Защо козината на котката започва да пада изведнъж

разресване на котка Снимка: iStock

К огато изглежда, че козината на котката ви излиза на кичури или изведнъж намирате малки пухкави снопчета навсякъде, това може да е обезпокоително. В повечето случаи линеенето е просто неразделна част от живота на котката. Това е естествен процес (особено когато времето започне да се затопля), който им помага да се отърват от мъртвата козина и на нейно място да израсне нова и здрава.

Въпреки това в някои случаи линеенето е причинено от нещо необичайно, като например заболяване, лоша диета или стрес. Препоръчва се преглед при ветеринарен лекар, ако линеенето е съчетано с други симптоми. В тази статия ще разгледаме осем възможни причини, поради които котката ви може да линее като необичайно много изведнъж.

1. Сезонът на линеене

разресване на коткаСнимка: iStock

Котките обикновено линеят през пролетта и есента и макар да изглежда, че губят огромно количество козина, сезонното линеене не е повод за притеснение. Линеенето се извършва през пролетта, за да се изтъни зимната козина и да се подготви котката ви за горещото лятно време. Есенното линеене помага на котката ви да се подготви за израстването на нова, гъста зимна козина.

Dogsandcats.bg

Можете да помогнете на котката си (и на прахосмукачката си) в сезона на линеенето, като я почиствате редовно с четка, за да разхлабите мъртвите косми и да се отървете от тях по-бързо.

2. Имате порода, на която козината често

Въпреки че всички котки линеят в някаква степен, някои породи са по-силно линеещи. Разгол, Мейн куун, Американски бобтейл и други са само някои от най-силно линеещите породи котки. Ето защо не е необичайно тези видове котки да отделят дори по-големи кичури косми, отколкото другите породи.

разресване на коткаСнимка: iStock

3. Котката ви е стресирана

Стресът и безпокойството могат да накарат котката ви да линее повече от обикновено. Освен това стресираните и тревожни котки понякога се грижат прекалено много, за да се успокоят, така че ако котката ви губи повече косми от обикновено или забележите оплешивявания, причината може да е в това.

Други признаци на тревожност, за които трябва да внимавате, са лошото състояние на козината като цяло, странни тоалетни навици, като уриниране извън тоалетната, диария, повръщане, криене и други.

4. Котката ви има алергии

Кожните алергии са друга причина, поради която котката ви може внезапно да линее прекомерно. Дискомфортът, сърбежът, косопадът и раните са други признаци за алергично кожно заболяване. Кожните алергии могат да бъдат причинени от много неща, включително дразнители в къщата или извън нея, лоша реакция към определен вид храна, алергия към бълхи или ухапване от тях.

5. Котката ви е в напреднала възраст

По-възрастните котки могат да бъдат малко по-небрежни, отколкото преди, когато става въпрос за самообгрижване, в повечето случаи защото им е по-трудно да го правят. Това може да доведе до натрупване на мъртва козина и заплитания, ако не се почистват добре редовно. Заведете мъркащия приятел на преглед, за да проверите какво е състоянието му и дали има нужда от нещо.

6. Котката ви има проблем със здравето

разресване на коткаСнимка: iStock

Някои медицински състояния, като хипертиреоидизъм и паразити, могат да накарат котките да губят много повече косми от обикновено. Алопецията може да бъде причинена от различни фактори, включително прекомерно разресване поради стрес и кожни заболявания.

7. Диетата на котката ви е лоша

Лошото хранене също е причина за прекомерен косопад при котките. Ако котката ви не се храни с качествена балансирана пълноценна храна с всички хранителни вещества, от които се нуждае, за да бъде здрава, това може да се отрази драстично на състоянието на козината и кожата ѝ. Някои хранителни дефицити, като например недостиг на цинк, също могат да причинят косопад.

В заключение ще кажем, че линеенето е естествено явление при всяка котка, но някои мъркащи приятели линеят повече от други по различни причини. Понякога това се дължи на породата им и на наличието на подкосъм, който се отделя, докато в други случаи загубата на козина може да е причинена от здравословно състояние като алергия, алопеция или кожна инфекция.

разресване на коткаСнимка: iStock

Ако котката ви линее до такава степен, че започва да ви тревожи, или сте забелязали плешиви петна, посъветвайте се с ветеринарния си лекар, за да се уверите, че котката ви не страда от тревожност или друг здравословен проблем.

Вижте още:

Какви инструменти са ми необходими при грижата за външния вид на котката

Как да намалим линеенето на котешката козина

Линее ли козината на Бенгалските котки?

Виж още