Защо котките толкова обичат да драскат дивана

котка у дома пакост Снимка: iStock

А ко котката ви драска с нокти чисто новия ви диван, може би се чудите дали сте направили нещо – каквото и да било – за да заслужите гнева на котката си. Всъщност, драскането е естествено поведение на котките и няма нищо общо с гнева или поведението им спрямо вас. С други думи - гальовният домашен любимец едва ли ви отмъщава за нещо, а по-скоро следва естествените си инстинкти.

И все пак, трябва да пазим вещите си, тъй като не можем постоянно да купуваме нови, още повече такива, които са големи и скъпи като един диван. Да научим малко повече какво се крие зад това поведение, за да можем да реагираме и да пренасочим действието на мъркащия домашен любимец към нещо друго.

Котки и поведение при драскане

Разбира се, котките драскат и няма нищо изненадващо в това. Но замисляли ли сте се защо? Според VCA Animal Hospitals котките са склонни да драскат с нокти предпочитаните от тях материали за по много причини. Това включва:

 • Скъсяване на ноктите
 • Разтягане на мускулите
 • Маркиране на територия с ароматните си жлези
 • Игра и стимулация

Котките на открито обикновено драскат върху стволове на дървета, докато домашните - върху драскалки и котешко дърво (в най-добрия случай), но и дивани и други мебели.

Dogsandcats.bg

Защо точно дивана?

Мъркащият домашен любимец не е лош, просто обича да точи ноктите си. За съжаление на вашия диван, котките имат естествен инстинкт да драскат повърхности. Мъркащите приятели също се нуждаят от много време за игра и стимулация. Домашните котки котки, по-специално, се нуждаят от „отдушник“ за своя инстинкт за драскане. За ваше разочарование те може да гледат на вашия диван като на страхотна възможност да направят точно това. Ако искате да се справите с драскането на вашата котка, погледнете техните модели, поведение и причини за поведението. Всяка котка има различни модели на игра и нужди от точене на ноктите. Следователно котката ви може да драска дивана по различни причини:

котка у дома пакостСнимка: iStock

 • Безпокойство
 • Игра
 • Териториални инстинкти
 • Прекомерна енергия

Как да попречим на котка да драска дивана

Не губете надежда! Има много безопасни начини да спасите дивана си. Обучението на гальовния спътник къде да драска е ключът към защитата на любимите предмети в дома ви.

Най-добрият начин да се справите с разрушителното поведение на драскане е да пренасочите котката си към друга повърхност за драскане. Това може да включва нов стълб за драскване, като можете да използвате коча билка, за да примамите мъркащия приятел към него.

Някои други стратегии за предотвратяване на надраскване могат да включват:

 • Поддържане на правилно поддържани и подкъсени нокти на вашата котка
 • Примамване на котката ви към стълба за драскане (с играчки, купа за храна или котешка трева/коча билка)
 • Осигуряване алтернативни опции за драскване
 • Играйте с котката си често, за да я стимулирате
 • Намалете безпокойството и стреса
 • Използвайте спрейове с отблъскваща миризма, стига да са подходящи за диван

Котките се драскат, за да облекчат безпокойството си, да поддържат ноктите си и да установят чувството си за доминиране и територия. Също така те играят и се забавляват! Въпреки че, ноктите на вашата котка започнат да превземат живота ви, съществуват безопасни възможности, с които да пренасочване на инстинктите на вашата котка за драскане. Запомнете - разбирането на моделите и личността на вашата котка, както и доброто драскане, помагат много!

Вижте още:

Как да изберем мебели, които котката ни няма да драска

Котешките нокти - какво трябва да знаем за тях

7 причини да инвестирате в котешко дърво

Виж още