. Това масло се свързва с протеинови рецептори, за да стимулира сетивните неврони при котките. Това ги кара да „омекнат“ и може да помогне за намаляване на тревожността и депресията им, а често служи като начин да ги насърчим да играят с котешките си играчки или да харесат новото си легло или котешко дърво.

Защо някои котки не харесват коча билка

котка и коча билкаСнимка: iStock

Въпреки това ще се изненадате да научите, че около 70 до 80% от котките реагират на котешката мента. Причините растението да не действа при останалите 20-30% мъркащи представители са:

Dogsandcats.bg
  • Генетика - при някои гальовни животни растението просто не действа.
  • Възраст - билката обикновено има малък или никакъв ефект върху котенца на възраст под шест месеца. Затова трябва да изчакате мъничето да порасне преди да изпробвате растението.
  • Предпочитание - някои мъркащи приятели не харесват миризмата и предпочитат да бъдат далеч от нея. Все пак котките имат различни характери, така че трябва да бъдем подготвени за техните предпочитания.

Алтернативи на кочата билка

Кочата билка не е единственото средство, което действа успокояващо или „дрогиращо“ при котките, затова може да опитате други алтернативи, ако искате да примамите гальовния спътник към новата му драскалка.

1. Корен от валериана

Харата използваме тази билка за лечение на безсъние, тревожност и безпокойство. Коренът обаче има по-скоро противоположен ефект върху котките, защото ги  кара станат изключително игриви и енергични.

2. Лайка

Ако имате нужда от нещо за вашата котка, за да се отпуснете и да запазите спокойствие, цветята от лайка биха били добра опция. Тези цветя са навсякъде и са чудесен заместител на котешката трева.

Изсушете цветята и ги поръсете върху играчките на вашата котка, за да я приложите. Като алтернатива можете да закупите играчки, напоени с лайка или спрей от лайка. И двете работят еднакво добре.

3. Сребърна лоза или мататаби

Растението мататаби, наричано още японска котешка мента или Silver Vine, има омайващо въздействие върху котките, щом сдъвчат кората му. В зоомагазините може да откриете играчки с растението, които отново са чудесен начин да насърчите мъркащия приятел да играе с тях вместо вашите вещи.

котка и коча билкаСнимка: iStock

4. Маслини

Малко популярен метод за примамване на гальовните животни, но някои от тях започват неистово да се търкат в пода, ако сте разляли малко вода от опаковката с маслини, с които гарнирате салатата си. Всъщност, някои видове маслини съдържат непеталактон - съединенито в кочата билка, което въздейства на гальовните приятели.

Няма как да полеете котешките играчки в сок от маслини, но ако се чудите защо котката ви полудява, когато усети тяхната миризма - вече знаете защо.

Вижте още:

Как котешката мента действа на котките

Безопасни ли са маслините за котките

Могат ли котките да „предозират“ с коча билка

Виж още