7 породи котки, които имат дълги опашки

Мейн куун Снимка: iStock

Р азмерът на опашката на котката зависи от дължината на тялото. Някои породи обаче имат по-дълги опашки и в тази статия ще научим кои са те.

Всяка порода използва опашката си, за да изпълнява специфични функции. Например Мейн Куунът използва опашката си, за да се предпази от студа, а Шартрьо я използва, за да бъде по-добър ловец.

Въпреки че опашката може да е средство за комуникация, тя до голяма степен се използва за поддържане на баланс. Ако котката премести тежестта си на една страна, ще забележите, че опашката ѝ се движи на другата страна. По същия начин, ако котка падне, тя ще използва тази техника, за да се приземи на краката си. Като размахва опашката си, котката може да измести тежестта си, докато не се центрира отново. С обърнати надолу крака може да се приземи правилно.

Защо котките имат дълги опашки

Въпреки че дългата опашка има определени предимства, това не винаги е така. Например, породата Манкс и другите породи, които са известни с късите си и дори липсващи опашки нямат никакъв проблем с придвижването, скачането и запазването на баланс.

Dogsandcats.bg

Средната дължина на опашката на мъжка котка e около 25-27 см, докато средната дължина на опашката на женска котка е около 23 см. Разбира се, това много може да варира между различните гальовни животни и породите.

И така, кои са породите котки, които се славят с по-дълги опашки?

1. Американска късокосместа

Мейн куунСнимка: iStock

Опашката на Американската късокосместа котка е дебела в основата и се стеснява към края. Както при повечето породи, опашката е пропорционална на общия размер на тялото. Тъй като размерът е по-голям от повечето породи, дължината на опашката е по-дълга.

За разлика от повечето котки с тази черта, американската късокосместа няма дълго тяло. Вместо това е известен със своята атлетична, набита конструкция.

2. Балийска котка

Балийците са известни със своя царствен, грациозен външен вид. Козината им изглежда по-изтънчена от тази на другите дългокосмести породи.

Тази козина е мека, копринена и със средна дължина. Елегантността на тези гальовни приятели се подсилва и от телосложението на балийците със силни и изразени мускули. Това се контрастира с дългото, стройно тяло и фината костна структура.

Изящните качества на козината и телосложението на тази котка се простират дори до опашката ѝ. Опашката на тази порода често е изключително дълга и мека.

3. Шартрьо

Тези котки са сиво-сини на цвят, вариращи от тъмни до по-светли нюанси. Те са известни отлични ловци и спътници. Тези котки са най-обичани заради тяхното спокойствие. Светкавичните рефлекси също им помагат на лова. Тук доверените опашки на котките подобряват техния баланс и пъргавина.

4. Корниш Рекс

Мейн куунСнимка: iStock

Корниш рекс има екстровертна личност. Те са шумни котки, които са привързани, интелигентни и винаги готови за игра. Корниш рекс обича да бъде държан и център на внимание.

Корниш рекс има елегантно и стройно телосложение. Има дълъг торс и тънки крака. На върха на всичко това е дългата, оживена опашка на Корниш Рекс. Това позволява на този мъркащ приятел да се стрелва навътре и извън пространствата и да завива в остри ъгли.

5. Египетска мау

Мейн куунСнимка: iStock

Египетската мау се разпознава лесно по петната в козината им, които се появяват в върховете на козината им. Освен тези петна, тези мяукащи приятели имат и пръстени на опашката си. Тези пръстени се увеличават по ширина, докато върхът стане напълно черен.

Известна като най-бързата порода домашни котки, шарената опашка на Египетската мау е от съществено значение за бързината и пъргавината. Мау е компактна, мускулеста котка със средно дълго тяло. Мощните мускули на Египетската мау, съчетани с дългата опашка, ѝ позволяват да се движи и обръща бързо.

6. Мейн Куун

Мейн куунСнимка: iStock

Тази порода държи рекорда за най-дълга котешка опашка. Освен това Мейн Куун е известен и с едрото си тяло и нежна личност. Мейн куунът има двупластова козина, направена да изглежда още по-дебела и да предпазва мъркащия приятел от студа. Освен това тези котки имат дълги предпазни косми с копринен подкосъм. Всичко това им позволява да оцелеят в хладна среда.

Подобно на козината му, опашката на Мейн Кууна също изглежда дебела поради пухкавостта на козината. Опашката е много дълга, предназначена да предлага защита в студен климат. В мразовито време Мейн Куун може да увие опашка около лицето и раменете си. Това намалява количеството загуба на телесна топлина и предпазва котката от студен въздух и сняг.

7. Нибелунг

Небелунгът произлиза от Руските сини котки, което е очевидно в синьо-сивите палта на тези гальовни приятели и цветът на козината им. За разлика от Руските сини котки обаче, тези гальовни животни имат рошава, полу-дълга козина. Очите им могат да варират от зелено до жълтеникаво-зелено. Тази красива окраска е съчетана с дълга шия, тяло и крака.

Поради дължината на тялото си Нибелунгът има дълга опашка. Тези мъркащи приятели обикновено имат по-дълги опашки от тялото им. Поради това породата е известна с едни от най-дългите опашки от всички котки.

Опашките са важна част от котешкото тяло и имат различни функции. От баланс, до комуникация и пазене на топлина през студените месеци. Котките имат най-разнообразни по дължина, цвят и пухкавост опашки.

Виж още