Има 6 основни типа личност при кучетата, твърди ново проучване

куче стопанин Снимка: iStock

Н астанили сте се удобно на дивана, когато забелязвате, че кучето ви се взира във вас. Без да се замисляте вие се премествате, а домашният ви любимец с охота скача и се разполага върху вече затопленото от вас пространство. Но как разбрахте какво иска да направи питомецът ви? Защото можете да четете мислите на вашето куче, разбира се!

Според скорошно проучване сред 2000 стопани на домашни любимци, 70 % от анкетираните вярват, че могат да „четат мислите на кучетата си“, а 74 % са на мнение, че са наясно какво искат четириногите им другари във всеки един момент. 

куче стопанинСнимка: iStock

По-голямата част от стопаните на домашни любимци, които са отговорили на анкетата, проведена от OnePoll от името на Ollie, споделят, че тясната връзка, която имат с кучетата си, се е развила в продължение на месеци, посветени на забавни дейности като игри на донасяне и разходки. 

Dogsandcats.bg

Помолени да опишат характеристиките и чертите на своите кучета и след преглед на отговорите, проучването идентифицира шест основни типа личност при домашните любимци. Вижте кои са те и помислете – дали косматият ви другар не спада към някоя от тях?

куче човекСнимка: iStock

Типове личност при кучетата

  • Класният клоун

Ако кучето ви е леко шантаво, забавно и дори тромаво, значи имате у дома истински клоун, поне според проучванията на OnePoll. Трима от всеки пет анкетирани собственици на домашни любимци, които живеят с подобно куче споделят, че винаги знаят, че питомецът им ще направи нещо глупаво. Животът с тези забавни кученца може да бъде истинско предизвикателство, а породите, които най-често са определяни като „комични“ включват: Английски и Френски булдог, Боксер, Бостън териер, Уелско корги Пембрук.

куче човек бременностСнимка: iStock

  • Защитникът

Кучетата, които попадат в категорията „пазители“ се описват като защитни, внушителни и силно привързани към членовете на семейството си. Анкетираните в проучването, споделящи дома си с подобно четириного споделят, че техните четириноги другари са по-особени. Освен че ги предупрежават при пристигането на посетители, много кучета-пазачи интиутивно знаят кога да защитят семействата си от опасна ситуация. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Популярните породи пазители включват Немска овчарка, Ротвайлер, Акита и Доберман.

  • Всеотдайният работник

Енергични, нетърпеливи да угодят и послушни – всички тези черти са приписвани на кучетата, определяни като отдадени работници. Анкетираните, живеещи с тези четириноги, споделят, че винаги могат да разчитат на своите космати другари. Немски овчарки, Пудели, Бордър коли и Доберман са сред породите, попадащи в тази класация.

куче стопанинСнимка: iStock

  • Семейното куче

Проучването на OnePoll описва семейните кучета като нежни, приятелски настроени и страхотни с децата. Породите, които попадат в тези критерии, включват Голдън ретривър, Лабрадор, Пудел и Ирландски сетер. Освен това, кучетата от приюти със смесена порода често са носители на разнообразни гени, което ги превръща в прекрасни семейни кучета.

куче стопанинСнимка: iStock

  • Независимият мислител

Според цитираното проучване, независимите мислители са интелигентни, любознателни кучета, които обичат да правят нещата по свой си начин. 65% от анкетираните стопани на четириноги описват питомците си като такива. Породи като Сибирско хъски, Шиба ину, Басет и Пекинез попадат под този знаменател.

  • Кучето-пазач

Според проучването на OnePoll шестият основен личностен типаж при домашните ни любимци са кучетата-пазачи. Не ги бъркайте обаче със защитниците и пазителите. Това по-скоро са онези четириноги, които лаят много и са бдителни към всеки шум, който привлече вниманието им. Ако живеете с подобно четириного, то можете да сте спокойни, че животното ще ви уведоми за всеки човек или животно, което минава в близост до дома ви.

кучеСнимка: iStock

Подобно на стопаните на домашни любимци, които споделят дома и живота си с клоуните, респондентите, които живеят с кучета-пазачи споделят, че е необходимо редовно да обезопасяват домовете си, както и да държат кофата за боклук извън обсега на животното.

Сред популярните по-дребни лаещи кучета-пазачи са Йоркитата, Керн и Джак Ръсел териер, както и Мини шнауцер.

В обобщение – без значение от типа личност, 35% от анкетираните споделят, че кучетата им са любящи, 33% ги описват като игриви, а 32% вярват, че домашните им любимци са интелигентни. 

Проучването също разкрива, че участващите в него стопани на домашни любимци обичат питомците си и искат най-доброто за тях, независимо от личностните им черти. 

куче човекСнимка: iStock

 

 

Виж още