Могат ли кучетата да задържат дъха си

куче гмуркане Снимка: iStock

Н якога чудили ли сте се дали кучетата могат да задържат дъха си под вода и за колко дълго? Или колко дълбоко може да се гмурне домашният ви любимец? 

Подобно на други неводни бозайници, четириногите могат да задържат дъха си под вода. Кучетата се раждат с това умение – да задържат инстинктивно дъха си под вода поради задействането на естествен рефлекс – точно, както е и при хората. Това се нарича реакция за гмуркане и е характерна за бозайниците.

куче гмурканеСнимка: iStock

Гмуркащият рефлекс е уникален набор от еволюционни адаптации, останали от времето, когато се предполага, че целият живот на планетата ни се е развивал в океаните, обясняват от Dogtime. В какво се състои той? 

Dogsandcats.bg

Веднага след контакт на лицето с водата се получава намаляване на сърдечната честота (брадикардия) с приблизително 10-25 процента. Сърдечният ритъм се забавя, за да се намали нуждата на тялото от кислород. Веднъж попаднало под повърхността, трахеята на кучето автоматично се затваря, така че да не попадне вода в белите дробове, дишането също спира. 

куче гмурканеСнимка: iStock

Кучетата могат да задържат дъха си средно за 5-10 секунди, според  TAG24. Това време е по-кратко при брахицефалните породи, както и четириногите с къси носове, докато животните с по-дълга муцуна, съчетана с дълги крака, „ципести“ лапи и по-голям обем на белите дробове могат да останат под вода за по-дълго. 

Колко на дълбоко могат да се гмуркат кучетата?

До каква дълбочина може да се гмурне кучето ви, зависи от породата му. Някои четириноги, особено тези, които обичат водата и забавленията в нея, могат да стигнат по-голяма дълбочина, докато други предпочитат да не потапят глава твърде надолу. 

Обичайната дълбочина, на която се гмуркат кучетата е между един до два метра, което не е толкова много в сравнение с хората. 

В зависимост от породата и обучението на животното обаче, някои четириноги могат да плуват безпроблемно и на дълбочина до 4,5 метра. Доказателство за това е случай, излъчен по местния канал Local 10 News в Бока Ратън, Флорида, представящ уменията на два Лабрадора, обучени да се гмуркат за лов на омари. Стопанинът им Алекс Шулце споделя пред репортери, че му отнело около две години, за да обучи животните на тези умения. А най-трудната част за кучетата била да се научат да използват задните си крака, намалявайки по този начин инерцията си. 

куче гмурканеСнимка: iStock

Вижте още: 8 породи кучета, които обичат да плуват

Мотивацията, категоричен е Шулце, е ключова. Например, ретривърите, чието любимо занимание е да носят предмети, е доста по-вероятно да нямат проблеми да се гмуркат в басейна, отколкото някое куче, по-известно като компаньон, като Мопс, например. 

Според TAG24, най-добрите в гмуркането кучета са Лабрадор и Нюфаундленд, следвани от различните ретривъри и овчарки. 

Що се отнася до четириногите, които срещат проблеми не само с гмуркането, но и с плуването като цяло и не се чувстват особено сигурни във вода, изданието посочва, че това са кучетата с по-къси крака, удължено тяло и къс врат. Четириногите със сплескани муцуни (брахицефалните кучета) винаги срещат известни затруднения с дишането и следователно – имат проблеми със задържането на дъха си. Това са Мопс, Боксер, Английски булдог, Пекинез и Дакел.

куче гмурканеСнимка: iStock

Вижте още: Всички кучета ли умеят да плуват

Безопасност при гмуркане – за какво да внимаваме

Американската национална асоциация за изследвания на кучета (NCRAOA) отбелязва, че не всички четириноги, които по принцип плуват добре, се справят и под вода. И, за съжаление, удавянията са често срещани при тези от тях, които биват оставени под вода за дълго време. Например, Мопсовете и Басетите нямат голям белодробен капацитет и наличието на малко количество кислород в телесните им тъкани ограничава силно времето, в което могат да останат под вода. 

куче гмурканеСнимка: iStock

Респективно, кучета с по-голяма капацитет на белите дробове могат да се гмуркат по-надълбоко и за по-дълго. С изключение на представителите на породата Нюфаундленд, които запазват пълния размер на белите си дробове дори в напреднала възраст, характерно за повечето четириноги е, че този капацитет намалява с годините. 

Важно е да запомните, че каквато и да е породата на домашния ви любимец, дори и той да обожава да плува и да е добър в гмуркането, това не означава, че животното знае кога да излезе на повърхността или може да се контролира. Така че – не оставяйте питомеца си без надзор и винаги бъдете готови да реагирате.

куче гмурканеСнимка: iStock

Вижте още: 

Разхлаждане край басейна – за какво да внимаваме, ако имаме куче

 

 

Виж още