7 от най-популярните породи котки в света

котка Снимка: iStock

К отките са обичани домашни любимци по цял свят! Макар че не всяко домакинство има породиста котка, някои породи мъркащи животни са известни по цялото земно кълбо и в тази статия ще изброим някои от тях. Със сигурност породите не са ви чужди.

1. Рагдол

Със своята дълга копринена козина и ярки сини очи, не е чудно, че Рагдолът оглавява списъка като една от най-популярните породи котки. Тези невероятно мили домашни любимци се справят добре с децата, което ги прави идеалният котешки спътник за цялото ви семейство.

2. Мейн Куун

коткаСнимка: iStock

Тези големи котки стават все по-голям хит и в България. Те са най-голямата порода домашни котки и макар че могат да изглеждат плашещо, всъщност тези приятели са с добър характер и обичат стопаните си.

Dogsandcats.bg

3. Екзотична късокосместа

Въпреки че имат удивително сходна прилика с тяхната родителска порода - Персийската - Екзотичните късокосмеси са изключително популярни, вероятно защото козината им не изисква толкова голяма поддръжка колкото тази на Персийските котки. Необходимо е разресване веднъж седмично, за да се поддържа красотата на тези котки.

4. Персийска котка

коткаСнимка: iStock

Плоските лица и дългата, развяваща се козина правят Персийката една от най-разпознаваемите породи в света. Въпреки царствения си вид, тези приятели не се нуждаят от много, за да бъдат щастливи и често са най-доволни, гушнати в скута ви. Дългата им коса обаче изисква постоянна поддръжка и трябва да се разресва ежедневно, за да се избегнат заплитания.

5. Британска късокосместа

Тези котки се срещат в широка гама от цветове и шарки на козината, но сините Британски късокосмести са най-популярни. Британските сини мъркащи приятели също имат поразителни златни очи.

6. Шотландска клепоуха

Шотландската клепоуха е известна със своите характерни „сгънати" уши - съчетани с кръглите им очи, лицето на тази котка често се описва като подобно на бухал. Тези мъркащи животни са дружелюбни, игриви и с удоволствие ще прекарат голяма част от времето си в скута ви.

7. Сфинкс

коткаСнимка: iStock

Точно както косматите котки могат да имат петна и различни оцветявания, кожата на Сфинкса може да има същите белези. Някои може да са напълно розови, докато други имат шарка на костенурка или са черни.

Сфинксът е активна порода и трябва да разполага с много играчки за умствена стимулация. Също така тези приятели изискват изискват доста висока поддръжка (което е изненадващо за някои котешки стопани), защото липсата на козина причинява по-голямо омазняване на кожата.

Независимо от породата и нейната популярност, няма спор, че котките са чудесни домашни любимци за хора по цял свят. С котка никога не е скучно у дома, поради непредвидимият им характер, но в същото време мило изражение и изящество.

Вижте още:

8 породи котки с по-кратка продължителност на живота

4 египетски породи котки

Топ 7 породи котки, които ще се разбират с децата ви

Виж още