7 признака, че котката ви може да страда от диабет

котка ветеринар Снимка: iStock

К ато собственици на котки искаме нашите домашни животни да са здрави и в безопасност. Колкото повече знаем за често срещани котешки болести - толкова по-добре, защото ще можем да разпознаваме признаците им рано. Много котки, особено по-възрастните, могат да развият захарен диабет.

Подобно на хората, котките могат да имат два вида диабет, тип I и тип II. Тип I означава, че тялото на котката не произвежда достатъчно инсулин. Тип II означава, че тялото на котката не реагира правилно на произведения инсулин. Мъркащите приятели по-често имат диабет тип II, отколкото тип I.

Макар че идеята за диабет може да бъде плашеща, ветеринарните лекари могат да осигурят лечение и съвети за справяне с клиничните признаци, свързани с болестта. В тази статия ще ви помогнем да разпознаете заболяването, като обърнете внимание на 7 признака, че котката ви може да има диабет.

1. Често уриниране

Ако гальовният домашен любимец ходи до тоалетната по-често, това може да е признак на диабет, който също причинява повишена жажда. Ако забележите, че котката ви уринира и пие повече вода, заведете домашния си любимец на ветеринар.

Dogsandcats.bg

2. Летаргия или слабост

Летаргията е друг симптом на диабета. Оживена котка, която внезапно става по-малко активна, е причина за безпокойство. Това се отнася за това как котката ви ходи. Например котка, която поставя тежестта си на задните крака или се спъва може да е знак, че има диабет.

3. Промяна в апетита

Котка, която яде повече от обикновено или по-рядко, може да е признак на диабет. Няколко фактора могат да повлияят на апетита на вашата котка, но не трябва да рискувате здравето на домашния любимец, като си мислите, че състоянието ще се подобри.

инсулин за домашни любимциСнимка: iStock

4. Бърза промяна на теглото

Бързата загуба или наддаване на тегло е често срещан признак на диабет при котките. Колкото повече наднормено тегло има котката, толкова по-симптоматична може да бъде тя.

5. Повръщане

Повръщането е очевиден знак, че котката ви е болна, а също така е симптом, който понякога се наблюдава при тежки случаи на диабет. Ако котката ви започне да повръща, заведете я на ветеринар възможно най-скоро.

6. Ходене до тоалетна извън тоалетната

Котка, която изведнъж спира да използва тоалетаната си без видима причина, може да означава, че се чувства некомфортно или слабостта причинена от летаргията да я затруднява да стигне до мястото.

7. Липса на интерес към игрите

Ако вашата котка обикновено обича да играе и внезапно вече изглежда безразлична когато размахвате любимите ѝ играчки - тогава трябва да говорите с вашия ветеринарен лекар. Внезапна промяна в личността може да се дължи на умора, причинена от диабет.

В такава ситуация - първата стъпка е да посетите вашия ветеринарен лекар, за да прегледа животинчето и да направи необходимите изследвания и тестове за определяне на захарта в тялото. Макар че диабетът е сериозно състояние, ако реагирате навреме - тя би могла да се възстанови, в зависимост от нейното състояние, начин на живот и етап на болеста. С подходящото лечение, много котки живеят толква комфортно до края на живота си колкото и преди появята на диабета.

Вижте още:

Диабет при котките

Някои от най-често срещаните котешки здравословни проблеми

Колко пъти на ден уринират котките

Виж още