8 породи котки, които имат мил, приятелски настроен характер

Мейн Куун Снимка: IStock

К отките имат репутация, че могат да бъдат много своенравни, отдалечени от хората си и дори на моменти зли. Факт е, че някои гальовни животни отговарят на тези характеристики, но това не се отнася за абсолютно всички мъркащи приятели. Някои от тях са повече от мили и обожават своите човешки спътници, а понякога това зависи и от породата. В тази статия, сме подбрали породи мъркащи животни, които са известни с любовта и привързаното си отношение към хората!

1. Мейн Куун

Не позволявайте на размера на тази котка да ви заблуди. Тя не е нищо повече от “нежен гигант”, както често я наричат. Тези котки са много мини и не случайно заемат челно място в списъка с дружелюбни породи. Независимо дали имате домакинство с деца или кучета, Мейн Куунът ще се впише перфектно. Между големия си размер и нежното поведение, тези пухкави приятели са една от най-добрите котки за семейства. В същото време те са независими и много интелигентни. 

2. Рагдол

РагдолСнимка: IStock

За тези, които живеят в апартамент, знаят че тези миловидни на външен вид приятели са страхотен избор. Тази дружелюбна котка е много привързана към хората и следва неотлъчно стопаните си. Те са чудесни и за семейства с деца, тъй като са спокойно и имат много мил характер. 

Dogsandcats.bg

3. Бирманска котка

Ако искате котка, която е дружелюбна и любопитна, ще харесате тази определено. Бирманските котки обичат да седят на прозореца и да се взират в света около тях. В същото време, обичат да общуват със стопаните си и ще ви правят компания в ежедневните задължения.

За тези, които искат много уединение, Бирманците може да не е са подходящи. Те обичат хората толкова много, че вероятно ще нарушат голяма част от времето ви, тъй като искат да бъдат неотлъчно до вас, готови във всеки един момент за гушкане и галене. 

4. Персийска котка

Това са едни от най-добрите т.нар. “Котки за скута”. Когато и да седнете, вашият Персиец вероятно ще ви чака, само за да може бързо да скочи в скута ви и да се гушка. В допълнение - тези мъркащи животни са могат да са доста игриви, така че между галенията със сигурност ще скочат готови за забавления. 

5. Шотландска клепоуха

От секундата, когато видите Шотландската клепоуха, сърцето ви ще се разтопи. Нейните малки сгънати уши са отличителен белег, което прави изражението на тези гальовни животни очарователно. Също така те са много дружелюбни и си прекарват отлично в компанията на техните човешки спътници. 

6. Сиамска котка

Тези познати в цял свят породи със сигурност искат да бъдат с вас през цялото време - независимо дали работите, гледате телевизия или четете книга. Тези мъркащи животни умеят много добре да общуват със стопаните си. Бъдете сигурни, че ако сте се забавили с храненето или сте си провокирали тяхното недоволство - със сигурност ще ви уведомят. 

7. Сфинкс

СфинксСнимка: IStock

Тези безкосмести, очарователни котки са невероятно дружелюбни. Сфинксовете толкова много обичат хората, че следват неотлъчно стопаните си във всеки един момент. На моменти дори могат да бъдат досадни, с постоянния си зов за внимание. Ако ви трябва котешки другар, който да ви следва неотлъчно и да ви “помага” в домакинските задължения - това е котката за вас. 

8. Абисинска котка

Последната порода котки в нашия списък е Абисинската. Тя не е непременно най-гальовната котка, но обича хората и е склонна да бъде много социална. Тя може да дреме близо до вас и да играе енергично, което я прави страхотна порода за почти всяко домакинство.

Разбира се, породата не е единствения фактор, който определя дали мъркащият домашен любимец е дружелюбен и обичлив към хората си. Котките имат много различки характери, така че можете да очаквате от тях различно поведение. Все пак, за споменатите породи се наблюдава, че са силно привързани към стопаните си, но може да се случат изключения. 

Вижте още:

9 екзотични породи котки, които можем да гледаме у дома

10 очарователни породи котки, които имат гъст пух в ушите си

10 породи котки, които се разбират с кучета

Виж още