6 възможни причини, поради които котките започват да мяукат прекомерно

котка мяука Снимка: iStock

Г альовните животни могат да бъдат много гласовити същества! Понякога те просто ви уведомяват, че имат нужда от нещо, или може би просто обичат да се чуват. Някои породи дори са известни с това, че са малко по-гласовити, като например Сиамските котки.

Ако обаче мъркащият приятел изведнъж започне да мяука много, а това не е типично за него - може би е добре да помислите дали не иска да ви каже нещо. А какво може да е то - даваме ви 6 идеи.

1. Котката ви иска храна

Мъркащите животни са силно мотивирани за храна, а някои от тях се научават да я изискват от стопаните си. Макар че инстинктът ви може иска да се подчините веднага на „молбите“ на котката си, важно е да избягвате засилването на това поведение. Накарайте гальовния приятел да се успокои, за да получи храна, и избягвайте да предлагате лакомства, когато мяука.

котка мяукаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

По същия начин някои котки се научават да мяукат, за да получат храна от вашата докато вие се храните или от член на семейството. Като се поддавате на искането, вие създавате ситуация, в която котката знае, че ако мяука и настоява ще получи това, което иска.

2. Котката търси внимание

Мъркащите животни може да имат репутацията на дистанцирани и независими домашни любимци, но това наистина варира в зависимост от конкретното животинче. Някои котки (а често зависи и от породата) са по-социални от други и при тях липсата на внимание може да предизвика поведение като прекомерно мяукане.

Помислете дали вашата котка има нужда от внимание. Работите ли много напоследък? Или може би току-що сте се върнали от дълга ваканция? В тези случаи е възможно мяукането да отшуми, след като котката ви се адаптира към рутината. Ако това продължава или прекарвате все повече време в отсъствие, помислете дали да не си вземете друг домашен любимец, който да бъде спътник на котката ви. Ако това не е възможно, интерактивните играчки и отделянето на повече време с котката ви могат да ѝ помогнат да се чувства по-обичана и ангажирана.

3. Прояви на заболяване

Ако мяукането идва от нищото, това може да означава нещо повече от поведенчески проблем. Няколко заболявания могат да предизвикат симптоми като глад, болка или жажда, които могат да накарат котката ви да мяука, за да получи това, от което се нуждае. Като котенца така те казват на майка си, че имат нужда от нещо, така че това поведение може да се пренесе и в зряла възраст, когато не се чувстват добре.

Някои състояния директно причиняват мяукане или прекомерни вокализации, включително свръхактивна щитовидна жлеза и бъбречни заболявания. Най-добре е да насрочите преглед и да помолите ветеринарния лекар да установи - или да изключи - основните медицински състояния.

котка мяукаСнимка: iStock

4. Стрес

Котките, които са стресирани, често вокализират повече. Стресът може да бъде причинен от много неща, включително нов домашен любимец или бебе, преместване в друг дом, загуба на член на семейството или конфликт с други домашни любимци или хора.

Най-добрият начин за отстраняване на този проблем е да се идентифицира източникът на стреса. Това не винаги е лесно. Например, котката ви може да се чувства стресирана от съседския бездомник, който я дразни от прозореца. Възможно е да не знаете, че това се случва, така че може да прецените погрешно действителния източник на стреса.

5. Стареене

Подобно на хората, мъркащите животни могат да страдат от деменция или когнитивна дисфункция с напредването на възрастта. Постепенно заболяването на котката ви може да започне да вокализира без очевидна причина. Това може да е причинено от объркване на заобикалящата я среда, тревожност или всякакви други причини.

Котките с когнитивна дисфункция могат да изпитат нарушения в цикъла на съня си, което може да увеличи вокализацията през нощта. Посъветвайте се с ветеринарния си лекар за симптомите, които изпитвате. Може да успеете да ограничите част от това поведение с помощта на медикаменти.

6. Желание за чифтосване

Ако котката ви не е кастрирана или стерилизирана, периодът на чифтосване може да донесе много шум. Женските са склонни да стават по-гласовити по време на репродуктивните цикли, а мъжките често надават „крясъци“, когато усетят разгонена женска наблизо. При няколко котки в едно домакинство, да не говорим за бездомните котки на открито в близост до дома ви, мяукането и крясъците могат да ви докарат до лудост.

котка мяукаСнимка: iStock

Кастрацията не само ще предотврати тези прояви, но може да помогне и за други прояви като маркиране или скитане в търсене на партньор. Кастрацията и стерилизацията също така предотвратяват някои репродуктивни ракови заболявания или инфекции.

Домашните котки мяукат като форма на комуникация. Те не мяукат често една на друга, което означава, че мяукането е заучено поведение за обръщение към човешките им спътници.

Котките използват различни звуци, за да съобщават за своите нужди - от съскане и писъци до мяукане и мъркане. Ако котката ви изведнъж стане прекалено гласовита, това може да е знак, че нещо не е наред. Винаги когато забележите подобна промяна в поведението си, задължително потърсете съвет от ветеринарния лекар, за да изключите медицински причини.

Вижте още:

Защо котката ми не мяука

Котките страдат ли от тревожност при раздяла

Мяукането на котките през нощта в различните етапи от живота

Виж още