10 породи котки, които обичат да се гушкат

котка у дома Снимка: iStock

Ч есто срещано погрешно схващане е, че котките не са привързани животни и не обичат да се гушкат. Въпреки че те се радват на своята независимост, те са също толкова способни да показват любов, колкото и другите домашни любимци. Някои котки седят часове наред в скута на стопаните си, отказвайки да станат.

Макар че доколко котката ви обича да се гушка - зависи от самата нея и от нейната личност, но някои породи са известни с това, че са по-любвеобвилни и в тази статия ще изброим кои са те.

1. Мейн Куун

Мейн куните са големи котки, произхождащи от американския щат Мейн. Въпреки физическия си ръст, те имат мил, нежен характер и се радват на човешка компания.

Те са любознателни и обичат да са на открито, но са също толкова щастливи да се гушкат в стопаните си в студен, дъждовен ден.

Dogsandcats.bg

котка у домаСнимка: iStock

Въпреки това, докато Мейн Кууните обичат да се гушкат, те предпочитат да го правят според техните условия. Ако вземете домашния си любимец без предупреждение, той ще се опита да се измъкне от ръцете ви, докато не прецени, че иска да се гушка.

2. Британска късокосместа котка

Британските късокосмести са много обичани, защото са привързани котки-компаньони. Те се установяват добре в семейния живот, дори ако имате малки деца.

Те обаче предпочитат да седят наблизо, отколкото да се свият в скута си. Те обичат да знаят какво правят семействата им, така че остават наблизо, за да наблюдават какво се случва.

3. Бирманска котка

Тези мъркащи приятели са едни от най-нуждаещите се котки. Те обичат да се излежават със стопаните си, да се гушкат в тях и да седят в ръцете на стопаните си.

Те са привързани, защото са били внимателно отглеждани с течение на времето, за да бъдат приятелски настроени, любящи домашни любимци. Те могат да бъдат териториални и обичат да се включват във всичко, което правят техните собственици.

Недостатъкът на тяхната привързана природа е, че лесно се отегчават и жадуват за човешко внимание. Те не се справят добре, когато живеят със собственици, които са далеч от дома.

4. Корниш Рекс

Котките Корниш Рекс са едни от най-сладките домашни любимци. Козината им прилича на смачкано кадифе, така че собствениците често прекарват часове в галене. Те имат тънка козина, така че им е приятно да се гушкат в скута на стопаните си и под одеяла, където им е топло и уютно.

Котките Корниш Рекс са не само привързани животни, които обичат да бъдат сред хората, но и се радват да бъдат активни, което ги прави толкова забавни да бъдат наоколо.

5. Персийска котка

котка у домаСнимка: iStock

Персийските котки са един от най-популярните домашни котки. Те са любящи, послушни и приятелски настроени, което ги прави предпочитани домашни любимци. Тяхната привързана природа означава, че те създават силни връзки с хората и запазват вниманието си за тези, които познават. Тези мъркащи приятели обаче са дистанцирани и резервирани към непознати, криейки се, когато нови хора посещават домовете им.

6. Сиамска котка

Сиамските котки са красиви, интелигентни домашни любимци, които могат да бъдат обучени да изпълняват прости трикове. Като едни от най-привързаните котки, те изискват внимание.

Въпреки че много собственици се радват на това, не трябва да насърчавате котката си да бъде твърде взискателна, или тя никога няма да ви остави на мира. Освен това има шанс те да развият тревожност при раздяла.

Една от най-сладките черти на Сиамските котки е, че те следват стопаните си като сенки, така че внимавайте да не попаднат под краката ви. Въпреки това, колкото обичат да се гушкат, толкова харесват и своето пространство.

Те не винаги седят в скута на стопаните си, но остават близо до тях.

7. Американска късокосместа

котка у домаСнимка: iStock

Американските късокосмести котки са физически привързани и обичат да се гушкат със своите стопани. Те са спокойна порода, така че са също толкова щастливи да седят близо до вас. Американските късокосмести също могат да бъдат оставени с часове сами, тъй като ще се забавляват сами. Просто им осигурете играчки и игри, за да не скучаят.

8. Руска синя котка

Руските сини котки са едни от по-спокойните мъркащи приятели. Въпреки че обичат да показват обич, те не са прилепливи.

Отначало са срамежливи, така че е необходимо време и постоянство, за да се чувстват комфортно в новия си дом. Когато се настанят, те стават игриви, любящи домашни любимци.

Въпреки че са щастливи около хора, които познават добре, те са по-малко склонни да бъдат около нови хора. Те или се оттеглят, или се крият, показвайки нежелано поведение. С течение на времето те трябва да свикнат, но е малко вероятно да се чувстват комфортно в присъствието на непознати.

Руските сини се разбират добре с други домашни любимци, особено ако ги вземете по едно и също време.

9. Сфинкс

Сфинксът е една от най-уникалните котки. Те са котки, ориентирани към хората, поздравяват стопаните си, когато минават през вратата. Те жадуват за внимание, когато са будни, така че не трябва да ги оставяте сами твърде дълго.

Сфинксовете са много любвеобвилни и винаги търсят начини да бъдат близо до стопаните си.

10. Рагдол

Тези гальовни приятели са спокойни, любящи и приятелски настроени. Те са една от най-гальовните породи котки и са известни със своя нежен, привързан характер. А най-хубавото е, че позволяват да ги взимате на ръце и да ги гушкате като бебе.

котка у домаСнимка: iStock

Независимо каква порода е вашата котка и дали обича да се гушка или не, със сигурност съжителството с мъркащ домашен любимец носи много любов, радост и веселби на всички стопани.

Виж още