11 спокойни породи котки, които са подходящи за възрастни хора

възрастен човек и котка Снимка: iStock

К отките са идеални спътници за възрастните хора, тъй като изискват малка поддръжка и са евтини за отглеждане. Въпреки че всяка котка може да е подходяща, естествено е да се запитате дали има породи, които биха били по-добър избор за съжителство с възрастни хора.

Събрахме списък с някои породи котки, които са спокойни по характер, не изискват много поддръжка, те са малко по-независими и по-малко изискващи внимание.

1. Американска късокосместа котка

възрастен човек и коткаСнимка: iStock

Американската късокосместа котка е порода, за която се смята, че е произлязла от европейските котки. Тя е с много ниски изисквания към поддръжката и има дълъг живот с малко здравословни проблеми, които да предизвикват безпокойство у възрастните хора. Това е любвеобилна порода, която можете да намерите в най-различни цветове.

Dogsandcats.bg

2. Бирманска котка

Тези гальовни животни са дългокосмести котки с дълбоки сини очи. Те са здрави, дружелюбни и достатъчно интелигентни, за да „помагат“ при задачите в къщата. Бирманските котки обичат да се излежават и да гледат телевизия и обикновено е близо до своите стопани.

3. Британски късокосместа

Тези кадифени приятели са добродушни, със спокоен нрав и кръгло тяло. Британската късокосместа котка е достолепна и не толкова активна, колкото другите породи, което я прави идеална за възрастни хора.

4. Бурмила

Бурмила произхожда от Обединеното кралство и има мускулесто тяло с искряща, сребриста козина. Това е изключително независима котка, която изисква много малко внимание, но е социална, игрива и внимателна, когато ѝ се показва обич. Те също така се разбират с деца и други животни.

5. Мейн Куун

Мейн Куун е най-голямата домашна котка и също така е една от най-дружелюбните. Често наричана „нежен гигант“, тя е склонна да ви следва из къщата. Тя е привързана, но мързелива и не изисква много внимание. Тя е много независима и няма нищо против да се забавлява сама, но през целия си живот остава игрива и винаги е готова да гони топка.

6. Персийска котка

Персийската котка е дългокосместа котка с къса, сплескана муцунка. Тя е една от най-популярните породи заради гъстата си, пухкава козина. През по-голямата част от времето е спокойна и сдържана, като предпочита да наблюдава дома високо място. Единственият недостатък в случая е, че изисква по-често разресване, тъй като буйната козина е склонна да пада в големи количества.

7. Пикси боб

възрастен човек и коткаСнимка: iStock

Тя е изключително интелигентна и социална и се разбира добре с други животни. Обича да се среща с нови хора и обикновено е в същата стая, в която е и собственикът. С удоволствие ще се разхожда на каишка и също така ще играе игри.

8. Рагдол

Рагдолът е толкова послушно животно, че животът с тези котки наистина е песен. Те са мили, любвеобвилни, независими, но и много обичливи към стопаните си. Ще ви следват из къщата и ще ви правят компания във всичко, което правите. Нищо чудно, че са толкова обичана порода.

9. Руска синя котка

Руската синя порода е една от малкото в този списък, създадени от природата. Тя получава името си от мястото си на произход и от типичния цвят на козината си. Руската синя котка има яркозелени очи и гъста козина, описвана като плюшена или мека на допир. Те са умерено мързеливи, но интелигентни и обичат да игриграят или да изпълняват трикове.

10. Шотландска клепоуха котка

Шотландската клепоуха порода, която се отличава по симпатичните, извити уши. Много собственици коментират изключително любвеобилния ѝ характер и това, че не обича да остава сама. Тя е най-щастлива, когато играе игри на открито със семейството си.

11. Екзотична късокосместа котка

възрастен човек и коткаСнимка: iStock

Тя е много нежна и спокойна и е дружелюбна към други животни. Единственото нещо, което притеснява тази порода, е да я оставите сама, а спокойният им характер ги прави подходящи за живот в апартамент.

Много породи котки са фантастични компаньони за възрастни хора. Те не се нуждаят от толкова много упражнения или поддръжка, колкото кучетата, и са средно по-евтини. Освен това те предявяват много по-малко изисквания към вашето внимание, така че биха били добър избор за възрастни хора, които искат да си имат космат котешки приятел, който да обичат безкрайно, но да не се нуждае от ежедневни разходки навън.

възрастен човек и коткаСнимка: iStock

Виж още