Защо кучетата вият

куче вие Снимка: iStock

М акар да не е толкова често, колкото например лая или ръмженето, виенето при кучетата е един от многобройните им начини за комуникация. Обикновено то се случва инстинктивно и съвсем естествено, но понякога може да бъде предизвикано и от някои външни фактори. 

Защо кучетата вият?

Има различни причини, които карат кучетата да вият. Ето какво може би ви казва домашният ви любимец, когато го прави:

  • Реакция на висок и силен шум

Вашето куче може би вие, защото е стимулирано от необичайни, високи звуци, идващи отвън. Това може да са аларми, сирени, клаксони или вой на други четириноги. И въпреки че все още не е съвсем ясно защо домашните ни любимци вият, когато чуят висок звук, това може би е начинът на питомеца ви да каже, че е нащрек, готов да реагира. 

куче пееСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Този тип вой не бива да бъде причина за безпокойство, тъй като обикновено започва и свършва с определения шум, който го е предизвикал.

  • „Нещо не е наред!“ – вой за предупреждение или опасност

Понякога кучето ви вие, за да ви предупреди за нещо, което смята, че може да представлява опасност за вас. Например, някой съсед, непознат или доставчик на пица минава близо до дома ви. По този начин животното маркира своята територия и съобщава на натрапниците, че не са добре дошли.

  • Търсене на внимание

Има една поговорка, която гласи, че: „Дори и най-глупавите кученца са мъдри отвъд глупостта си“. Или иначе казано, домашният ви любимец може би е научил, че малко вой му е достатъчен, за да привлече вниманието ви. 

куче пееСнимка: iStock

И тъй като тази вокализация определено може да бъде дразнеща за съседите ви, заложете на обучение, основано на възнаграждение, за да противодействате на този навик на питомеца си. Общата идея е да не обръщате внимание на кучето си, когато вие, а да го възнаграждавате, когато стои спокойно, отпуснато и тихо в ситуация, която иначе би предизвикала у него въпросната вокализация.

  • „Не ми е добре!“ – здравословни проблеми

Понякога косматият ви другар може да вие, когато се чувства зле или изпитва болка. Ще познаете този вой по това, че е по-дълъг и настоятелен, често придружаван от скимтене. 

В този случай е разумно да играете на сигурно и да се свържете с ветеринарния си лекар, за да изключите възможностите за нараняване и заболяване преди всичко останало.

куче виеСнимка: iStock

  • Тревожност при раздяла

Ако някой от съседите ви сподели, че кучето ви вие, докато ви няма, това е индикатор, че може би изпитва тревожност при раздяла. Подобно на хората, четириногите са социални животни и техният вой може да е начин да кажат: „Вече ми липсваш, моля те върни се у дома“. 

Вижте още: Как да спрем кучето да лае, докато ни няма

Обикновено воят, породен от тревожност при раздяла се случва, когато кучето е отделено от стопанина си или е само у дома. Най-често той е комбиниран с един или два поведенчески признака, като унищожаване на мебели и имущество, както и крачене напред-назад. Разбира се, на никой стопанин на домашен любимец не му е приятна идеята, че трябва да остави своя пухкав другар, особено ако той не понася добре раздялата. За съжаление обаче, има много случаи, в които кучетата ни няма как да ни придружат. 

куче виеСнимка: iStock

Вижте още: Кога можем да кажем, че кучето изпитва тревожност при раздяла

  • Назад към корените

Разбира се, голяма част от чертите и инстинктите на кучетата ни, наследени от техните диви предци, вече са избледнели и ги виждаме все по-рядко в ежедневието си. Вълците, както и други диви членове на семейството на кучетата, като койотите, вият като вид комуникация помежду си, сигнал, който животните си отправят, когато са на далечни разстояния.

куче виеСнимка: iStock

Виенето при тях е ключов инструмент за комуникация, то улеснява глутницата да се събере отново, когато някои нейни членове са се отдалечили в търсене на храна, например. Някои от нашите опитомени приятели правят същото. Понякога косматото ви другарче може да вие, когато чуе, че се прибирате вкъщи, в опит да ви насочи и да ви доведе обратно при него безопасно.

Има много причини, поради които нашите космати другари вият. Въпреки това, ако воят на домашния ви любимец става все по-чест и не можете да определите причината, свържете се с ветеринарния си лекар и насрочете час за преглед, за да сте спокойни, че всичко в здравословен план е наред. Можете да опитате да прекарвате повече качествено време в разходки, включващи стимулиращи ума на животното игри, за да минимализирате усещането за самота и тревожните разстройства.

Вижте още: 

5 опасни кучешки навика, които да не пренебрегвате

10 вида шум, които стряскат кучето ви

Виж още