Да кажем „Здравей!“ на лятото с международна изложба на котки на 25-26 юни

котешка изложба Снимка: iStock

З а всички котешки стопани и любители, които се прехласват по тези прелестни създания, сме много щастливи да ви разкажем за предстоящата международна изложба на котки „Hello Summer“, където с радост ще приветстваме началото на дългоочакваното лято и разбира се - над 150 котки от най-различни породи! Събитието ще се проведе този уикенд 25-26 юни в хотел „Маринела“.

Събитието

Въпреки паузата от две години, чакането си заслужава, тъй като на наша територия ще се срещнат две от най-големите фелиноложки организации в света FIFe (Международната федерация по фелинология) и TICA (Международна фелиноложка асоциация), а събитието е реалност благодарение на Федерация по фелинология - България и Фелиноложки клуб „Естетикет”.

котешка изложбаСнимка: iStock

Породите котки

Ако си мечтаете да видите на живо по-рядко срещани породи като Мейн Куун (макар че смело можем да кажем, че в България тези гигантски приятели вече не са толкова „митични“), Донски Сфинкс, Бенгалска котка, Норвежка горска котка, Девън Рекс, Бурманска котка и много други, ще имате този шанс! Разбира се, няма как това да е котешка изложба без познатите ни любими Британци и Сиамски котки и много други мяукащи животни, които нямаме търпение да видим!

Dogsandcats.bg

Съдиите и оценяването

Специално за конкурсната част в България пристигат 8 международно признати съдии от Холандия, Чехия, Италия, Румъния, Австрия и дори от Япония и САЩ. В единя изложбен ден, мяукащите животни ще бъдат оценявани според критериите на едната система, а втория ден - по другата. Категориите, в които ще бъдат разделени котките ще бъдат - котета, подрастващи, женски и мъжки, кастрати и ветерани. Безспорно се вълнуваме да видим някои мяукащи животни с вече голям опит в конкурси и множество титли като например:

  • Норвежката горска котка Хипка, който има завидна инфлуенсърска кариера и опит в телевизията в своята родина - Румъния. 
  • Британският късокосмест Бенджамин, който има успешна кариера както в България, така и извън нея с изключителни постижения и титли из цяла Европа - титлата Сюприйм Шампион, Национален Победител и Distinguished Show Merit - титла, която се дава за изключителни постижения в изложбената дейност!
  • Мейн Куунът Атос, който вече е ветеран, след дълга и успешна кариера в изложбите - Сюприйм Шампион и Национален Победител. 

Титлите “Best of Best” и „Любимец на публиката“

котешка изложбаСнимка: iStock

Измежду многото титли и награди, които могат да спечелят прекрасните котки има две, които се отличават от останалите. Отличието „Best of Best“ ще получи най-добрата котка на изложбата, която ще се определи за всяка от двете системи на оценяване. Според фелиноложката система FiFe победителят се определя на принципа на елиминацията, като най-добрият екземпляр ще бъде избран накрая след преминаване през всички кръгове. При системата TICA всички участващи котки се оценяват по точкова система от съдиите последователно, а победителят бива определен на финала на изложбата като печели котката, която е събрала най-голям брой точки.

Титлата „Любимец на публиката“ ще бъде връчена след гласуване на посетителите, така че посетителите ще могат да участват в шоуто като гласуват за любима котка, макар че изборът със сигурност ще е почти невъзможен!

Допълнителни занимания

Ще имате възможност да чуете полезни съвети от ветеринари, които ще изнесат лекции на теми свързани с правилното отглеждане и развъждане на котки, както и уроци по грууминг (поддържане на козината). За децата е предвидено специално място, на което да се забавляват, а дори ще могат да се снимат и с някой пухкав гальовен приятел.

И разбира се - няма да останем гладни, тъй като е предвиден сектор с храна и напитки.

За повече информация, можете да посетите Фейсбук събитието, където да се запознаете с програмата, да разгледате снимки на някои от участниците и да се информирате за билетите.

Виж още