Поведението на сучене при възрастните котки

котка у дома Снимка: iStock

К отешкото сучене е обичайно и безвредно котешко поведение, което се среща при всички породи и възрасти на котките. Когато поведението на сучене на котка се появи при възрастни представители обаче, то обикновено привлича повече внимание и може да се разглежда като необичайно.

Котешкото сучене може да бъде насочено към хората, като например котката суче пръстите ви или някоя част от вашата кожа, или тъкани (като одеяла и кърпи). Поведението може да упражнява върху всичко, което смътно наподобява първоначалната цел за сучене - млечните жлези (зърната) на майката котка.

Въпреки че това поведение може да е трудно да се спре, въпреки всичко то обикновено рядко е вредно. И все пак - какви са причините гальовният домашен любимец да суче в зряла възраст?

1. Естествен инстинкт

Инстинктът за сукане е много силен при малките котенца и те може да се опитат да сучат нещо меко, топло и мъхесто, особено ако прилича на корема на тяхната майка.

Dogsandcats.bg

Това котешко поведение може да продължи дори в зряла възраст, като котката суче предмети като одеяло, пухкава играчка или дреха (често вълна или подобна текстура). Можете да мислите за това поведение като подобно на човешко смучене на палец.

2. Комфорт

Ако котето е много отпуснато или спокойно , обикновено се появява поведение на месене с лапи, а това може да последва от сучене. И двете са нормални и изглеждат отпускащи за котка, независимо дали има мляко или не. Това е очевидно в поведението на котенцата след отбиването да сучат, когато няма мляко.

котка и малки котенцаСнимка: iStock

3. Стрес

Ако котката ви е стресирана, тя може да прояви обсесивно-компулсивно поведение и това може да включва сучене. Други признаци на стрес включват прекомерно поддържане на козината, смучене на лапа, дъвчене на опашка или облизване на хълбоците.

4. Генетика

Наблюдава се, че ориенталските породи, като Сиамски, Балийски, Тонкински и техните кръстоски, изглежда са по-склонни към сучене когато пораснат, отколкото европейските или северноамериканските породи.

5. Опит при отбиване

Прекомерното поведение на сукане е свързано с ранно отбиване в редица случаи.

Котешкото сучене симптом на заболяване ли е?

Болестите, които биха били директни причини за бозаенето на възрастни котки са поведенчески разстройства. Те включват липса на стимулация от околната среда, различни тревожни разстройства и стрес или конфликти, например при две котки или друг домашен любимец.

котка у домаСнимка: iStock

Няма известно специфично физическо заболяване, с което това поведение да е свързано. Ако обаче започне спонтанно, може да е признак на болка (например на зъбите или устата). В този случай определено трябва да се консултирате с ветеринарен лекар, за да прегледа котето.

Котките са сложни и много чувствителни същества. Някои котешки поведения макар и странни са съвсем нормални. От друга страна - трябва да наблюдаваме нашите домашни любимци и да следим за промени в техните действия. Котките често се стресират и плашат от най-различни неща в нашето ежеднение, а това може да даде резултат в любопитно поведение, като например - сучене. Макар и това да не означава задължително проблем, ако действието се появи изведнъж или стане прекомерно - консултацията с ветеринарен лекар може би ще стане необходимост.

Вижте още:

Отбиването на малките котета от майката - какво трябва да знаем

Защо котката ми ме облизва

Защо котките месят с лапи

Виж още