Могат ли котките да хванат въшки

котка се чеше Снимка: iStock

П очти няма човек, който някога като дете да не се е сдобил с въшки. Децата на възраст между 3 и 11 години са най-често потърпевшите от тези гадинки, но и когато пораснем не сме застраховани от тях. Предвид, че са много заразни, не можем да не се зачудим - котките могат ли да имат въшки? Ако детето ни се зарази с въшки - може ли да ги предаде на котката? Ами, обратното?

Разликата между бълхи и въшки

бълха при коткаСнимка: iStock

Като цяло, хората се сдобиваме с въшки, а животните - с бълхи. Обратното се случва много по-рядко. Все пак е добре да уточним каква е разликата между тези толкова популярни външни паразити.

И въшките, и бълхите са много малки, живеят във външната част на тялото ни и, ако ни ухапят могат да предизвикат сърбеж, подуване, дори алергична реакция. Често не усещаме самото ухапване, докато не започне мястото да ни сърби. Все пак, ухапването от бълха е по-болезнено и бихме могли да разберем навреме, докато за наличие на въшки в косата ни - би могло да мине малко повече време.

Dogsandcats.bg

Докато въшките и бълхите имат си приличат на външен вид, въшките са от разред Phthiraptera, докато бълхите са от разред Siphonaptera. Въшките обичат да живеят в частите на тялото, които са покрити с косми - затова се намират най-често в косата.

Бълхите, от друга страна, предпочитат безкосмени, но топли части на тялото (поне при хората). Телата на животните, от друга страна, са почти изцяло покрити с козина.

Има и някои съществени разлики и една от тях е заразяването. От една страна, бълхите могат да скачат, а въшките се разпространяват по-скоро чрез близък или почти директен контакт. Имат някои разлики и в цикъла на развитие - въшките имат три етапа, бълхите - четири, както и някои разлики във формата. Въшките са по-овални, докато бълхите - по-плоски.

Има и различни видове бълхи и въшки. Въшките носят наименованията на местата, които опитават - срамни въшки, тези които срещаме поглавите си или по тялото. Бълхите се различават по гостоприемника - има бълхи, които засягат нас, хората, докато котешките бълхи са по-различни, както и тези, които се срещат при други животни.

Могат ли котките да хванат въшки

Ако видите котката си да се чеше прекомерно, по-вероятно е да има бълхи, алергия, ушни акари или някой друг котешки паразит.

Все пак, макар и рядко, мъркащите приятели могат да се заразят с въшки и то с конкретен вид - Felicola subrostratus, като този вид не се интересува от хора или кучета.

В случай че мъркащият приятел се сдобие с въшки, той би могъл да ги предаде на друга котка, ако имате у дома, като това става чрез близък контакт с другото животинче. В такава ситуация трябва да се посъветвате с ветеринар, защото въшките могат да пренасят тении, така че отстраняването им е задължително.

Могат ли котките да се заразят с въшки от хората

котка при ветеринарСнимка: iStock

Изглежда, че въшките се нуждаят от специфични условия като определени телесни температури, за да оцелеят. Телесната температура при хората и котките е доста различна - котешката е с няколко градуса по-висока от човешката. Като цяло въшките не са любители на животни и дори и да се озоват върху домашния любимец, те могат да попаднат на килима или дивана ви, след което - върху вас, където ще се чувстват отлично, защото това е необходимата температура, за да се хранят.

В случай че се появят въшки при вас или при мъркащия притял (макар и много малко вероятно), трябва да следвате инструкциите на вашия лекар или ветеринар. Освен необходимото лечение - под формата на шампоани - трябва да се погрижите и за дома като изперете спалното бельо и дезинфекцирате добре повърхностите, за да сте сигурни, че сте отстранили яйцата.

Напомняме, че редовното обезпаразитяване на котката, независимо дали излиза навън или прекарва времето си у дома, ще ви спести всички неприятности и грижи около различните външни и вътрешни паразити.

Вижте още:

Котката ми има бълхи - как да се справя

Как да се справим с ушните акари при котките

Ваксини и обезпаразитяване при котките

Виж още