8 породи котки, склонни към артрит

Мейн Куун Снимка: iStock

А ртритът може да бъде особено неприятен за гальовните животни. Проблемите със ставите по-късно в живота могат да попречат на мобилността и да причинят силна болка, което значително да повлияе на цялостното им качество на живот. Остеоартритът е често срещана „находка“ при по-възрастните гальовни приятели. Някои породи котки имат наследствена предразположеност към ставни проблеми (включително артрит). Тези мъркащи приятели изпитват болки по-рано в живота си и състоянието им постепенно се влошава с възрастта.

Артритът е нелечим, но с ранно откриване и реагиране можете да увеличите комфорта на вашата котка и да избегнете операция. В тази статия ще изброим породите котки, които са предразположени към това състояние.

1. Мейн Куун

Мейн куун е най-голямата домашна порода и е пухкава и приятелска възглавница за тялото на домашен любимец, която е игрива и привързана. Поради размера си, тя е склонна да развие артрит с напредването на годините. Мейн куните са особено по-склонни към артрит поради по-високата чувствителност към дисплазия на тазобедрената става.

2. Шотландска клепоуха

Шотландските клепоухи са интелигентни, игриви и непринудени котки. Отглеждани заради сгънатите си уши, тези котки също показват уникални здравословни проблеми, свързани с тази желана характеристика.

Dogsandcats.bg

Шотландските клепоухи котки развиват остеохондродисплазия. Уникалната генетична черта, която сгъва ушите, засяга други хрущяли в тялото, причинявайки слаби стави, костни деформации и артрит.

3. Персийска котка

Мейн КуунСнимка: iStock

Типичният Персиец е спокоен, луксозен и съвършено спокоен спътник, който се радва на спокоен начин на живот. Но наред с ангажимента за поддържане на плюшените си палта, тези мъркащи приятели се нуждаят от постоянни грижи и внимание поради няколко често срещани здравословни проблеми и артритът е един от тях.

Персийските котки са по-податливи на дисплазия на тазобедрената става поради техния размер.

4. Сиамска котка

Тъй като са приказливи и социални, Сиамските котки са може би една от най-добрите породи за избягване на самотата, докато се мотаят из къщата. Те създават силни връзки със собствениците и редовно показват привързаност по различни начини.

Предвид естествените им склонности към вокализиране, забелязването кога вашата сиамска котка изпитва типични здравословни проблеми може да бъде предизвикателство. Сиамските котки са предразположени към артрит, прогресивна атрофия на ретината и различни форми на рак.

5. Хималайска котка

Като хибриди на Сиамски и Персийски котки, Хималайските котки могат да се похвалят с всичките си предимства с няколко от здравословните си предразположения. Заострената сиамска окраска и поразителните сини очи се комбинират с гъстата, мека персийска козина за цялостна привлекателна форма. Тъй като носи по-едри тела, тази популярна порода котки също е по-склонна към артрит и дисплазия на тазобедрената става.

6. Абисинска котка

Мейн КуунСнимка: iStock

Абисинката е любопитна и авантюристична котка, която обича да се катери и да играе. Тя е активна и атлетична, но все още е изправена пред потенциални проблеми с артрит и генетични предразположения.

7. Девън Рекс

Въпреки че е относително здрава порода, Девон Рекс е друга котка, която може да е предразположена към артрит от луксация на пателата, подобно на Абисинската.

8. Бирманска котка

Бирманците са красива и интелигентна порода, която ще осигури лоялност и любов като на куче.

Въпреки че Бирманските котки са мускулести и относително здрави, те имат няколко генетични предразположения. Хипокалиемия, мускулно заболяване и синдром на котешка орофациална болка са две от многото уникални заболявания, от които бирманската котка може да страда, а също така породата е по-вероятно да развие остеоартрит.

На каква възраст котките започват да развиват артрит?

Мейн КуунСнимка: iStock

Котките стават по-податливи на артрит с възрастта. Някои проучвания са имали проби с до 90% от котки на възраст над 12 години, показващи рентгенографски признаци на артрит. Но в зависимост от основното заболяване, остеоартритът може да се появи много по-рано.

Травма, инфекции при ухапване и лоши здравословни навици също могат да допринесат за ранна болка в ставите и артрит.

Поддържането на подходящо тегло е от решаващо значение за предотвратяване на ненужния стрес върху ставите и възпалителните хормони, които влошават състоянието.

Артритът е въздействащ аспект на стареенето, който всеки родител на домашен любимец трябва да очаква с известна загриженост. Тези осем породи котки са по-склонни към артрит от други, но котки от всякакъв произход могат да претърпят злополуки и нормално износване, което води до продължаващ дискомфорт. Въпреки цялата любов, която нашите котки предоставят, наблюдението на тяхното здраве и работата с ветеринари, за да увеличим максимално качеството им на живот в лицето на артрит, е най-малкото, което можем да направим.

Виж още