10 породи кучета, известни като капризни към храната си

мопс Снимка: iStock

Н а света има два типа кучета. Едните са ни добре познати – те сякаш са готови да ядат винаги и по всяко време, без значение какво ще сложат в уста – гарантирано ще са доволни и благодарно ще размахват опашка! Четириногите от втория тип са тези, които ще вирнат нос за всяка гурме хапка, с която собственикът им се опитва да ги изкуши...

Придирчивите кучета са с различна порода и размери, а причините за капризността им също варират. Според някои стопани по-малките четириноги изглежда са по-манипулативни по отношения на храната. Някои домашни любимци пък са по-склонни към хранителни алергии или имат чувствителни стомаси. Нека заедно разгледаме 10 от най-известните придирчиви кучета и какво ги кара да са така избирателни що се отнася до съдържанието на паничката си. 

Забележка: Хранителните характеристики варират между отделните представители на дадена порода и са променливи спрямо възраст, пол, стерилизация/кастрация.

Известни със сладките си плоски лица, сбръчкани вежди, пъхтене и изразителни очи, може и да е изненадващо да научите, но Мопсовете, отглеждани като компаньони на китайските кралски особи, са известни като едни от най-капризните кучета по отношение на храната си. 

Dogsandcats.bg

мопсСнимка: iStock

Освен че не слагат всичко в уста, тези симпатяги са много умни и бързо научават, че ако вирнат носа си, има шанс стопанинът да им осигури друго, по-апетитно хапване. Важно е да не прекалявате в желанието си да угодите на четириногия си другар – храната на Мопса трябва да се измерва внимателно, въз основа на неговия размер и нива на активност, а лакомствата – да се раздават умерено, тъй като представителите на породата лесно наддават на тегло. 

Подобно на Мопса, Пекинезът е древна китайска брахицефална порода кучета-компаньони. Със своята дълга копринена козина те често приличат на малки лъвчета или малки табуретки, когато теглото им не се следи.

ПекинезСнимка: iStock

Отглеждани като дворцови кученца, Пекинезите са независими и лоялни, но също и мнителни. Те винаги ще изразят недоволството си от това, че хлапетата на съседа ви са шумни или че някое голямо куче в близкия парк играе с тях твърде грубо. Що се отнася до храната, тези дребосъци са известни със своята придирчивост. Често могат да откажат храна, за да ви принудят да им дадете нещо различно. Важно е да бъдете последователни и да не оставяте капризното им поведение да ви подведе да им дадете твърде много остатъци от масата.

Друга популярна брахицефална порода, Френският булдог е по-малка версия на английския си братовчед. Известни като леко шантави кучета-компаньони, към днешна дата те се радват на все по-голяма популярност в международен план.

френски булдогСнимка: iStock

Въпреки че не са така мързеливи или нискоенергийни като Английските булдози, подобно на тях и Френчитата са предразположени към наддаване на тегло. Всеки, който е отглеждал някое от тези малки, но могъщи кучета знае колко трудно е да ги принудиш да направят каквото и да е било. Особено ако се отнася до храна. Това им е спечелило репутацията на придирчиви към съдържанието на паничката си.

Добродушна порода, която идва от средиземноморския остров Малта. Представителите й имат дълга история – от Древна Гърция до компаньони на римската аристокрация. Не е никак чудно, че са били толкова популярни домашни любимци от хиляди години – просто погледнете впечатляващата им козина! 

За разлика от останалите породи, известни с капризите си към храната, при Малтийците текстурата й е определящ фактор за това дали животното изобщо ще прояви интерес към нея или не. 

малтийска болонкаСнимка: iStock

Тези четириноги се нуждаят от специфична диета, която не само мирише добре, но и не е твърде голяма за устата им. Или прекалено… хрупкава. Всъщност, собствениците на Малтийски болонки споделят, че дават на питомците си главно мокра храна или киснат гранулите им в костен бульон, за да станат по-апетитни и лесни за ядене. 

Бишоните са прекрасни малки кучета-компаньони с бяла, пухкава, хипоалергенна козина. Имат щастлив и весел нрав, а малкият им размер и непринуден темперамент ги правят идеални за живот в апартамент. Като допълнение – привързват се силно към стопаните си. По ирония на съдбата, въпреки че са толкова чудесен избор за хора с алергии, самите Бишони често имат непоносимости към различни храни. 

бишон фризеСнимка: iStock

Поради склонността им към алергии, съчетана с деликатен апетит, собствениците на Бишони често откриват, че техните малки приятелчета се налага да бъдат увещавани да ядат и често не проявяват особен интерес към съдържанието на паничката си. 

Немско куче, отглеждано за лов, независимият и упорит Дакел често показва известна придирчивост към храната си. Опитните собственици препоръчват да се придържате към избраната от вас диета, за да не започне животното по навик да отказва яденето си, за да получи нещо ново. Помнете – домашните ни любимци са много добри в улавянето на модели и измислянето как да си осигурят нещо ново в допълнение към обичайното си меню.

ДакелСнимка: iStock

Не се притеснявайте да оставите вашия Дакел да пропусне едно или две хранения. С дългото си тяло и къси крака, тези четириноги са предразположени към заболявания на междупрешленните дискове и други гръбначни проблеми. Един от най-добрите начини да предотвратите подобни проблеми, е да поддържате теглото на питомеца си.

Кавалерите произхождат от Англия, където са предпочитани домашни любимци и страхотни другари за активни семейства. И макар винаги да са готови за игри и разходки, със същото удоволствие биха дремвали в скута ви през целия ден. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки че са отглеждани да бъдат компания на аристократите, те са податливи на обучение и са отлични спортисти. Макар да обичат да си похапват обаче, тези четириноги са почитатели на разнообразието и могат лесно да станат капризни, опитвайки се да изкопчат още едно лакомство отгоре. 

Атлетични, лесни за обучение и предпочитани семейни кучета, свикнали сме да смятаме, че Кокерите нямат проблеми с храненето. И това действително е така – представителите на породата се радват на завиден апетит. Това, което представлява известно предизвикателство за стопаните им е, че обичат разнообразието, което ги прави придирчиви към съдържанието на паничката си. Те могат да вирнат нос при вида на нещо, което иначе са хапвали с месеци. А като „бонус“ са склонни и към алергии, което допълнително може да затрудни намирането на подходяща храна.

Любима на мнозина порода кучета, Пуделите първоначално са отглеждани за лов на водолюбиви птици. Те са много активни и се нуждаят от много упражнения. Ако не се движат достатъчно, могат да откажат да се хранят или да оставят по-голямата част от съдържанието на паничката си недокоснато. 

ПуделСнимка: iStock

Пуделите са добри в саморегулирането на приема на калории и обичат разнообразието. Ако получават твърде много лакомства и прекалено малко упражнения, може да пренебрегват купичката си с гранули, което ги прави едни от най-придирчивите в света на кучетата. 

Виждали ли сте някога хрътка с наднормено тегло? Вероятно не! Тези състезателни кучета са абсолютни торпеда, с гръден кош, който оформя характерното им S-образно извито тяло. И изглежда така, сякаш представителите на породата нямат и грам тлъстина. Състезателните хрътки рядко имат проблеми с храненето, тъй като се нуждаят от калории, за да поддържат енергията си. 

хръткаСнимка: iStock

Както отбелязват много собственици на Грейхаунди „извън пистата“, тези четириноги са много чувствителни и лесно се стресират. Тази особеност, съчетана с по-малко упражнения и физическа активност, може да доведе до капризи по отношение на храната. 

 

 

Виж още