5 причини защо котките мяукат в отговор на стопаните си

котка мяука Снимка: iStock

Н якои гальовни животни мяукат силно, на други гласът не се чува, а трети - ви мяукат в отговор! Да, някои мъркащи приятели могат да мяукат, когато вие говорите, вдигате шум, говорите с друг човек или дори се опитвате да привлечете вниманието на котката си като ѝ мяукате самите вие.

Анекдотичното обяснение за това поведение е, че вашата котка ви говори обратно. Но каква е истинската причина котките понякога да „настояват“ да ни отговорят с мяукане?

В тази статия ще разгледаме защо котките ви мяукат в отговор, като някои причини може да се окажат изненада за вас!

1. Котката ви просто е „бъбрива

котка мяукаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Някои мъркащи приятели са по-приказливи от други. Някои котки почти не мяукат изобщо, докато други мяукат през цялото време. Тези бъбриви котки вероятно ще ви мяукат в отговор, независимо какво правите. Ако говорите с тях, те вероятно ще мяукат. Ако не го направите, те вероятно пак ще привличат вниманието ви с мяукане.

2. Котката ви се опитва да общува

Възрастните котки не мяукат много една на друга. Котенцата мяукат на майките си и след това постепенно спират да го правят. Вместо това котките често общуват чрез езика на тялото, въпреки че съскането е общуване, което е доста недвусмислено.

Никой не знае защо котките мяукат на хората, когато това не е обичайният им начин на общуване. Възможно е мъркащите животни да знаят, че говорим, за да общуваме, и се опитват да комуникират по подобен начин.

Така или иначе, мяукането изглежда е метод за общуване предимно с хората. Ето защо е вероятно много котки да мяукат в отговор в опит да общуват – дори и да не знаят точно какво се опитвате да кажете.

3. Котката ви търси внимание

котка мяукаСнимка: iStock

Мяукането е очевиден начин за мъркащите животни да привлекат вниманието на хората. Котките са умни животни и вероятно са забелязали, че мяукането привлича вниманието на хората в повечето случаи. В края на краищата, ако обръщате внимание на котката си всеки път, когато тя мяука, със сигурност тя ще се научи, че това е чудесен инструмент, за да ви извика, когато иска малко галене и гушкане от ваша страна.

4. Котката ви изпитва болка

Всяка промяна в поведението на една котка може да е индикация, че тя е болна и изпитва болка. Гальовните животни са много добри в прикриването на болестите си. В дивата природа те не биха искали да бъдат възприемани като слаби и съответно да бъдат нападнати, така че са еволюирали по такъв начин, че са се научили да крият болката си много добре.

Обикновено промяна в поведението може да означава, че не се чувстват добре. Това може да включва промяна във вокализацията. Ако котката ви изведнъж започне да мяука в отговор и стане доста бъбрива, това може да е знак, че нещо не е наред. Други поведения могат да показват, че мъркащият спътник също не се чувства много добре. Например, котките могат да уринират извън тоалетната или да спрат да се грижат за козината си. Неправилното уриниране е признак номер едно, че нещо не е наред с вашия космат спътник.

5. Котката ви е развълнувана

котка мяукаСнимка: iStock

Мъркащите приятели са склонни да бъдат доста бъбриви, когато са развълнувани. Обикновено това е поредица от кратки мяукания. Понякога това също е индикация, че вашата котка иска нещо, тъй като може да очаква с нетърпение време за игра или лакомство. Така или иначе, развълнуваните котки вероятно ще се включат в размяна на мяукания, тъй като наистина не могат да контролират вълнението си!

Тези котки не се опитват непременно да съобщят нещо. Те просто са развълнувани!

Много котки мяукат в отговор на хората си, така че защо не се опитате да „разговаряте“ с гальовния си спътник като мяукате или издавате подобни звуци, за да установите връзка? Със сигурност ще се получи интересен „разговор“!

Вижте още:

8 знака, че котката ви се опитва да ви събуди

5 причини, поради които котката ви зяпа докато спите

7 причини защо котките се лигавят, когато ги галим

Виж още