Най-неподходящите кучета за хора с алергии

куче галене Снимка: iStock

Н якои породи могат да причинят по-силна алергична реакция при по-податливи хора, отколкото други. И докато кучета като добре познатите ни Пудели, например, се смятат за хипоалергеннии, други могат да влошат вече съществуващи алергии. При това, обръщаме внимание, че не е задължително самата козина на животните да отключва признаците, а слюнката и кучешкия пърхот са най-честите виновници за обострянето на алергията. 

ПуделСнимка: iStock

За това и най-неподходящите породи кучета за хора, които са в подобно състояние, включват тези с двойна козина, които се лигавят прекомерно и четириноги с характерна силна миризма. Нека разгледаме малко по-подробно за кои породи се отнася това.

  • Кучета, които линеят много

Някои от най-известните породи в света са кучета, които обилно се скубят. И те са най-лошият възможен избор за хора с алергии. Тук попадат всеобщи любимци като Лабрадор ретривър, Далматинец, Сибирско хъски, Голдън ретривър, Чау Чау и Немска овчарка

Dogsandcats.bg

Ако сте сред почитателите на Лабрадорите и Голдъните, то можете да се насочите към техните „дизайнерски“ братовчеди – Лабрадудъл и Голдъндудъл. Това са породи, създадени чрез кръстосването им с Пудел, с цел създаване на куче с козина с ниско линеене. 

куче дружелюбноСнимка: iStock

Сред другите четириноги, които почти не се скубят, са Бишон фризе, Шнауцер, Басенджи и Малтийска болонка. 

  • Кучета със силна миризма

Разработени и все още използвани като ловци, хрътките, например, имат впечатляващо обоняние. Малко хора знаят обаче, че тези четириноги имат и изключителна лична миризма, която не се среща при други породи. Тъй като ловуват на глутници, то членовете й трябва да знаят къде е всяко куче по време на лов. За това и този специфичен аромат помага на животните да изпълнят по-успешно поставената им задача. И същевременно и превръща в един от най-лошите избори за хора с алергии. 

басетСнимка: iStock

Сред другите кучета, които имат силна, естествена миризма, откриваме гончетата, различните видове кунхаунди, хрътки, Басет и Фоксхаунд

  • Породи кучета с двойна козина

Породите с двойна козина обикновено имат мек подкосъм и горен слой с по-твърда текстура. Тези четириногите не линеят непременно повече в сравнение с другите домашни любимци, макар за много стопани да изглежда точно така. Всъщност те буквално „издухват“ козината си два пъти годишно, обикновено през есента и пролетта, изпълвайки дома на собственика си с топчици пух. 

ПомеранСнимка: iStock

Много от северните породи - тези, които първоначално са отглеждани за живот навън, попадат в тази категория. Това включва Акита, Американско ескимоско куче, Аляски маламут, Самоед, Норвежки елкхунд и дребните Померани

  • Кучета, които се лигавят 

Прекомерното лигавене може да бъде също толкова лошо за човек, който страда от алергия, колкото и обилното линеене. Слюнката на едно четириного може да се разпространи навсякъде, носейки алергените със себе си. Сред породите, които се характеризират с подобни „мокри усти“ са повечето мастифи, Нюфаундлендите, Булдозите, Блъдхаунд и Санбернар

куче лигиСнимка: iStock

Вижте още: Как да поддържаме дома чист, когато имаме куче, което се лигави

В заключение, това, че имате алергия, не означава, че не можете да се насладите на радостта да отглеждате домашен любимец. Има някои неща обаче, които е добре да имате предвид, когато търсите своя нов четириног приятел. 

това, че имате алергия, не означава, че не можете да се насладите на радостта да отглеждате домашен любимец. Има някои неща обаче, които е добре да имате предвид, когато търсите своя нов четириног приятел. 

Ако сте склонни към алергии като цяло, най-добре е първо да прекарате известно време в компанията на куче, за да имате възможност да общувате физически с него, преди да го доведете у дома. Така ще сте сигурни, че съжителството ще е безопасно и за двама ви. Има и начини да минимализирате въздействието, ако дадена порода все пак причинява дразнене на дихателните пътища, включително пречистватели за въздух, седмично къпане и някои лекарства за контрол на симптомите на алергията.

Бернски зененхундСнимка: iStock

 

Виж още