Харесва ли им на котките да бъдат прегръщани

собственик прегръща котка Снимка: iStock

В ероятно сте виждали котки да бъдат прегръщани, целувани и носени на ръце като бебета и изглеждат сякаш са щастливи от всичко това. В повечето случаи обаче, сценарият е съвсем различен - вие се опитвате да гушнете гальовния си приятел, но той никак не е щастлив от това.

Котките имат много различни характери - някои обичат да се гушкат, други - не толкова. Котките обичат ли изобщо да ги прегръщаме или просто „търпят“?

Котките обичат ли прегръдките

За съжаление много голяма част от гальовните животни хич не си падат по прегръдките. И това не е нова информация за нас. Тези приятели не обичат да бъдат хващани и вдигани против тяхната воля. Със сигурност сте забелязали когато гушнете мъркащия си домашен любимец в изблик на радост, в най-добрия случай той успява да стои мирно за няколко секунди, след това всячески се опитва да се изтръгне от вашата прегръдка, а дори и мяука гневно, което лесно може да си преведем като „Пусни ме!“.

Не го приемайте лично - котките възприемат прегръдките като нещо по-скоро неприятно, но не можем да ги виним, защото в тяхната природа това не е израз на любов.

Dogsandcats.bg

И все пак, има някои котки, които видимо се наслаждават на прегръдките и са толкова любвеобвилни, че могат да станат дори леко досадни. Има много фактори, които могат да определят дали гальовния ви домашен любимец обича да го гушкате или не.

  • Научете котето от малко да свикне с това усещане

Някои представители може да свикнат да бъдат прегръщани, докато още са мънички котета. Това е много добър момент, в който можете да ги обучите на това, стига да им харесва. Когато котката ви свикне с това усещане, няма да е толкова странно и дори неприятно, когато тя порасне.

  • Някои породи котки са спокойни по природа

Някои представители се славят с благия си характер и желание за гушкане - Рагдол, Мейн Куун, Сфинкс и други.

И все пак, това не е гаранция, защото котките са много индивидуални. Дори и да споделят някои общи белези на характера на база порода, не разчитайте на 100 % на това. Много котета осиновени от приют са дори още по-гальовни, защото изпитват известно чувство на благодарност (колкото и странно да звучи за котка) от това, че сте ги осиновили и сте им дали дом пълен с обич.

собственик прегръща коткаСнимка: iStock

Как прегръщате котката си

Начинът, по който подхождате към вашето коте, също може да повлияе на реакцията, която получавате в последствие от него.

Ако се втурнете изведнъж и хванете мъркащия приятел неподготвен - бъдете сигурни, че нокътят ви е в кърпа вързан.

Оставете котката да ви подуши, да се погали във вас и да покаже, че има интерес. Някои представители са много гальовни и дори сами започват да се катерят върху краката ви. Това е добър знак и в такава ситуация, бихте могли да опитате да гушнете мъркащия приятел и да го вземете на ръце. Все пак, трябва да отбележим, че котките няма дълго да се задържат в тази поза, дори и да им харесва, защото за тях просто това не е естествено положение.

Котката ми обича ли прегръдките

Котките са майстори на финеса, освен ако нещо не им харесва. Вероятно ще разберете доста бързо дали вашия домашен любимец е фен на прегръдките, само като наблюдавате езика на тялото му. Котките, които обичат прегръдките, се облягат и отпускат във вас, а могат дори и да замъркат.

От друга страна, ако мъркащият приятел се гърчи, отблъсква ръцете ви, мяука и се опитва да избяга - съобщението е съвсем красноречиво. Трябва да отбележим, че някои котки са склонни да останат неподвижни, което често се тълкува от собствениците като положителен знак. Всъщност не е, защото ако се вгледате в очите им, ще видите, че те са широко отворени и издават страх.

Винаги, когато забележите, че гальовният спътник не е щастлив с нещо, което правите - не го тормозете. Ключов момент в безпроблемното съжителство с котка е да уважавате нейното лично пространство и предпочитания. Замислете се, че и на вас не би ви било приятно някой да ви гушка силно против вашата воля.

Вижте още:

Защо котките не обичат да ги взимаме на ръце

Защо котките обичат да ги галим по главата

Виж още