Колко често е добре да почистваме ушите на кучето си?

куче уши почистване Снимка: iStock

Т рябва ли редовно да почистваме ушите на кучето си? Това е въпрос, който ветеринарните лекари получават често от собствениците на домашни любимци и отговорът е „да“. Поддържането на ушите на четириногия ви другар чисти и грижата за тях е от съществено значение за цялостното му здраве и благополучие. 

Защо грижата за кучешките уши е важна?

Ушите на кучетата са чувствителни и податливи на инфекции. Външни фактори като излишна влага или алергии могат допълнително да повишат риска от възпаления. 

Признаците, че кучето ви може да е развило ушна инфекция, включват:

  • Неприятна миризма около или в ухото
  • Секреция от ухото
  • Подуване или зачервяване на ушния канал
  • Прекомерно лапане или чесане на ушите

Ако забележите някой от тези симптоми, насрочете част за преглед и почистване на ушите при ветеринарния си лекар.

Dogsandcats.bg

Как да почистите ушите на кучето си у дома

Добрата новина? Редовното почистване и грижа могат да помогнат за предотвратяване на ушни инфекции при домашния ви любимец. Създайте си навик редовно да проверявате ушите на вашето куче - около веднъж седмично или през седмица. Това не само ще ви помогне да откриете потенциални проблеми рано, но също така ще помогне на питомеца ви да започне да се чувства комфортно с докосването на ушите му.

Вижте още: Ушни инфекции при кучетата

Полезни съвети при грижата за кучешките уши

Чудите се колко често е добре да се почистват ушите на кучетата? По принцип веднъж месечно е добро правило. Породи с дълги, клепнали уши, както и четириноги, които плуват често, може да имат нужда от по-често почистване – през седмица или дори всяка седмица. След къпане или плуване не забравяйте да подсушите старателно, за да минимализирате рисковете от ушни инфекции в следствие на остатъчна влага. 

Доброто обща груминг грижа – като например поддържане на космите около ушите чисти, спретнато подстригани и без сплъстявания, ще направи почистването на самите уши по-лесно. Преди всичко бъдете възможно най-внимателни и никога не вкарвайте предмети директно в канала, тъй като това може необратимо да увреди слуха на домашния ви любимец.

Почистването на ушите може да бъде стресиращо за четириногите, за това е важно да го превърнете в положително преживяване. Почиствайте ушите на питомеца си само когато той вече е в спокойно състояние и го награждавайте с много лакомства по време и след процеса.

 

Виж още