8 възможни причини, поради които козината на котката пада започва да пада изведнъж

котка Снимка: iStock

С правянето с малко косми по дрехите, мебелите и цялото жилище е част от ежедневието на всички родители на домашни любимци, особено през по-топлите сезони. Колкото и да прекарват много часове на ден в грижа за козината, мяукащите животни имат нужда от помощ от наша страна, за да ги разресваме. 

Разресването на мяукащия приятел веднъж седмично ще ви помогне да държите линеенето сравнително под контрол и ще ви помогне да забележите навреме евентуални кожни проблеми, кърлежи или бълхи при мъркащия спътник.

Трябва да отбележим, че е съвсем нормално да имаме косми по дрехите и дома си, ако живеем с домашен любимец и това е неизбежно. Въпреки това количеството не бива да е прекалено, а ако ви направи впечатление, че нещата излизат извън контрол или сте забелязали внезапна промяна в количеството на козина която вашата котка отделя - може да става дума за нещо по-сериозно. 

Представяме ви девет възможни често срещани причини, поради които котката ви може да започне да линее прекомерно внезапно.

Dogsandcats.bg

1. Диета

коткаСнимка: iStock

Един от начините да разберете дали вашата котка яде висококачествена или нискокачествена храна е като погледнете козината им. Лошата диета ще накара косата на мяукащия приятел да изглежда груба и не в най-доброто състояние, а в това число - да пада повече. Няма да е мека и копринена на допир, кожата им може да стане суха и люспеста.

Котките се нуждаят от добре балансирана диета, съдържаща животински протеини, мазнини и въглехидрати, за да изглежда добре. Ако не получават хранителните вещества, от които се нуждаят чрез храната си, козината им ще бъде едно от първите неща, които ще пострада.

2. Алергии

Алергиите могат да бъдат основната причина, поради която котката ви линее толкова много. Какво причинява алергичната реакция на мъркащия приятел може да бъде трудно да се определи, защото може да е всичко - от определени видове дървета или определени видове храни до прах или почистващи продукти, които използвате в дома си.

Алергиите не причиняват директно прекомерното падане на козината, а по-скоро водят до сърбеж по кожата на вашата котка, което я кара да се облизва прекомерно и така да губи коса. Важно е да заведете котката си на ветеринар за диагностика, за да решите проблема и дискомфорта на мяукащия спътник. 

3. Паразити

коткаСнимка: iStock

Редовното четкане на котката е най-бързият начин да хванете паразити в козината на гальовния приятел. Паразитите включват бълхи, кърлежи, акари и други. При мъркащите приятели най-често могат да се появят бълхи, които хапят кожата им, за да погълнат кръвта им. Това кара мъркащият домашен любимец се ближе прекомерно и дори да се хапе. 

Поради продължаващото миене на козината е вероятно котката да отделя козина повече от обичайното. За да се справите със ситуацията - потърсете ветеринарния лекар, за да даде подходящо лекарство против паразити за мяукащия спътник.

4. Трихофития

Това е вид гъбична инфекция при мяукащите животни. При заболяването обикновено се появяват петна по кожата на мяукащия приятел, а той би бил склонне да се ближе прекомерно на тези места, което води до допълнително раздразнение и съответно - повече падане на козина.

5. Наднормено тегло или затлъстяване

Голям процент от домашните котки по света са с наднормено тегло. Колкото и да е нездравословно и вредно, то оказва влияние и върху състоянието на козината им. Котките с наднормено тегло са склонни да отделят повече козина от здравите котки, защото не могат да се грижат така добре, както би трябвало и не могат да достигнат до всички части на тялото си.

Това оставя палтата им да изглеждат леко неугледни на места. Без ежедневно разресване котката ви ще линее още повече. В такава ситуация е препоръчително да заведете мъркащия приятел на ветеринар и обсъдете нов план за хранене, за да им помогнете да загубят нездравословното си тегло.

6. Възраст

Подобно на котките с наднормено тегло, по-възрастните котки често не могат да мият различните части на тялото си. За разлика от котките с наднормено тегло, това обикновено се дължи на факта, че те страдат от артрит или не са толкова гъвкави, колкото са били преди. Затова могат да изпитват болка при миенето на козината си и не успяват да го правят както преди.

Ако мъркащият ви домашен любимец е възрастен - ще трябва да полагате известни грижи за него и неговата козина. Редовното разресване от ваша страна може да помогне значително на мъркащия ви приятел за поддържане на красива, лъскава козина.

7. Бременност

коткаСнимка: iStock

Бременността е свързана изцяло с промяна на хормоните и тези промени често могат да засегнат козината на вашата котка и да я накарат да пада повече, особено по корема. Козината пада в тази област, за да позволи на котенцата й да намерят зърната ѝ и да се хранят по-лесно. Това не е така при всички бременни котки, но в повечето случаи е временно и прекомерното линеене трябва да спре след бременност и кърмене.

8. Стрес и безпокойство

Много хора страдат от тревожност, а при котките също не е рядко срещано явление. Когато мъркащият приятел се чувства тревожен или стресирана, тя може да се грижи за козината си повече от необходимото, за да се обясни. По същия начин, по който хората сме склонни да чистим, подреждаме или да правим нещо необичайно и ненужно в този момент с идеята да се успокоим, котките могат да се грижат прекомерно за козината си.

Ако това е причината за повишеното линеене, ще забележите и други симптоми. Котката ви вероятно ще бъде по-затворена от обикновено, ще започне да се крие. За да помогнете на гальовния прител - разберете какво е нещото, което го тормози.

Трябва да отбележим, че някои породи мъркащи животни имат падаща козина в доста по-големи количества от други. Дългокосместите представители обикновено са тези, които пускат повече косми из жилището ни, така че ако имате такава котка - бъдете подготвени. Въпреки това - ако забележите промяна в мъркащия приятел, който започна да губи козината си прекомерно - помислете дали всичко е наред с него. Ако подозирате здравословен проблем - заведете го на ветеринар, за да може да помогнете на котката си час по-скоро. 

Виж още