11 редки породи котки, за които вероятно никога не сте чували

котка Снимка: iStock

П овечето от нас могат лесно да разпознаят Сиамска, Персийска порода или пък Британска късокосместа котка, тъй като са добре познати в нашата страна. Всъщност официално признатите породи котки от TICA са 73 на брой, но вероятно не сте и чували за по-голяма част от тях, тъй като се срещат рядко. В тази статия ще изброим точно тези мъркащи приятели, които не са толкова популярни.

1. Девън Рекс

Със своите големи уши и игрива личност, не е чудно, че тази порода е много обичана, но е не толкова често срещана. Това е котка, известна със своята палавост и игривост. Възхитителният Девън Рекс обича да играе и да общува с хората.

2. Курилски бобтейл

Курилски бобтейлСнимка: iStock

Въпреки че е популярен в родното си място, Русия, Курилският бобтейл не може да се открие в нашите ширини. Тези котки са пухкави, линеят много и са безумно красиви. Дано да имаме възможността да ги видим и на живо!

Dogsandcats.bg

3. Минскин

Ето една рядка порода котки с външен вид, който е толкова уникален, колкото е възможно. Минскин съчетава чертите на породите, от които е създаден, безкосместия Сфинкс и миниатюрната котка Манчкин.

Очарователният Минскин е по-нова порода котки, която е призната от Международната асоциация на котките за официална порода през 2008 г.

4. Египетска мау

коткаСнимка: iStock

Общителна и екзотична, Египетската мау определено влиза в списъка на редките породи котки. Освен това е една от малкото породи домашни котки с естествени петна по козината.

Забавен факт: тази рядка порода котки е най-бързата в света!

5. Тонкинска котка

Прекрасната и необичайна тонкинска котка е кръстоска между Бирманската и Сиамската котка. Смесването на тези две породи създава линия котки, които са интелигентни, ангажиращи и вокални. Трудно е да не бъдете спечелени от характерните им очи със син цвят.

6. Серенгети

С намерението да се създаде домашна котка с екзотичен, див вид, Серенгети е разработена чрез кръстосване на Бенгалска с Ориенталска късокосместа. Тя е сравнително по-нова порода, с шепа развъдчици в Съединените щати, Европа, Австралия и Русия.

Освен царствения си вид, Серенгети е активна котка, която изисква много внимание от своите собственици.

7. Шартрьо

коткаСнимка: iStock

Тази рядка порода има история, потопена в легенди. Говори се, че Шартрьо са се радвали на спокоен монашески живот, когато са били доведени в картезианските манастири на Франция от кръстоносците.

Въпреки че Шартрьо се счита за националната котка на Франция, тя не е лесно откриваема.

8. Петерболд

Малкият брой развъдчици на Петерболд прави тази котка една от най-редките в света. Произхождаща от Русия, тази котка може да бъде или напълно без косми или с много къси такива.

Техните очарователни личности и забележителни атлетични постижения ни карат да желаем да има повече от тези красиви котки в света!

9. Корат

Тази очарователен мъркащ приятел се среща предимно в родината си - Тайланд. Тези гальовни приятели са красиви, със стройно тяло с козина в цвят синьо със сребристи оттенъци.

10. Ла Перм

коткаСнимка: iStock

Къдриците на тази рядка порода напомнят на популярната прическа от 80-те години. Тези очарователни и интересни на външен вид котки са дружелюбни по характер и имат навика да правят пакости.

11. Бурмила

Произходът на котката Бурмила е създаден напълно случайно чрез кръстоска между Бирманска котка и Персийска котка.

Интересни, красиви и рядко срещани котки, това са само някои от мъркащите приятели, които можем само да се надяваме да срещнем някой ден.

Виж още