Каква е разликата между котешка коса и козина

пухкава котка Снимка: iStock

Ч есто чуваме да се говори за „котешка козина“ и „котешка коса“, като и двете звучат сякаш са синоними. Дали това е така или има разлика между двата термина?

Котешка коса и козина

Всички бозайници имат коса, независимо дали са хора, китове, прасета, слонове, котки, кучета или маймуни. Косата има различен вид, усещане и предназначение, в зависимост от развитието на отделния вид.

Няма реални разлики между косата и козината. Технически погледнато, терминът козина обикновено се ограничава до бозайници с много гъсти косми по тялото. Хората имат рядко окосмяване по тялото, така че обикновено не се нарича козина. При гальовните животни често ще видите косми по тялото, които наричаме козина. При някои „безкосмени“ породи, като Сфинкс, Донски Сфинкс и други, късият пух, който е почти невидим обикновено се нарича „коса“.

Можете да мислите за „котешка коса" като отделна нишка и „котешка козина" като колективна. Например котешка коса е това, което намирате по черния си пуловер. Когато решете котката си, можете или да  „разресвате козината ѝ“.

Dogsandcats.bg

За да усложнят нещата допълнително, животновъдите често описват цялостния външен вид на козината на котката като нейно палто. Ще видите, че този термин се използва често в стандартите на породата, но ще видите и споменаваната „коса", както в породите или подразделенията „дългокосмести" или „късокосмести".

Изводът е, че което и да използвате от двете в зависимост от контекста - „козина“ или „коса“ - няма да сбъркате.

пухкава коткаСнимка: iStock

Видове котешка козина

Както всяка коса, котешката козина произхожда от епидермиса (слоят под кожата), а типът на косата определя структурата. До корена, точно под кожата, има мускул, който е изключително чувствителен към температурата. В студено време или когато котката е уплашена или разтревожена, този мускул се свива, карайки косъмчетата да се изострят или настръхнат.

Гальовните животни могат да имат от един до три вида косми в козината си, наричани понякога „двойно палто“ или „тройно палто“, плюс отличителните им мустаци, които също са косми.

  • Защитни косми

Защитните косми са по-дългите, по-твърди косми, които се простират покрай „основния слой". Това са космите, които обикновено определят основния цвят на гальовния домашен любимец. Защитните косми помагат за защита от вода, за да поддържат котката суха.

  • Подкосъм

Подкосъмът също се нарича пух. Това е по-меката, пухкава коса, която осигурява топлина. Това е точно козината, която има тенденция да се сплъстява, ако котката не се реше редовно.

Като говорим за котешка козина няма как да не споменем въпросът с нейната грижа. Гальовните животни имат нужда от ежеседмично четкане (в зависимот от дължината), за да поддържат козината си бляскава, мека и изрядна. Това е ритуал, на който е добре да научите котката си още докато е малка, за да може процесът с годините да е по-лесен и приятен и за двете страни, за да избегнете неприятни моменти като борба из цялото жилище докато успокоите мъркащия приятел.

Вижте още:

Как да се грижим за козината на дългокосместите котки

Как да се погрижим за котешката козина през пролетта

5 често срещани грешки при грижа за котешката козина

Виж още